Fakultativni predmet

Građanski odgoj od sljedeće godine u riječkim školama

Damir Cupać

Ilustracija / Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Ilustracija / Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Građanski odgoj u riječkim osnovnim školama moja je dugogodišnja želja, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel. Program će se uvesti po modelu predmeta Moja Rijeka koji je izazvao veliko zanimanje učenika. S druge strane, projektom ranog učenja informatike od prvog do četvrtog razreda u osnovnoj školi učenike će se postepeno uvoditi u svijet računala



RIJEKA  Gradonačelnik Vojko Obersnel naložio je Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo da ovu školsku godinu iskoriste kako bi pripremili plan i program za uvođenje građanskog odjela u riječke osnovne škole od sljedeće pedagoške godine. Taj fakultatitvni predmet uveo bi se po modelu predmeta Moja Rijeka koji je izazvao veliko zanimanje učenika.


– Moja je dugogodišnja želja da se u program osnovnih škola uvrsti građanski odgoj. Iskoristit ćemo potrebno vrijeme kako bi to pripremili i omogućili riječkim učenicima jer je takav predmet potreban, kao što je bila potrebna i Moja Rijeka, izjavio je Obersnel.


Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj najavila je da će i ove pedagoške godine iz gradskog proračuna biti sufinancirane šire javne potrebe u osnovnom školstvu s nešto manje od pola milijuna kuna.




– U Gradu Rijeci postoji veliki senzibilitet i volja za podupiranjem raznovrsnih programa i projekata, koji se odnose na djecu i mlade, iako za to ne postoji zakonska obveza. U tom smislu Grad Rijeka sufinancira niz projekata i programa u osnovnim školama grada Rijeke, jer sustavno ulaganje u učenike i mladež predstavlja ulaganje u našu budućnost. Upravo zahvaljujući svojem opredjeljenju, te poticanju i provođenju niza programa namijenjenih najmlađim građanima – djeci i mladima, stekao je i status grada prijatelja djece. Prepoznat je interes učenika, roditelja i njihove povećane potrebe, naročito one iznad državnog pedagoškog standarda, izjavila je Sušanj.


Tako će se projektom ranog učenja informatike od prvog do četvrtog razreda u osnovnoj školi učenike postepeno uvoditi u svijet računala kako bi dobili osnovna znanja, odnosno osnovnu pismenost u informatici.


– Cilj je osigurati potporu učenicima mlađe školske dobi u stjecanju informatičke kompetencije. U školskoj 2015./2016. godini projekt će se nastaviti provoditi u 18 osnovnih škola s obuhvatom 1.924 učenika. Roditelji sudjeluju u cijeni ovog projekta sukladno odluci škole koja određuje sudjelovanje roditelja, ovisno o broju upisanih učenika, najviše do 50 kuna mjesečno. Za ovu školsku godinu potrebno je osigurati za ovu namjenu proračunska sredstva u iznosu od oko 300.000 kuna, navela je Sušanj. Gradonačelnik Obersnel izrazio je žaljenje da program ranog učenja informatike nije postao sastavni dio obrazovnog kurikuluma.


– Mijenjaju se vlade, mijenjaju se ministri, ali informatike nema. Valjda će se jednom sagledati i ta potreba, izrazio je nadu Obersnel.


Grad Rijeka osigurao je oko 130.000 kuna za programe za darovite učenike koji uključuje »E-matematička učionicu« za darovite mlade matematičare, te »LIADO« – »Likovni istraživački atelje darovitih osnovnoškolca«.


Budući da je Centar za odgoj i obrazovanje zatražio nastavak sufinanciranja prehrane učenika s teškoćama u razvoju koji imaju prebivalište na području grada Rijeke, u proračunu je osigurano nešto preko 20.000 kuna za tu svrhu. Iz proračuna će se pomoći i Waldorfskoj školi za nastavu euritmije i obrade drva za 55 učenika s prebivalištem na području grada Rijeke, i to iznosom od 10 kuna po učeniku.