Tematska sjednica Općinskog vijeća Viškova

“Čistoća” konačno napušta deponij Viševac 30. svibnja: kreće “nulta faza” Marišćine

Andrej Petrak

Nakon napuštanja Viševca radnici GP Krka nastavit će sa sanacijom deponija, a cijeli bi posao trebao biti dovršen do kraja 2013. godine



Direktor Čistoće naveo je i kako njegova tvrtka snosi pojačani financijski teret zbog produžetka rada Viševca i uvođenja procesa baliranja, ali da su odlučili izaći u susret stanovnicima Viškova. 


    – Proces baliranja mjesečno nas košta 450 tisuća kuna, u izgradnju platoa na Marišćini i pripremu »nulte faze« utrošit ćemo 20 milijuna kuna, a izgradnja platoa za odlaganje bala na Viševcu stajala nas je 2 milijuna kuna. Sav taj teret podnosimo bez da smo povećavali cijenu usluge građanima. Osim toga, uvažavajući teško stanje u kojem žive stanovnici u blizini Viševca pristali smo isplatiti obeštećenje svima u krugu od 500 metara od deponija, koji su objekte izgradili prije početka sanacije 2004. godine, iako smo prema Zakonu o otpadu to morali učiniti samo za one vlasnike koji su nekretnine stekli prije početka rada deponija 1968. godine. Tako ćemo umjesto milijun kuna za 12 objekata, mještanima isplatiti 18 milijuna kuna za 300 objekata. Na žiro račun općine dosad smo uplatili 11,5 milijuna kuna, a ostatak smo se obvezali riješiti do 1. srpnja 2013. godine. Svakog mjeseca na žiro račun općine uplaćujemo po 250 tisuća kuna, objasnio je Štok. 





    – I sami bi bili najsretniji da se deponij konačno zatvori, jer Viševac nam stvara i operativne i financijske probleme. Svjesni smo da već 50 godina tlačimo stanovnike Viškova, ali 30. svibnja definitivno odlazimo s Viševca i molimo sve mještane da nas pokušaju istrpjeti još ova tri zadnja mjeseca, kaže Štok. 


    Dodao je kako će se bale na Viševcu odlagati do 15. travnja, jer će tada početi njihov prijevoz na poseban plato, što će biti dovršen u Marišćini, dok će se s procesom baliranja nastaviti do 30. svibnja. 


    – Baliranje otpada odvija se po dozvoli koja je izdana prošle godine, a vrijedi do 31. svibnja. Stroj za baliranje dnevno proizvede 220 do 250 bala, a svaka je teška između 950 i 1.100 kilograma. Ishodovali smo sve potrebne dozvole za odlaganje bala u Marišćini, u neposrednoj blizini budućeg uređaja za pročišćavanje, a GP Krk izdvodi radove u skladu s građevinskom dozvolom izdanom 19. prosinca. Građevinsku dozvolu za izgradnju »nulte faze« Marišćine resorni ministar Ivan Vrdoljak potpisao je u petak, a radovi će biti gotovi 30. svibnja, rekao je Štok. 


   Poziv građanima


Što se tiče optužbi Smokvarijske liste o nelegalnom djelovanju Čistoće na prostoru Viševca, Štok je objasnio kako su po dopisu Smokvarijanaca na Viševcu postupale građevinska inspekcija, inspekcija zaštite okoliša i sanitarna inspekcija, koje su utvrdile kako se sve odvija prema propisima. 



 Predstavnici Smokvarijske liste na čelu s vijećnikom Veljkom Bezjakom napustili su sjednicu Vijeća na samom početku, nakon što su SDP i HDZ zajednički odbili uvrštavanje njihovih prijedloga na dnevni red. Smokvarijanci su tražili da Općinsko vijeće odlukama obveže načelnika Gorana Petrca da Čistoću prijavi inspekciji zaštite okoliša i građevinskoj inspekciji, da zatraži nadzor zagađenja oko deponija i da odgovorne osobe Čistoće prijavi Državnom odvjetništvu zbog nesavjesnog postupanja s otpadom. 


    – Ovo je katastrofa! Mislimo da ćete bolje funkcionirati bez nas. Nećete imati nikakvih smetnji, poručili su Smokvarijanci izlazeći iz dvorane, a Luka Matanić (HDZ) komentirao je njihov odlazak riječima: »Sad se vidi koliko ih zanimaju ova pitanja«.



    – Građevinska inspekcija konstatirala je kako se sanacija deponija odvija prema izdanoj građevinskoj dozvoli, sanitarna inspekcija nije imala primjedbi, a inspekcija zaštite okoliša izdala nam je nalog da u roku od 60 dana uklonimo najlonske vrećice i ostalo smeće koje je nedavna orkanska bura raznijela po okolišu u krugu deponija. Deset naših djelatnika počelo je rasčišćavati otpad praktički odmah čim smo uočili da je vjetar raznio vrećice na sve strane. Prioritet nam je bilo čišćenje okoliša obiteljskih kuća, a u slučaju da netko od mještana smatra da je pretrpio štetu na svojim objektima, pozivamo ih da se slobodno jave Čistoći, jer osigurani smo protiv svih takvih slučajeva, rekao je Štok. 


    Napomenuo je da je Čistoća prestala s glavnim odlaganjem otpada na Viševcu 31. prosinca, a tvrdnje Smokvarijske liste da se deponij i dalje koristi za primitivno odlaganje otpada, objasnio je time što što su se popunjavale određene depresije na pokosima deponija. 


   Izgubljenih 7 mjeseci


– Depresije su se popunjavale paralelno s radovima GP Krka na sanaciji deponija. No, njihovi su radnici već toliko napredovali da više praktički i nemamo mogućnosti za njihovo popunjavanje. Prema geodetskoj snimci snimljenoj u studenom imali smo mogućnosti popuniti dodatnih 30 tisuća kubičnih metara slobodnog prostora na pokosima deponija, što bi nam omogućilo još šest mjeseci rada. No, svjesno smo odustali od toga jer nismo htjeli stvarati dodatne probleme mještanima, rekao je Štok.     Ervina Tomića (HDZ) zanimalo je tko garantira da će rok biti ispoštovan.  

  – Vidimo da se popunjavaju depresije na Viševcu, a nije dovršen ni plato za odlaganje bala na Marišćini, upozorio je Tomić. 


    Razlog ovome odugovlačenju, sudeći po Štokovom objašnjenju leži u rušenju javnog natječaja za izvođača radova »nulte faze Marišćine«, raspisanom još u veljači prošle godine, zbog jednog sasvim banalnog razloga.


    – Zahvaljujući odrebama Zakona o javnoj nabavi jedna splitska tvrtka, koja je više trgovačka nego građevinska firma, uspjela nam je srušiti natječaj težak više od 11 milijuna kuna, na sitnici vrijednoj 32 tisuće kuna, a zove se »elaborat o iskolčenju«.  Na odluku Komisije u Zagrebu čekalio smo puna tri i pol mjeseca, da bi natječaj na koncu bio srušen. Izgubili smo gotovo sedam mjeseci, objasnio je Štok. 


    Nakon napuštanja Viševca radnici GP Krka nastavit će sa sanacijom deponija, a cijeli bi posao trebao biti dovršen do kraja 2013. godine.