Pojačani nadzor

Bez milosti, plaćanja na rate i odgoda: Porezna uprava pečati sve koji ne plaćaju PDV

Robert Frank

Rekli su nam - ili plati PDV u roku od 10 dana ili te pečatimo i onemogućavamo daljni rad, kaže vlasnik tvrtke



RIJEKA Temeljem naloga Ministarstva financija – Porezne uprave zbog loše naplate PDV-a u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji u tijeku je pojačani nadzor Porezne uprave Područni ured Rijeka prema svim pravnim osobama na tom području. Na udaru poreznika posebno su oni koji rade s gotovinom, poput ugostitelja i trgovaca, no poreznici obilaze i druge firme neovisno o djelatnostima kojima se bave i koje ne rade s gotovinom.


Riječkim su pak poreznicima u pojačani nadzor kao »ispomoć« dovedeni njihovi kolege iz unutrašnjosti Hrvatske, konkretno iz Osijeka. »Ispomoć« u prijevodu znači da Porezna uprava u Zagrebu u ovoj situaciji očito nema dovoljno povjerenja u riječke poreznike koji nadziru rad riječkih firmi te se zato ciljano dovode osobe koje bi trebale biti nepristrane i efikasnije u obavljanju posla. Prema neslužbenim informacijama, aktualni pojačani porezni nadzor rezultat je naplate PDV-a koja je za 50 posto lošija od planiranog. S obzirom na to da se punjenje proračuna po svemu sudeći odvija teže nego što se mislilo, a turistička je sezona bila najbolja od svih dosadašnjih, Ministarstvo financija brutalnim je mjerama, koje su naravno predviđene zakonom, krenulo prema poreznim dužnicima na širem riječkom području.   

Otvorena ucjena


Prvi put je, naime, Porezna uprava počela provoditi mjere tzv. pečaćenja pravnih osoba. U praksi to znači, što nam je potvrdio niz vlasnika firmi koje su ovaj mjesec posjećivali ili nazivali porezni inspektori, da Porezna uprava poreznom dužniku prijeti da će zapečatiti firmu ukoliko u roku od deset dana ne podmiri dug za PDV koji je veći od 10 tisuća kuna! Pismenog traga ovakve otvorene ucjene – kako to nazivaju naši sugovornici iz redova nadziranih pravnih subjekata – nigdje nema. Ministarstvo financija potvrdilo nam je da se to događa.


– To što oni rade je ucjena. Otvoreno nam je rečeno: ili plati PDV u roku od 10 dana ili te pečatimo i onemogućavamo daljni rad. Rekli su nam da više nema milosti, nema plaćanja na rate i odgoda na deset rata. Dosad bi za dug za PDV dobivali opomene, dogovarali bi obročnu otplatu duga, Porezna bi nam blokirala račun i naravno da bi se nekako naplatila. No uvijek nam je ostajala mogućnost da nastavimo raditi i ostvarivati prihode te onda postupno smanjujemo dug za PDV. Na taj način moj se dug za PDV u godinu dana smanjio s 500 na samo 60 tisuća kuna. Upravo sada kada ga konačno uspijevam vraćati, otvoreno mi se prijeti zatvaranjem firme jer tih 60 tisuća kuna ne mogu vratiti u preostala tri dana. Kako da naknadno platim dug ako preko firme koju mi je Porezna zapečatila ne mogu raditi! Kako ću ostvariti prihod kojim ću otpečatiti firmu i nastaviti raditi s još 15 mojih zaposlenika. To mi nije jasno. Morat ću se kreditno zadužiti budem li za to imao dovoljno vremena i ispunjene rigorozne uvjete koje traže banke. Ili ću se zadužiti na crnom tržištu, kod lihvara. Ili neka me zatvore pa svi idemo na ulicu. Time nitko ništa ne dobiva, a najmanje država kojoj će potraživanje prema meni ostati nenaplaćeno, kaže vlasnik jedne riječke firme.   

Opća nelikvidnost


Budući da se dosad nije događalo da se dužnicima za PDV »pečate« prostori i zabranjuje daljnje poslovanje, mnogi porezni dužnici s kojima smo razgovarali kažu da se radi o opasnom presedanu. Prema njihovom mišljenju prežestoko se, bez šanse da se nakon toga oporave i vrate normalnu poslovnu aktivnost, sankcionira one koji nisu imali namjere utajiti porez, već samo PDV plaćaju u okvirima svojih mogućnosti opterećenih sve težim poslovanjem zbog opće nelikvidnosti. Iako nema sumnje da poreze treba plaćati, a neplatiše u okviru zakonskih propisa prisiljavati da svoje obveze moraju podmirivati, ovakve metode rada Porezne uprave, kroz očito dobro smišljene pritiske prema poreznim dužnicima, mnogi smatraju neprihvatljivim i nejasnim. Temeljem informacija kojima raspolažemo, Porezna uprava akciju naplate PDV-a ne provodi samo terenskim radom, već se telefonski pozivaju porezni dužnici pred koje se postavlja ultimatum o hitnom plaćanju duga, jer u protivnom neće moći nastaviti s radom.


Tumačenje Ministarstva financija


   Iz Ministarstva financija poslali su nam svoje tumačenje ove situacije pa tako kažu da tijekom čitave godine Porezna uprava radi raspoloživim kapacitetima i obavlja nadzore poreznih obveznika u skladu s godišnjim planom nadzora.

»Pri obavljanju poreznog nadzora Porezna uprava primjenjuje i sezonsko preusmjeravanje inspektora, te kao ispomoć upućuje inspektore u one područne urede u kojima se ukazuje povećana potreba za nadzorom, a ne zbog nedovoljnog povjerenja prema domicilnim inspektorima. Što se tiče ljetne turističke sezone, Porezna uprava kontinuirano, odnosno duži niz godina, nadzire pojačani gotovinski promet na čitavom području Republike Hrvatske, naročito u turističkim središtima, kako u unutrašnjosti tako i u priobalju, a ne samo u Primorsko-goranskoj županiji. Isto tako, u provođenju nadzora porezno tijelo može, sukladno čl. 25. Zakona o PDV-u, koristiti i mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u slučajevima predviđenim zakonom, pa tako i kod onih poreznih obveznika koji ne obračunavaju ili ne uplaćuju porez na dodanu vrijednost, a navedena mjera izvršava se pečaćenjem poslovnih prostorija i onemogućavanjem korištenja opreme za rad«.