Polemika

Ivaniš odgovara Švoriniću: Za raspravu o zdravstvu treba znanje, a ne demagogija

P. N.

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Pitam se tko je čovjek zdravstvenog sustava, tko u njemu živi nekoliko desetljeća, tko ga poznaje, tko ga je svojim radom unapređivao, Nikola Ivaniš ili Danko Švorinić, neka o tome odluče čitatelji, kaže Nikola Ivaniš



“Reagiranje Švorinića na moje stavove o zdravstvenom programu Liste za Rijeku i bi bilo smiješno, da se ne radi o zdravstvu, ozbiljnoj i važnoj temi za ljude”, navodi Nikola Ivaniš u svom reagiranju na izjave Danka Švorinića.


“U svome reagiranju na iznošenje zdravstvenog programa Liste za Rijeku nisam niti spomenuo Švorinića, niti upotrebio riječ “neznalica” za njega niti ikoga drugoga.


Švorinić sam sebe časti tim nazivom, ne znam zašto, ako on nije autor spomenutog zdravstvenog programa.




Jasno sam kazao da mislim kako je zdravstveni program Liste za Rijeku promašio cilj, prijedlogom da Grad Rijeka postane osnivač KBC-a Rijeka (vlasnik), što mislim i sada, znajući da građani Rijeke nikada ne bi prihvatili snižavanje bolničke zdravstvene zaštite na razinu Gradske bolnice, pa naravno niti Županijske bolnice.


Svesti KBC Rijeka na Opću bolnicu Pula, Ogulin, Varaždin ili Šibenik, a to su gradske bolnice, bolnice kojima je osnivač lokalna samouprava, za Rijeku ne dolazi u obzir. Zašto?? Pa zato što naša razina izvire iz činjenice da je prvi bubreg u Jugoslaviji transplantiran u Rijeci, da imamo vrhunske medicinske grane npr. kardiologiju, kardiokirurgiju, gastroenterologiju…da je bolničko zdravstvo Rijeke baza drugom po snazi i kvaliteti Medicinskom fakultetu ove zemlj i.t.d. Financiranje zdravstva iz poreza, o kome govori Švorinić, bez definiranja kojeg poreza, kolikog poreza i poreza na što, pokazuje nedovoljno poznavanje i zdravstva i sustava zdravstvenog osiguranja.

Nadalje Švorinić navodi kao primjere Italiju i Španjolsku, pa preporučam čitateljima Novoga lista da se informiraju o stanju u bolnicama tih država, standardu, plaćama zdravstvenih djelatnika …u odnosu na zemlje čijem zdravstvenom sustavu mi težimo, a to su Njemačka, Danska, Švedska…


Nadalje moram prokomentirati tvrdnju Švorinića da bi vraćanjem KBC-a u vlasništvo lokalne samouprave došlo do objedinjavanja planova za sve razine zdravstvene zaštite, koja bi djelovala “orkestrirano i jedinstveno”. To zaista uz sav trud ne razumijem, i ta mi je teza Švorinića dokaz da zaista slabo poznaje sustav zdravstva i zdravstvenog osiguranja.


Što se tiče Švorinićeve kritike mog prijedloga sustava HZZO-a, kao složenog sustava koji čine 4 regionalna sustava zdravstvenog osiguranja sa svojim računima i izvornim prihodima, ubranim na njihovom području, te krovnim HZZO-om sa svojim računom za dio prihoda za zajedničko osiguravanje solidarnosti i izravnavanja zdravstvenog standarda i za zajedničke nacionalne centre za rijetke bolesti i rijetke zahvate, moram kazati da je taj prijedlog modificirani sustav financiranja iz prošle države, koji je bio dobar, a sada sa ovim prijedlogom modificiran, bio bi još bolji i učinkovitiji.


Dakle mislim da ova rasprava nije u funkciji izbora, barem što se mene tiče, već u funkciji prosperiteta našega zdravstva. Za to treba znanje, a ne demagogija, bilo nacionalna bilo pseudoregionalna.


Pitam se tko je čovjek zdravstvenog sustava, tko u njemu živi nekoliko desetljeća, tko ga poznaje, tko ga je svojim radom unapređivao!!! Nikola Ivaniš ili Danko Švorinić!!! Neka o tome odluče čitatelji, javnost!!


Na pokušaj Švorinića da zdravstvo predizborno dodatno instumentalizira, nazivajući me “nekadašnjim regionalistom” “a novopečenim tvrdim ljevičarem”, odgovaramsa istinom koju znaju svi koji me poznaju: oduvijek sam prije svega bio liječnik, od najranije mladosti ljevičar, a od 1990. godine lijevi regionalist, a neovisno o te tri odrednice čovjek koji voli sve ljude, neovisno o političkom uvjerenju, nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, spolnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, pa neovisno i o tome što nekihoće raspravljati teme koje nedovoljno poznaju” navodi u svom reagiranju Nikola Ivaniš.