Šušur na brege

BELA NEDEJA VA KASTVE Unatoč kiši more posjetitelja na fešti od ‘mladega vina’

P. N.

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Malo iza podneva gotovo svi stolovi unutar stare Gradske lože bili su zauzeti. Kišica je još blago rominjala, a gastro ponuda kastavskih lovaca nešto je što



KASTAV  Trsovi možda i jesu rekordno urodili, ali nebo ove godine nije bilo naklonjeno Kastavcima za njihovu feštu od »mladega vina«, tradicionalnu Belu nedeju koja će svoju sunčaniju i gužvovitiju reprizu vjerojatno doživjeti sutra jer su svi izgledi da će se zgodno poklopiti neradni »pundejak« s vedrijim nebom.


Kastav danas nije pucao po šavovima, kao što je to znalo biti nekih ranijih, u svakom slučaju sunčanijih prvih listopadskih nedjelja, ali daleko od toga da ovaj gradić »na brege« nije pohodio impoznatan broj poklonika originalnog belonedejskog šušura, pogotovo u poslijepodnevim satima kad je konačno stala dosadna kiša.


Malo iza podneva gotovo svi stolovi unutar stare Gradske lože bili su zauzeti. Kišica je još blago rominjala, a gastro ponuda kastavskih lovaca nešto je što se na Belim nedejama ne propušta. Em što se radi o najboljoj i najzaštićenijoj lokaciji, em što se u gulašu od jelena ili medvjeda s palentom moglo uživati za 35 kuna.




A nije baš da su mesoljupci mogli baš nešto jeftino blagovati u Kastvu, premda su se »prasići« i janjetina vrtili na sve strane, ali za cijenu od 150 odnosno 200 kuna po kilogramu.


Na Fortici, toj udarnoj gastro lokaciji, Istrijani su cijenu odojka digli na čak 180 kuna.


Snimio Sergej DRECHSLER


Snimio Sergej DRECHSLER



Danas su svi izlagači u Kastvu mogli samo čekati i moliti da stane kiša. Čekala se ona prava navala posjetitelja koja će konačno malo popuniti »kasice« i priručne blagajne.


Da na Beloj nedeji nema čega nema, što nije izloženo i što se ne prodaje uvjerili smo se ovog puta, jedino što su sada na svoje došli prodavači kišobrana.


Red mariniranih inćuna, red špeka i kobasica, red papuča i druge obuće, red bučnih sjemenki i ulja, red pomada koje liječe sve boljke, čak i prezenterski polušator masažnih fotelja, red nakita, red dječjih balona, red štrudli, kolača i medenjaka,…


Snimio Sergej DRECHSLER


Snimio Sergej DRECHSLER



I tako duž cijelog poteza i belonedejnog špalira, od Šporove jame do Crkevine. Zamijetili smo i priličan broj medara.


Na štandu udruge Primorski pijat na kastavskoj Lokvini imali smo prilike probati novi liker, onaj od belice i viskija. Slučaj je, eto, htio da su »Kastavku«, kako je prozvan ovaj liker, uspješno zamiješali ni više, ni manje nego u Motovunskim Novakima, u istom OPG-u Koraca koji je lani predstavio i prvi riječki rum, doznajemo od kuhara Nikole Jovanovića. 


I dok je šarolikost ponude na Beloj nedeji obilježila i jednako takva šarolikost cijena, slavljenica – kastavka belica bila je i ostala jedina konstanta. Ne sumnjamo da su se i ove godine popili hektolitri mladog i starog vina u Kastvu. Jer, kako smo čuli, ni potop kakav je bio u u subotu navečer nije omeo neke dobro raspoložene ekipe da zaplešu po stolovima i bačvama…


VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU U PONEDJELJAK!