Potpredsjednik Vlade u Rijeci

Grčić priznao: U državnom proračunu za 2013. nedostaje pet milijardi kuna

Tihana Tomičić

Samo temeljem rasta kamata na postojeće kredite, potom zato što moramo uplatiti 1,7 milijardi kuna za članstvo u EU, te zbog troškova u brodogradnji, rashodna strana proračuna rast će u 2013. godini za pet milijardi kuna. To negdje treba naći, rekao je Branko Grčić 



RIJEKA – Potpredsjednik Vlade Branko Grčić praktički je priznao danas u Rijeci na Danu EU fondova da u državnom proračunu za 2013. nedostaje pet milijardi kuna, i da je to razlog da se prijedlog budžeta ovaj tjedan još neće naći na Vladi i Saboru.


“Visina proračuna za 2013. godinu bit će objavljena idući tjedan na Vladi. No, doista su pred nama vrlo veliki zahtjevi: samo temeljem rasta kamata na postojeće kredite, potom zato što moramo uplatiti 1,7 milijardi kuna za članstvo u EU, te zbog troškova u brodogradnji, rashodna strana proračuna rast će u 2013. godini za pet milijardi kuna. To negdje treba naći”, rekao je Grčić. 


Na pitanje gdje će se zbog toga prvo morati rezati, Grčić je novinare ostavio bez odgovora: »Ako rezova bude, o njima će se znati idući tjedan«.Govoreći o budućnosti 3. maja, potpredsjednik Grčić izjavio je da se sve odvija prema Vladinim odlukama i poznatim procedurama, a o mogućoj propasti plana sa ulaskom Uljanika u 3. maj nije želio ni govoriti.

Britanski veleposlanik David Arthur Slinn na pitanje o budućnosti brodogradnje, odgovorio je pitijski: »Odgovor na to pitanje nije jednostavan, jer ako se brodogradilišta zatvore, ljubi gube radna mjesta. Treba vremena da se pronađu nove opcije, ali iskustva Newcastlea, Liverpoola, pa i Londona, gdje su na prostorima bivših dokova ove godine održane Olimpijske igre, govore da opcije uvijek postoje, samo treba vremena. Mi smo svakako spremni svoja iskustva podijeliti s vama«, rekao je Slimm.




Inače, primorsko-goranski župan Vidoje Vujić potpisao je PGS-ovu peticiju na opstanak 3. maja na Korzu, rekavši kako je opstanak škvera kao industrijskog lidera regije zajednički interres cijele Rijeke i Hrvatske, bez obzira na idologije i stranke, te je stoga normalno da je potpisao PGS-ove zahtjeve.