Industrijska zona Bakar

Godina velikih planova i ostvarenja: Investicijski uzlet na Kukuljanovu vrijedan 800 milijuna kuna

Sanja Gašpert

Površina zone je oko 500 hektara, ima tri cjeline – Radna zona R-27, Radna zona R-29 i UPU 3, 160 poslovnih subjekata s blizu 4000 zaposlenih / Snimio Silvano JEŽINA

Površina zone je oko 500 hektara, ima tri cjeline – Radna zona R-27, Radna zona R-29 i UPU 3, 160 poslovnih subjekata s blizu 4000 zaposlenih / Snimio Silvano JEŽINA

Među brojnim poslovnim subjektima kao što su  Adria čelik, Orada Adriatic, Montcommerce, MEP, Signalinea, Euromodul, Kaltenberg Adria, Ralu logistika, Luka, Hrvatska pošta, Brtvaplast, Kimi Commerce, PK, Vargon, Plodine, GP Krk, Manšped, Dometex,  Riven, Strabag,  je i novi  lučki terminal Škrljevo, trenutno zasigurno najveća investicija  vrijedna oko 350 milijuna kuna



BAKAR Adria čelik, Orada Adriatic, Montcommerce, MEP, Signalinea, Euromodul, Kaltenberg Adria, Ralu logistika, Luka, Hrvatska pošta, Brtvaplast, Kimi Commerce, PK, Vargon, Plodine, GP Krk, Manšped, Dometex,  Riven i Strabag, imena su poslovnih subjekata koji planiraju ili već grade svoje poslovne objekte na području Industrijske zone Bakar na Kukuljanovi, pa se tako tekuća, 2017. godina može slobodno nazvati godina planiranja i ostvarenja velikih investicija, a zajednički je to rezultat Grada Bakra i Uprave Zone.


Riječ je o poslovnim prostorima i objektima ukupno vrijednima više od 800 milijuna kuna. Među njima je i novi započeti lučki terminal Škrljevo, investicija vrijedna oko 350 milijuna kuna sa 147.927 metara četvornih  skladišnih objekata koji je, zasigurno, trenutno najveća investicija.


Natječaji i ugovori


– Tijekom 2016. godine djelatnici Grada Bakra i Industrijske zone d.o.o. koordinirano su izvršavali svakodnevne aktivnosti u okviru redovitog poslovanja. Tu mislimo na rješavanje imovinsko-pravnih poslova, planiranje i projektiranje novih investicija, nadzor građenja nad radovima u tijeku, pripremu projekata za natječaje iz fondova EU prema zakonu o poduzetničkoj infrastrukturi. Završen je novi urbanistički plan uređenja Industrijske zone Kukuljanovo, koji ne samo da će objediniti i pojednostaviti primjenu postojeća dva urbanistička plana, već su u njega ugrađena sva poboljšanja koja novim i postojećim poslovnim subjektima daju veću fleksibilnost u poslovanju, a taj će se UPU uskoro naći i na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, ističe bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić. Dodaje kako je istraživanje tržišta i stalna komunikacija s potencijalnim investitorima svakodnevna djelatnost društva Industrijska zona d.o.o., a posjeti delegacija iz Bjelorusije, Njemačke, Nizozemske, Kine i Azerbedžana otvaraju nove mogućnosti razvoja zone.




U prethodnoj godini provedeno je niz natječaja i zaključeni su ugovori o osnivanju prava građenja i prodaji zemljišta s novim ulagačima.



U prosincu prošle godine poduzetnička zona Kukuljanovo postaje bogatija za još jedan poslovni subjekt. Naime, tvrtka RALU logistika  nastavila je svoj investicijski ciklus izgradnjom nove gospodarske građevine, hlađenog pretovarnog skladišta. Objekt će biti maksimalne visine 12 metara i sastoji se od prizemlja u kojem će biti smješteni hlađeni skladišni prostori i kata na kojem se planiraju smjestiti uredski  prostori. Završetak izgradnje objekta i početak poslovanja se očekuje na proljeće ove godine. Krajem prošle godine proveden je natječaj i zaključen ugovor o osnivanju prava građenja s tvrtkom Strabag, članicom austrijskog građevinskog koncerna Strabag SE, koji djeluje u svim područjima građevinarstva kao značajna europska tvrtka. U okviru daljnjeg razvoja tvrtke, iskazali su interes na području Primorsko-goranske županije za građenje proizvodnog kompleksa unutar kojeg bi smjestili asfaltnu bazu i poslovno-servisnu građevinu. Renomirani proizvođač piva – Kaltenberg Adria, gradi proizvodno-poslovnu zgradu na Kukuljanovu, u prostoru Industrijske zone Bakar, u kojoj će biti otvoreno pedesetak novih radnih mjesta, a otvorenje je planirano u srpnju.



