Posvjed u rujnu

Hrvoje Burić poziva na prosvjede: Riječani moraju podići glas protiv poskupljenja

Marinko Glavan

Samo javnim prosvjedom možda možemo nešto učiniti – poručili Hrvoje Burić i suradnici s presice  / Snimio Marko GRACIN

Samo javnim prosvjedom možda možemo nešto učiniti – poručili Hrvoje Burić i suradnici s presice / Snimio Marko GRACIN

Obersnela je optužio za obmanu birača na lokalnim izborima jer je o novim cijenama KD Čistoće šutio u kampanji



Nezavisna lista Hrvoja Burića organizirat će prosvjed građana ispred Korza 16, protiv enormnog poskupljenja usluga Komunalnog društva Čistoća, najavio je Hrvoje Burić na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Prosvjed će biti održan krajem rujna, najavio je Burić, koji je kazao kako njegova lista neće dopustiti poskupljenje usluga odvoza otpada od 108 posto, koje stupa na snagu 1. rujna ove godine. Burić je za poskupljenje prozvao gradonačelnika Vojka Obersnela.


– Povećanjem cijena usluga odvoza otpada odmah nakon izbora gradonačelnik je izigrao vlastite građane i birače jer o ovom poskupljenju nije ništa rekao ni prije godinu dana, ni za vrijeme predizborne kampanje, iako je riječ o odluci koja bitno utječe na život građana Rijeke. Poskupljenje stupa na snagu od 1. rujna, kada će brojni Riječani ionako imati povećane troškove zbog početka nove školske godine, a ovo će biti dodatni udar na njihov budžet – rekao je Burić.


Prema njegovim riječima uprava KD-a Čistoća i gradonačelnik smišljeno su čekali da prođu izbori, kako bi tek nakon toga odlučili o povećanju cijena odvoza otpada.




– Čistoća je još 2015. godine poslovala pozitivno, da bi 2016. završila s 18 milijuna kuna gubitka. Dakle, smišljeno su trpjeli gubitke do izbora, da bi građani sada plaćali nestručno vođenje tvrtke i bahaćenje bivših direktora i gradonačelnika. Zbog izbora je i uprava Energa odlučila račune za travanj prebaciti u listopad. Nećemo dopustiti takvo poskupljenje, kao ni daljnje laganje građanima nakon izbora, te stoga pozivamo sve Riječanke i Riječane da nam se pridruže na mirnom prosvjedu koji ćemo koncem rujna organizirati ispred zgrade gradske uprave. Nažalost, ne vidimo drugog načina kako spriječiti ovo enormno poskupljenje, osim javnih prosvjeda – kazao je Burić, dodavši kako KD Čistoća neće stati samo na ovom poskupljenju, nego je u najavi i novo, tijekom iduće godine. Povećanje cijene usluge odvoza otpada Burić smatra neopravdanim, baš kao i povećanje cijene usluga KD-a Kozala, koje upravlja gradskim grobljima.


– KD Kozala je podigao cijenu usluga za 30 posto prošle godine, iako je 2015. poslovao s dobiti – rekao je Burić koji je gradsku upravu prozvao i zbog, prema njegovim riječima, protupravne naplate komunalnih usluga putem privatnog poduzeća Ri Stan, koje na ime usluga objedinjene naplate godišnje zarađuje sedam milijuna kuna od gradskih komunalnih i trgovačkih društava.


Novinare je zanimalo hoće li se u organizaciji prosvjeda Nezavisnoj listi Hrvoja Burića pridružiti i neka od ostalih stranaka koje imaju svoje predstavnike u Gradskom vijeću, no Burić je odgovorio kako je Nezavisna lista organizator i nositelj prosvjeda, ta da su na prosvjed pozvani svi građani Rijeke. Na novinarsko pitanje hoće li se o poskupljenju raspravljati i u Vijeću, te je li Burić razgovarao o tome s predstavnicima ostalih stranaka, odgovorio je kako Vijeće ne odlučuje o povećanju cijena, već to čini Skupština i Nadzorni odbor Čistoće, te da još nije razgovarao s predstavnicima ostalih stranaka o sprečavanju najavljenog poskupljenja.