Rijekatekstilu Domus prevelik izdatak

Grad Rijeka na poslovnom prostoru na Korzu 40c gubi 70 tisuća kuna mjesečno

Damir Cupać

Rijekatekstil Domus plaćao je zakup 116,25 eura po kvadratu, a novi zakupac, koji je član nadzornog odbora Pavičićeve tvrtke, izlicitirao je cijenu od 20,88 eura po kvadratu

RIJEKA Trend da se skupi poslovni prostori na Korzu vraćaju Gradu Rijeci te da se na ponovljenim licitacijama dobivaju nekoliko puta manje cijene, se nastavlja, a zadnji slučaj je s poslovnim prostorom na Korzu 40c. Naime, trgovačko društvo Rijekatekstil Domus u vlasništvu kralja Korza Mirka Pavičića početkom studenoga ove godine, kao zakupnik poslovnog prostora veličine 98 kvadrata za koji je plaćao od 18. ožujka 2008. godine zakup po cijeni od 116,25 eura po kvadratu, odnosno ukupno više od 85.000 kuna mjesečno, obratilo se Gradu Rijeci sa zahtjevom za vraćanjem poslovnog prostora.   

Max Mara ostaje




– Zakupnik se obraća dopisom da je voljan vratiti predmetni prostor u posjed Gradu na način da mu se omogući da obavlja djelatnost za vrijeme provođenja javnog natječaja odnosno do donošenja odluke o davanju u zakup prostora novom zakupniku. Zahtjev obrazlaže činjenicom da uslijed pada prometa uzrokovanog globalnom ekonomskom krizom, domaćom recesijom, neizvjesnošću i visokom nezaposlenošću nije u stanju dugoročno redovno plaćati ugovoreni mjesečni najam pa je prisiljen zatražiti prijevremeni raskid ugovora o zakupu.



Grad Rijeka ostao je bez proračunskih prihoda u slučaju poslovnog prostora na adresi Korzo 8a. Naime, natječaj za taj poslovni prostor poništen je nakon što ga je izlicitirala tvrtka Dunatov, a natječajna komisija osporila je pravni posao zbog toga što nije priložen valjan ugovor o ekskluzivnom zastupništvu strane tvrtke koja proizvodi brendirano posuđe.


Iako je nejasno zašto, Grad Rijeka je opet stavio istu namjenu, a riječ je o prodavaonici posuđa. Natječaj je poništen zbog toga što se opet javila tvrtka Dunatov koja je pokrenula spor protiv Grada Rijeke. No, Općinski sud se proglasio nenadležnim pa je predmet upućen na Trgovački sud. Povjerenstvo je odgodilo licitaciju do okončanja spora. Inače, na natječaj se prijavila i tvrtka Modi koju je zastupao Robert Kopajtić. Osnivači te tvrtke su Marina Vela Stilin, Zoran Sloboda i Goran Sloboda.




Očito je da je netko u gradskoj upravi i vlasti inzistiranjem na samo jednoj djelatnosti, riječ je o posuđu, pobrkao lončiće i da će rezultat svega biti još jedan mrtav kapital kojih je u Gradu Rijeci sve više.



Nadalje navodi da je svoju namjeru već priopćio glavnom davatelju ino-franšize Max Mara. Prema povratno dobivenoj informaciji očekuju da bi se na ponovljenom natječaju za predmetni prostor, a u dogovoru s glavnim franšizerom mogao pojaviti novi primalac koji bi sa zakupnikom bio voljan postići dogovor o otkupu namještaja, neprodanih zaliha robe te preuzimanju zaposlenih ukoliko bi uspješno izlicitirao prostor. Valja napomenuti da zakupnik nema evidentirano dugovanje s osnova korištenja poslovnog prostora, navadeno je u materijalu Direkcije poslovnih objekata koju je prihvatio Kolegij gradonačelnika.   

Poslovna obitelj


Na licitaciji za Korzo 40c pojavio se samo jedan natjecatelj koji je taj poslovni prostor dobio po početnoj cijeni od 20,88 eura po kvadratu, što ukupno daje iznos nešto veći od 15.000 kuna, odnosno pet i pol puta manje nego što je plaćao Rijekatekstil Domus. Sretni zakupac je tvrtka Textor Consortio koja je osnovana 5. rujna 2011. godine, a jedini osnivač je Robert Kopajtić, dok je direktor Miljenko Diklić.


Ne bi tu bilo ništa čudno da osnivač Robert Kopajtić nije član Nadzornog odbora Rijekatekstil Domusa, tvrtke koja je vratila poslovni prostor, i da se u njemu i dalje neće prodavati ista odjeća. Samo ovaj put po pet i pol puta manjoj cijeni. Kada se tome doda da je direktor Textor Consortia Miljenko Diklić ujedno i član uprave tvrtke A.M.E.C. kojoj je jedini osnivač Mirko Pavičić i koja je jedini osnivač Rijekatekstil Domusa, jasno je da sve ostaje u »poslovnoj obitelji«.