Instalacija izazvala reakcije

HNK Ivana pl. Zajca na Korzu postavio svoj šator: “Naš ima sve potrebne dozvole i ne krši zakon”

Kim Cuculić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Nije trebalo dugo, a instalacija na riječkom Korzu izazvala je reakcije. Na šator su obješene gaće s likom intendanta Olivera Frljića, a čvarci su pobacani uokolo. U »Knjizi utisaka« upisane su poruke braniteljske populacije



RIJEKA – Na Trgu Republike Hrvatske u Rijeci postavljena je instalacija koja najavljuje premijeru predstave »Životinjska farma« u HNK Ivana pl. Zajca. Predstava nastaje prema poznatom romanu Georgea Orwella, a u režiji Andrása Urbána.


Instalacija se sastoji od šatora, na kojemu je istaknuto: HNK Ivana pl. Zajca Rijeka – Dobrodošli u ‘Životinjsku farmu’!, a sa strane su stavljeni panoi na kojima piše čuvena Orwellova rečenica: SVI SU JEDNAKI, ALI NEKI SU JEDNAKIJI. U šatoru je postavljen stolić s ogledalom, ponuđeni su čvarci, a postavljena je i »Knjiga utisaka«.


Na Facebooku riječkog HNK-a pojavila se poruka »Šatoraši najavljuju »Životinjsku farmu«, uz objašnjenje: »… u okviru akcije »Budimo jednakiji«, kampiramo na Korzu. Dođi i razgledaj naš šator! Akcija se provodi u sklopu najave predstave »Životinjska farma«, koja će biti premijerno prikazana 30. ožujka u 19.30 na velikoj sceni HNK Ivana pl. Zajca. Šator ima sve potrebne dozvole! Prilikom njegove instalacije nije prekršen nijedan zakon Republike Hrvatske!«




Nije trebalo dugo, a instalacija na riječkom Korzu izazvala je reakcije. Na šator su obješene gaće s likom intendanta Olivera Frljića, a čvarci su pobacani uokolo. U »Knjizi utisaka« upisane su poruke braniteljske populacije, koja je u ovom šatoru odmah prepoznala aluziju na jedan drugi šator. Dio upisanih u »Knjigu utisaka« dao je podršku Frljiću, a među stranice je umetnuta maslinova grančica.


Na ovo se ubrzo pojavio i komentar na Facebooku riječkog kazališta: »KONTRA-ŠATOR REVOLUCIJA U ŽIVOTINJSKOJ FARMI! Invetivnost onih kojima smeta naša šatorizacija javnog prostora svela se na postavljanje gaća s likom intendanta (čestitamo na originalnosti!). Pratite nastavak kulturne borbe šatorima. Budite jednaki protiv onih koji žele biti jednakiji.



Foto HNK Ivana pl. Zajca