Godišnjica smrti

Biondićevi branitelji ne odustaju od Tuđmanove biste na Jadranskom trgu

Andrej Petrak

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Gradonačelnik nas upućuje na proceduralne propuste, kojih smo i sami svjesni i govori nam da sam nema tih ovlasti da bi nam omogućio ono što tražimo. Da nam je to htio omogućiti odgovorio bi nam za dva dana da sve možemo riješiti do 10. prosinca



RIJEKA  Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke i ovog će 10. prosinca u 9 sati paljenjem svijeća na fontani na Jadranskom trgu simbolički obilježiti godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Za svoj prijedlog postavljanja kamenog poprsja predsjednika Tuđmana zasad nisu naišli na razumijevanje u Gradu Rijeci, gdje su ih upozorili na proceduralne propuste njihova zahtjeva poslanog prije par tjedana. No, najavio je predsjednik UHDDR–a Mile Biondić na konferenciji za medije, od svog prijedloga neće odustati te poručuje da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti koje imaju na raspolaganju kako bi Rijeka dostojno obilježila prvog hrvatskog predsjednika.


–  Od 2000. godine palimo svijeće na Jadranskom trgu i time odajemo počast prvom hrvatskom predsjedniku, stvaraocu moderne hrvatske države, vojskovođi i velikom čovjeku koji je objedinio hrvatski narod, stvorio snažnu vojsku i oslobodio kompletan hrvatski teritorij. Smatramo da Franjo Tuđman kao takav ima mjesto u Rijeci i da bi se Jadranski trg trebalo preimenovati u Trg Franje Tuđmana, poručio je Biondić.


Podsjetio je da je udruga prije nekoliko godina nadležnom odjelu Gradske uprave poslala prijedlog za preimenovanje Jadranskog trga u Trg Franje Tuđmana, ali odgovor do danas nisu dobili. Ove godine obratili su se gradonačelniku Vojku Obersnelu, s idejom da se 10. prosinca, na obljetnicu Tuđmanove smrti, između dvije fontane na Jadranskom trgu, postavi kamena bista na stalku visokom dva i pol metra.




– Gradonačelnik nas u svom odgovoru ponajprije upućuje na proceduralne propuste, kojih smo i sami svjesni i govori nam da sam nema tih ovlasti da bi nam omogućio ono što tražimo. No, da nam je to htio omogućiti odgovorio bi nam za dva dana da sve možemo riješiti do 10. prosinca, a ne čekao tri tjedna s odgovorom, tako da bistu više ne možemo postaviti do željenog datuma.


Gradonačelnik se ne slaže s našim viđenjem uloge pokojnog predsjednika i ne smatra da je on tolika veličina kako mi to mislimo, objašnjava Biondić.


Dodaje da  kad bi se građane pitalo rijetko tko bi znao tko je bio Franjo Čandek ili Vladimir Becić ili što je riječka rezolucija, rijetko bi koji Riječanin to znao, a, ističe, svi znaju za Tuđmana.


– U Rijeci istovremeno još postoji Titov trg, najduža ulica na Kvarneru nosi njegovo ime, a sav slobodoumni svijet osudio je Tita i smjestio ga na deseto mjesto najvećih zločinaca. Tito ima mjesto u Rijeci, a Tuđman ne, rekao je Biondić.


U UHDDR-u su odlučili privremeno odgoditi postavljanje biste, ne želeći bespotrebno ulaziti u sukobe s ljudima koji u gradskim strukturama zarađuju svoj kruh, bez obzira slažu li se s njima ili ne, a istovremeno će ići proceduralnim putem kako bi ostvarili svoju inicijativu o postavljanju Tuđmanove biste na Jadranski trg.