Šator na platou uzbudio duhove

Bakrani se pribojavaju da sa šatorom stižu i “pevaljke”

Sanja Gašpert

Zamislio sam da u šatoru bude zabavni centar s automatima, ali i da se jednom mjesečno u njemu održavaju koncerti zabavne glazbe. Nema tu nikakvih »pevaljki«, evo prvi glazbeni gost trebao bi biti Mate Bulić, a nakon njega Marko Perković Thompson, kaže vlasnik tvrtke Proex j. d.o.o.  Mato Šokić



BAKAR Na platou bivše koksare u Bakru već neko vrijeme pažnju Bakrana privlači veliki bijeli šator, postavljen na cementiranim temeljima, u koji bi se uskoro, prema sumnjama dijela građana Bakra, mogli »useliti automati i dovoditi pevaljke«.


»Čini se trajnije od maškara. Nitko nikoga o tome ništa nije pitao, šator je samo osvanuo. Nit’ je snijeg, nit’ su labudovi. Postoji intuicija da je s time povezana tvrtka Koksar u razgradnji«, piše u mailu koji je stigao u redakciju našeg lista. Također, dio Bakrana pokazao je zabrinutost da će se dovođenjem »pevaljki« remetiti javni red i mir.


Tragom te informacije obratili smo se direktoru Koksara Željku Grujičiću, koji nam je u kratkom telefonskom razgovoru kazao kako se za sve informacije u svezi sa šatorom trebamo obratiti Mati Šokiću, koji je, navodno, postavio šator, kao i Gradu Bakru, s kojim je, prema riječima Grujičića, Šokić sklopio ugovor.




– Da bi šator mogao biti postavljen trebalo je najprije dobiti suglasnost Grada Bakra, a sve detaljnije informacije o samom šatoru, djelatnosti koje će se u njemu pružati, radnom vremenu, vrsti glazbe, pjevačima i drugome možete doznati od Mate Šokića. Što se tiče zabrinutosti građana, oni se u svezi toga uvijek mogu obratiti u Koksar ili u Grad Bakar, kazao je Grujičić.



Tvrtka Proex j. d.o.o. nalazi se na istoj adresi kao i Koksar d.o.o., Nautička 3, Bakar. Vlasnik i osnivač tvrtke je Mato Šokić, a tvrtka je osnovana prošle godine. Između ostalih, registrirana je za djelatnosti pripremanja hrane i pružanja usluga prehrane, pića i napitaka, pružanja usluga smještaja, kupnje i prodaje robe i pružanje usluga u trgovini, obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu, obavljanje prodaje robe izvan prodavaonica, odnosno na tržnicama na malo, putem pošte, na klupama, u kioscima.


Također, Proex je registriran i za turističke usluge u nautičkom turizmu, ali i u ostalim oblicima turističke ponude – seoskom, zdravstvenom, kulturnom, wellness, kongresnom turizmu i drugim vrstama turističke djelatnosti. Proex, također, može posredovati u prometu nekretnina, poslovanju nekretninama, pružanju usluga u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnost uređenja i održavanja krajolika, skupljanju i prijevozu otpada za potrebe drugih, uvoza i izvoza otpada, ali i u poljoprivrednoj djelatnosti, računalnim i srodnim djelatnostima, promidžbi, djelatnosti organizatora sajmova, izložbi, kongresa, koncerata, i ostalih zabavnih manifestacija, kao i djelatnosti zabavnih i tematskih parkova.



Grad bez ovlasti


U Gradu Bakru opovrgavaju bilo kakvu povezanost sa šatorom u smislu potpisivanja ugovora i dogovora o sadržajima.


– Prvotno je bio postavljen manji šator koji je otpuhala bura, a potom je postavljen ovaj veći. Prema informacijama koje su dospjele do nas, u šatoru bi se održavali koncerti narodne glazbe, takozvane »pevaljke«, a bili bi postavljeni i automat aparati s raznim igrama. Grad tu nema nikakve ovlasti jer je riječ o prostoru koji je u vlasništvu Koksara, tako da zakupac nije niti trebao naše odobrenje. Grad može intervenirati jedino ako dođe do remećenja javnog reda i mira. Također, javili su nam se članovi Vijeća Mjesnog odbora Bakar koji nisu zadovoljni takvim jednim sadržajem na našem području, kazala je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i financije Grada Bakra Ivna Kauzlarić.


Da Grad nije sklopio nikakav ugovor o postavljanju šatora potvrđuje i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, koji kaže kako je samo usmeno upoznat s postavljanjem šatora i sadržajima koje će nuditi te da Grad »nema ništa s tim«.


– Grad će paziti da se poštuje odluka o komunalnom redu, odnosno da se ne remeti javni red i mir i obavit će sve što je u njegovoj nadležnosti. Predstavnici te tvrtke bili su kod nas na informativnom razgovoru i to je sve. Meni se sve to čini nekako »na divlje«, ne znam, vidjet ćemo, vrijeme će pokazati, kazao je Klarić.



Iako je direktor Koksara uporno tvrdio kako nema veze s potpisivanjem ugovora o postavljanju šatora, naš list došao je u posjed ugovora o zakupu prostora potpisanog 4. studenog prošle godine između Koksar d.o.o. iz Bakra, zastupan po direktoru Željku Grujičiću i Proex j. d.o.o., zastupan po direktoru Mati Šokiću. Između ostalog, u ugovoru piše da se u zakup daje otvoreni prostor u Bakru, Nautička 3, ukupne površine tisuću metara četvornih, što u naravi čini dio platoa bivše koksare i uredski prostor površine petnaest metara četvornih, u naravi kancelarija u upravnoj zgradi Koksar d.o.o.


Zakupnina iznosi sedam tisuća kuna mjesečno, odnosno sedam kuna po metru četvornom za otvoreni prostor, na što se dodaje porez na dodanu vrijednost. U cijenu je uračunato i korištenje uredskog prostora i to od 1. travnja ove godine, nakon čega počinje zasebna naplata uredskog prostora po cijeni od 600 kuna mjesečno, odnosno 40 kuna po metru četvornom. Ugovor se zaključuje na razdoblje od godinu dana.



Pečenjara i marende


Vlasnik tvrtke Proex j. d.o.o. koja je postavila šator na plato bivše koksare, Mato Šokić, ističe kako je riječ o zlonamjernim pričama koje kruže Bakrom.


– Kada sam se odlučio postaviti šator u tom dijelu Bakra vodio sam se otvaranjem nove zaobilaznice i većim prometom kroz ovaj dio županije. Zamislio sam da u šatoru bude zabavni centar s automatima, ali bez kockanja i sličnih stvari, ali i jednom mjesečno da se u njemu održavaju koncerti zabavne glazbe. Nema tu riječi o nikakvim »pevaljkama«, evo prvi glazbeni gost u travnju ili svibnju trebao bi biti Mate Bulić, a nakon njega Marko Perković Thompson. Također, imam dosta upita za Đorđa Balaševića. Inače, centar bi trebao početi raditi sredinom ožujka, u početku će biti zaposleno četiri ili pet osoba, a u planu imamo i manji gril ili pečenjaru te kuhanje marendi. Vikendom bi centar radio duže, do 2 sata, a prema dogovoru s Gradom Bakrom, nedjeljom bi se održavali sajmovi rabljenih automobila, od 6 do 14 sati. Naime, kapacitet šatora je 1500 ljudi, a kada se jedna njegova strana otvori, onda se prostor širi na dio platoa s kapacitetom od pet tisuća ljudi, ističe Šokić.