Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Susret mladih za kreativnost i mir

Drevnu Trsatsku gradinu ispunio duh mladosti

U Rijeku stiglo tristotinjak mladih / Snimio Marko GRACIN
U Rijeku stiglo tristotinjak mladih / Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2018. u 9:20 2018-07-10T09:20:05+02:00

Riječ je o  susretu u kojem sudjeluje tristotinjak mladih u dobi od 14 do 17 godina iz različitih dijelova svijeta (Izrael, SAD, Japan, Njemačka i Srbija) s ciljem otvaranja dijaloga o miru i kreativnosti

RIJEKA  Srednjovjekovnu Trsatsku gradinu ispunio je duh mladosti prilikom jučerašnjeg otvaranja 2. Međunarodnog susreta mladih za kreativnost i mir koji će se u Rijeci odvijati idućih sedam dana.

Riječ je o  susretu u kojem sudjeluje tristotinjak mladih u dobi od 14 do 17 godina iz različitih dijelova svijeta (Izrael, SAD, Japan, Njemačka i Srbija) s ciljem otvaranja dijaloga o miru i kreativnosti. Učinit će to kroz niz susreta, radionica i aktivnosti koje mogu pomoći mladim ljudima da se aktiviraju i među različitim jezicima koje govore, da pronađu onaj zajednički.

 Svečano se otvorenje  odvilo pod voditeljskom palicom dvaju mladih domaćina, Nike Zulliani i Davida Glažara, koji su dočekali goste i predstavili organizatore bez kojih ovog susreta mladih ne bi bilo – riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, ravnateljicu OŠ Milan Brozović iz Kastva Sandru Krpan, prof. dr. sc. Taisira Yasmina u ime Međunarodnog centra za inovacije u obrazovanju, Meredith Mclaghlin u ime Wyoming Lab School  iz SAD-a, direktoricu susreta Nanu Gulić te predstavnike djece koja dolaze iz raznih krajeva svijeta, a među njima i iz tri grada prijatelja Rijeke –  Kawasakija, Neussa i Novog Sada.

 Predstavljeni su se odrasli obratili okupljenoj mladosti, redom porukama optimizma i zadovoljstva što imaju pred sobom okupljene mlade ljude željne mira, dijaloga, priznavanja različitosti i solidarnosti.

»Postoje tolike stvari koje u našem društvu trebaju biti poboljšane i ispravljene. Da bi se to učinilo potrebno je mnogo volje, znanja, talenta, kreativnosti i strasti. Naša generacija, nažalost u tome nije uspjela, no gledajući vas, siguran sam da ćete imati više uspjeha«,  istaknuo je gradonačelnik, ponosan na činjenicu da se upravo u Rijeci odvija ova vrsta događaja, usmjerena na mlade i njihovu budućnost.

Nina Gulić, organizatorica susreta, otkrila je recept ostvarenja snova i društvenih ciljeva za čiju je realizaciju potrebna suradnja s političarima, znanstvenicima, učiteljima i sponzorima –  sve što je i sama imala tijekom organiziranja ovog događaja. U nadi da će mladi ovom prilikom i sami jednog dana naučiti isto, ali i više, poput ostalih je govornika srdačno pozdravila otvaranje susreta. Svečani događaj nisu otvorile samo lijepe riječi, već i dvije plesne izvedbe članica skupine Ri dance te  nastup mlade pjevačke nade Medeje Market Sindik.    

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.