Zahtjev predalo 3.823 roditelja

Čak 498 predškolaca ostalo na listi čekanja za vrtić u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Dječji vrtić Rijeka kapacitete bi trebao povećati za još najmanje tri predškolska objekta kako bi svi zainteresirani predškolci našli svoje mjesto u vrtiću, kaže ravnateljica Gordana Rena



RIJEKA » Dječji vrtić Rijeka objavio je listu reda prvenstva s rezultatima prijava za upis na kojoj se čak 498 predškolaca našlo kao višak. Prema riječima ravnateljice Gordane Rene riječka je predškolska ustanova zaprimila 3.823 zahtjeva, a mjesto u vrtićima dobilo je 3.325 predškolaca, od čega je najviše primljenih vrtićkog uzrasta, njih 2.675, a 650 jasličkog uzrasta. S povećim brojem prijava za upis Dječji vrtić Rijeka suočio se i lani kada je mjesto u toj ustanovi tražilo 3.715 predškolaca, a ove ih je godine gotovo stotinu više.


Među onima koji će ove godine zbog nedostatka kapaciteta ostati na listi čekanja poveći je broj djece koja dolaze izvan riječkog područja, jer kako pojašnjava Rena njih 391 s prebivalištem je u Rijeci.



Nakon izgradnje vrtića na Pehlinu i adaptacije objekta na Turniću Dječji vrtić Rijeka kreće s proširenjem kapaciteta podcentara Đurđice i Morčić. Nadogradnjom tih objekata broj skupina na obje će se lokacije udvostručiti pa bi naredne pedagoške godine problem smjaštaja predškolaca istočnog dijela Rijeke trebao biti riješen.   – Za oba objekta imamo gotove idejne projekte, a sredstva za nadogradnju planiramo dobiti putem EU fondova. Nadogradnjom oba bi vrtića umjesto sadašnjih pet odgojnih skupina dobila prostor za deset skupina. U planu je bilo istovremeno realizirati i nadogradnju zametskog vrtića, međutim zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa to trenutno nije moguće, ističe Rena.




   – Od toga broja najviše je djece jasličkog uzrasta, 243, a među njima 78 ispunjava uvjete za upis i to je brojka koja je nama najvažnija. Dakle, oba roditelja rade i imaju prebivalište u Rijeci, a nisu uspjeli dobiti mjesto. Što se vrtićkog uzrasta tiče na listi čekanja ostalo je 148 djece, ali nitko od njih ne ispunjava sve uvjete, što znači da jedan ili oba roditelja ne rade. Kao i prijašnjih godina jaslice su se pokazale kao najveći problem, a i dalje je najveći pritisak na istočni i zapadni dio Rijeke. Naime, na Zametu je ostalo 38 jasličara s ispunjenim uvjetima za upis bez mjesta, a na Vežici njih 29, kaže ravnateljica.


   Ovogodišnje povećanje kapaciteta Dječjeg vrtića Rijeka za čak 150 upisnih mjesta u vrtiću Pehlin čija bi izgradnja do rujna trebala biti završena, te u novom objektu na Turniću, nekadašnjem prostoru Centra za autizam, nisu previše doprinijeli rješavanju dugogodišnjeg problema premalih predškolskih kapaciteta, a razloga za to je više.


   – Na riječkom području ima osam privatnih vrtića, ali malo njih ima jasličke skupine, jer riječ je o programu koji je skuplji od vrtićkog te su skupine manje nego vrtićke. Iz tog razloga upis jasličke djece uvijek predstavlja problem. Slična je priča i s okolnim gradovima i općinama koji imaju male predškolske kapacitete i gdje opet dolazi do izražaja problem jasličkih skupina, a pored toga svake godine bilježimo i porast djece s teškoćama u razvoju zbog čega moramo smanjivati broj djece u skupinama. Tako ove godine imamo samo u Centru Turnić 26 djece s posebnim potrebama zbog čega nam skupine nemaju 24 nego 20 djece, pojašnjava ravnateljica.


   Dječji vrtić Rijeka, dodaje, svoje bi kapacitete trebao povećati za još najmanje tri predškolska objekta kako bi svi zainteresirani predškolci našli svoje mjesto u vrtiću. Iako do 23. lipnja roditelji imaju pravo žaliti se na objavljenu listu prvenstva teško je očekivati da će se i nakon isteka roka žalbe išta značajnije promijeniti. Konačne upisne liste, kaže Rena, bit će objavljene krajem lipnja.