Neobičan zadatak u sklopu programa Erasmus +

Izazov za strane studente: Kako preživjeti u Rijeci dva dana bez kune u džepu

Ingrid Šestan Kučić

Federico Calliari iz Italije, Milosz Chmura iz Poljske i Klara Dvorakova iz Češke / Foto D. ŠKOMRLJ

Federico Calliari iz Italije, Milosz Chmura iz Poljske i Klara Dvorakova iz Češke / Foto D. ŠKOMRLJ

Uz preživljavanje bez osobnih stvari, novaca i mobitela te snalaženje za hranu i spavanje, studenti su dobili niz od 27 zadataka, poput kave s riječkim gradonačelnikom, mužnje krava te dolaska u novine



RIJEKA  Ukupno 26 stranih studenata koji se nalaze na dvotjednoj studentskoj razmjeni na Sveučilištu u Rijeci u sklopu programa Erasmus + u nedjelju ujutro dobili su neobičan zadatak – preživjeti u Rijeci punih 48 sati bez ičega. Uz preživljavanje bez osobnih stvari, novaca i mobitela, te snalaženja za hranu i spavanje studenti su dobili i cijeli niz drugih zadataka, a na popisu od 27 stavaka, među ostalim, našla se i kava s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i mužnja krava, što im još nije uspjelo, te dolazak u novine.


Na tom putu preživljavanja od 26 studenata njih troje je jučer dospjelo i do naše redakcije, a kako priča Milosz Chmura iz Poljske koji se u društvu kolega Federica Calliaria iz Italije i Klare Dvorakove iz Češke upustio u avanturu preživljavanja njihov je put bez kune u džepu započeo u nedjelju u 7 sati na Pećinama, gdje su inače smješteni u hostelu.


– Podijelili su nas u nekoliko grupa i prvi nam je zadatak bio stići do Kastva. Pokušali smo stopirati, ali nam nije uspjelo pa smo na kraju do Kastva stigli pješice. Nije bilo baš jako zabavno jer je u nedjelju bilo izrazito ružno vrijeme i to nam je stvaralo velike probleme. Dok smo došli do Kastva bili smo jako gladni i najprije nam je jedna djevojka dala 20 kuna pa smo uspjeli kupiti kruh, sirni namaz i čokoladu. Onda smo se sjetili da potražimo pomoć u crkvi i svećenik nas je primio i dao nam hranu, a dobili smo hranu i u pizzeriji, priča Milosz.




Najveći im je problem, dodaje, bilo naći mjesto za spavanje i nakon nekoliko sati potrage, pitanja i razgovora ipak su kod jedne starije gospođe uspjeli naći prenoćište. Jučer su, kaže, s Kastva krenuli u Viškovo, jer i to im je bio jedan od zadataka, a tamo se pak u pekari dobili dvije pune vrećice pekarskih proizvoda. Njihova će se avantura okončati danas u 11 sati kada se svi studenti moraju vratiti u hostel, a do tada najveći im je problem, slažu se svo troje, pronaći novo prenoćište.


Pojašnjavajući kako njihov zadatak preživljavanja bez stvari i novaca nije natjecateljski, već se radi o stjecanju novih iskustava svo troje studenata slažu se da im zadatak nije bio nimalo lagan.


– Nije lako pitati ljude za stvari koje inače imate. Stranci smo, nikoga ne poznajemo i ako ne pitamo bespomoćni smo. Zadatak nas je natjerao da radimo stvari koje inače nikada ne bismo radili, kaže Federico.


Dodajući kako nikada u životu nije bila u situaciji da joj nepoznati ljudi moraju dati novac, Klara zaključuje da su unatoč teškim trenucima i nizu prepreka ipak upoznali ljude koji su im htjeli pomoći.