Belići

Do jeseni gotovo 200 metara važne kastavske prometnice: Počela gradnja spoja ceste 233 s rotorom

Andrej Petrak

Arhiva NL

Arhiva NL

Riječ je o spoju s odvojkom za kastavsku školsku sportsku dvoranu, čime bi cijeli prometni pravac od Rešetara, odnosno Šporove jame do Belića i dalje prema Matuljima bio u funkciji



 Županijska uprava za ceste Primorsko-goranske županije počela je s izgradnjom spoja ceste 233 s već ranije izgrađenim kružnim tokom u Belićima. Investicija vrijedna 2.600.000 kuna bit će gotova u 90 radnih dana, a u ŽUC-u očekuju završetak izgradnje tijekom listopada. Prometnica u duljini od 200 metara spaja ulicu 111. brigade s rotorom Belići i odvojkom za kastavsku školsku sportsku dvoranu. Time bi cijeli prometni pravac od Rešetara, odnosno Šporove jame do Belića i dalje prema Matuljima bio u funkciji. Dovršetkom investicije Grad Kastav doći će nadomak svog već ranije istaknutog strateškog prometnog cilja konačnog rješavanja ceste 233, a ujedno i osiguravanja sigurnosti djece te uređenja velike parking zone u području gradskog središta.


Gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović ističe da završetak izgradnje spoja ceste 233 s kružnim tokom u Belićima nije samo završetak jedne prometnice, već nešto mnogo više: završni korak do rješenja prometne infrastrukture koja omogućava znatno kvalitetnije funkcioniranje prometa u Gradu Kastvu.


– U ovome trenutku kada je investicija pri kraju zgodno je prisjetiti se uskih, vijugavih puteljaka kojima se s ove lokacije stizalo u centar Kastva. Danas se na istome mjestu nalazi moderna prometnica koja prema projektiranim gabaritima osigurava kvalitetan promet kako za vozila, tako i za pješake – ističe kastavski gradonačelnik.




Druga velika pogodnost, dodaje Ivica Lukanović, jest što se odmicanjem prometa većeg broja vozila od gradske jezgre Kastva otvara mogućnost rješavanja problema parkiranja za najveći dio društvenih objekata važnih za funkcioniranje grada. Pod tim se misli na gradsko groblje, sportsku zonu, osnovnu školu i dječji vrtić. Investicija će omogućiti preseljenje prometa na trasu prema školskoj sportskoj dvorani, te novo prometno rješenje za postojeću cestu, koja prolazi ispod kastavske škole, gdje bi se promet trebao odvijati jednosmjerno u »zoni mirnog prometa«.


– Planiramo da se promet usmjeri jednosmjerno i da brzina prometa bude kontrolirana i usporena. Tako će se povećati sigurnost prometovanja u spomenutoj zoni, a to se posebno odnosi na djecu kao najosjetljivije sudionike u prometu – najavljuje kastavski gradonačelnik.


Županijska uprava za ceste PGŽ-a u prosincu je dovršila izgradnju rotora u Belićima i prvih šezdeset metara spojne ceste, u što je uloženo 2,5 milijuna kuna. Cjelokupna investicija ŽUC-a na ovom kastavskom prometnom pravcu u protekle dvije godine time se penje iznad pet milijuna kuna.