Trodnevno obahajanje

Halubajski zvončari u nedjelju kreću u pohod selima Halubja i Kastavštine, na radost mještana

Portal Novilist.hr

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL



VIŠKOVO Ovogodišnja pusna događanja polako dolaze svom kraju, a ove nedjelje kreće tradicionalno trodnevno obahajanje Halubajskih zvončara.


Ophod zvončara po selima Halubja i Kastavštine počinje na Pusnu nedeju 23. veljače u 8 sati u Marčeljima (pul Bačurkineh) i traje do Pusnog utorka, 25. veljače, njihovim sudjelovanjem na završnoj pusnoj manifestaciji u Viškovu –  spaljivanju pusta.


Svaki od ta tri dana zvončari u ophod kreću u 8 sati iz Marčelja (pul Bačurkineh). U svom ophodu zvončari obilaze po dvadesetak sela dnevno, zaustavljajući se u svakom selu na okrijepi i druženju sa stanovnicima i posjetiteljima što pridonosi očuvanju ove „žive baštine“.




U tri dana ophoda zvončari obiđu više od 50 sela i zaselaka Halubja i Kastavštine. Prilikom trodnevnog ophoda odjeveni su u tradicionalnu odoru (monturu), bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava.


Ogrnuti su ovčjim kožama, a na glavi imaju posebno stilizirane maske – životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima što ih čini specifičnim u odnosu na druge zvončarske skupine.


U rukama nose stilizirani buzdovan – balku ili bačuku.


Upravo zbog svojih posebnosti i atraktivnosti, ophod zvončara upisan je na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a.


Njihov impresivan nastup učinio ih je poznatim i izvan regionalnih granica.