Bitka protiv monopolista

Inspekcija: Energo u prekršaju; Lista za Rijeku i PGS traže rješenja za grijanje

Marinko Glavan

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Na web stranicama Energa čak je krivotvorena objava, koja je na stranicama dignuta 10. prosinca prošle godine, s lažnim datumom objave 1. prosinca, kad je odluka stupila na snagu, istaknuto je na konferenciji za novinstvo Liste za Rijeku



Tržišna inspekcija utvrdila je da je Energo prekršio odredbe Zakona o zaštiti potrošača, zakašnjelom objavom odluke o poskupljenju grijanja, što smatramo prvom malom pobjedom građana u borbi protiv gradskog monopolista, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić, zatraživši od Energa da trenutačno obustavi protuzakonito izdane račune, do završetka prekršajnog postupka. 


Lista za Rijeku je, istaknuo je Švorinić, na kršenje zakona upozorila odmah nakon što je javnost saznala za odluku o poskupljenju, te sugrađane pozvala da Energo prijave inspekciji, budući da nisu bili unaprijed pisanim putem obaviješteni o izmjenama uvjeta korištenja usluge, kako propisuje Zakon. 


– I Energo i gradonačelnik Vojko Obersnel obmanjivali su javnost u više navrata, u medijima, čak i pred Gradskim vijećem, tvrdeći da je odluka donesena prema zakonu. Na web stranicama Energa čak je krivotvorena objava, koja je na stranicama dignuta 10. prosinca prošle godine, s lažnim datumom objave 1. prosinca, kad je odluka stupila na snagu. S obzirom na najnovije gradonačelnikove pozive građanima da se cijele zgrade iskapčaju sa sustava toplinske energije, postavlja se i pitanje milijunskih ulaganja u kotlovnice Energa. Osim toga, gradonačelnik je izjavio da se zalaže za prelazak Energovog toplinarstva u sustav HEP-a, što nije točno, jer u toj državnoj tvrtki nema tragova bilo kakvog njegovog zahtjeva u tom pravcu, iako HEP-om upravlja stranka koja je koalicijski partner gradonačelnikovog SDP-a. Očito je da se u Energu, umjesto racionalnijih i jeftinijih rješenja forsirao model koji se pokazao neadekvatnim i preskup za građane, ali idealan za uhljebljivanje SDP-ovih kadrova, kazao je Švorinić, upozorivši gradonačelnika da se »ne igra s vatrom«.




– U pripremi je novi, daleko veći prosvjed građana, od onog održanog početkom veljače, najavio je Švorinić, kazavši kako će stranke koordinacije Lista za Rijeku, Akcija mladih, PGS i Laburisti, prosvjednicima dati svu potrebnu potporu. 


Član predsjedništva Liste za Rijeku Sandi Basić situaciju s centralnim grijanjem u Rijeci nazvao je humanitarnom katastrofom, te najavio raspravu na Gradskom vijeću, u čiji je dnevni red uvršten prijedlog koordinacije četiriju stranaka za ukidanjem odluke o poskupljenju, ukidanje paušala, ali i ostavki odgovornih u Energu. 


Ako su Energove toplane nerentabilne, onda sustav centralnog grijanja treba ugasiti, a građanima pripremiti alternativna rješenja za grijanje. Sve je jeftinije od ovoga što imaju sada – rekla je Tea Mičić Badurina, predjednica riječkog PGS-a na konferenciji za novinare. 


Mičić Badurina je istaknula kako je PGS, zajedno s Akcijom mladih, Listom za Rijeku i Laburistima, Gradskom vijeću uputio prijedlog vraćanja cijene grijanja na razinu prije poskupljenja, uz ukidanje paušala i omogućavanje jednostavnijeg iskapčanja pojedinaca iz mreže, o čemu će se raspravljati na idućoj sjednici Gradskog vijeća.


Na pitanje novinara očekuje li potporu i od ostalih oporbenih stranaka, te eventualno i HNS-a čiji je riječki ogranak također izrazio nezadovoljstvo odlukom Energa o poskupljenju centralnog grijanja, kaže:


– Očekujem od svih vijećnika da rade ono zbog čega sjede u Gradskom vijeću, a to je da brine o interesima građana Rijeke. Ovo će biti odlična prilika da vidimo tko je tamo zbog građana, a tko zbog toga da diže ruku onako kako mu gazda kaže – odgovorila je Mičić Badurina.


Predsjednica riječkog ogranka PGS-a podsjetila je da je tržišna inspekcija utvrdila kršenje Zakona o zaštiti potrošača prilikom donošenja odluke o poskupljenju jer korisnici nisu bili unaprijed obaviješteni o novim cijenama, zbog čega su četiri stranke i zatražile ukidanje odluke o povećanju cijena. 


– Gradonačelnik relativizira ovaj prekršaj, govoreći da je to isto kao prelazak na crveno za pješake, platiš kaznu i ideš dalje. Ali neće vratiti građanima novac, niti ukinuti poskupljenje. Opravdava se da Energo mora kupovati energente, kao da ostali toplinari ne moraju, pa je grijanje u drugim gradovima dvostruko jeftinije. I Vojko Obersnel i Sanjin Kirigin, direktor Energa u medije plasiraju izjave iza kojih se naziru obmana, bahatost, socijalna neosjetljivost i, u konačnici, vrijeđanje zdravog razuma. Kupuju vrijeme i obmanjuju, obećavajući istražiti anomalije u obračunima, optužujući HERA-u za nove cijene, iako to nije točno. Energo je predložio nove tarifne stavke, a HERA ih je odobrila, rekla je Mičić Badurina.