– Veseli činjenica da se većinom radi o poduzetnicima proizvodne djelatnosti. Svi naprijed nabrojani poslovni subjekti prepoznali su Industrijsku zonu Bakar na Kukuljanovu kao izuzetno povoljnu lokaciju za daljnje poslovanje. Nadalje, cijene i olakšice koje Grad Bakar pruža kroz komunalni doprinos i komunalnu naknadu, a Industrijska zona  preko povoljnije cijene zemljišta za proizvodne djelatnosti, dodatni su motiv svim potencijalnim investitorima, ističe mr. Ivan Biskupić, voditelj razvoja i marketinga Zone. Dodaje kako se u ovoj godini nastavlja s daljnjim razvojem zone – ulaganje u otkup zemljišta, planiranje, projektiranje i građenje novih prometnica s kompletnom infrastrukturom kao preduvjet dolaska novih poduzetnika. Sve prognoze ubrzanog nastavka rasta i razvoja, stavljaju Industrijsku zonu Bakar prepoznatu i značajnu destinaciju za sigurno ulaganja i poslovanje kako domaćih, tako i stranih investitora, smatra Biskupić.


Veća podrška


Površina zone je oko 500 hektara, ima tri cjeline – Radna zona R-27, Radna zona R-29 i UPU 3, 160 poslovnih subjekata s blizu 4000 zaposlenih. Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić kaže kako s novim projektima Grad i Zona streme k tome da nezaposlenost bude još manja, odnosno da u 2017. i prvoj polovici 2018. godine stvore uvjete za dodatnim otvaranjem još oko 1.000 radnih mjesta što će omogućiti i rast društvenog standarda.



Ova značajna zajednička investicija Grada Bakra, koji investira izgradnju  prometnice, i Industrijske zone koja financira ravnanje /građenje/ pripadajućih platoa oznake B 5.2 dobro napreduje. Nakon ishođenja građevinske dozvole i potpisivanja ugovora s tvrtkom Goran graditeljstvo iz Delnica u  vrijednosti od 5.305.700,15 kuna, započeli su radovi na projektu važnom za potrebe intenzivnijeg razvoja poduzetništva malih i srednjih poduzeća. Na platou je planirano devet novih manjih građevinskih parcela površina od 2.000 – 5.000 m². Završetak izgradnje očekuje se u ožujku, kada se planira provesti natječaj za prodaju odnosno osnivanje prava građenja predmetnih parcela.



– Svim ovim investicijama koje upravo sada postaju vidljive našim građanima, a koje će u potpunosti promijeniti izgled Industrijske zone Bakar, prethodile su godine mukotrpnog rada i velikih ulaganja, uglavnom vlastitih sredstava. To je dokaz da je uspjeh zagarantiran kad se unaprijed postavi cilj. Mi u Bakru smo svoj cilj odavno postavili, sve ove godine na njemu uporno radili i rezultati su vidljivi, a Industrijska zona postaje u konačnici motor razvoja cijelog našeg kraja. Trenutno pregovaramo s većim brojem stranih investitora iz različitih zemalja. Na naše zadovoljstvo interes za ulaganjima u Bakar je sve veći. U ovom trenutku imamo spremnu projektnu dokumentaciju za daljnje širenje zone i izgradnju nove infrastrukture, tako da praktički odmah možemo udovoljiti svim zahtjevima budućih investitora. Da smo imali i kad bi imali veću podršku državnih i županijskih struktura, broj investicija zasigurno bi bio veći, kaže gradonačelnik Klarić.