U Energu priznaju da su neki dobili nelogično visoke račune

Analiza računa: Grijali se ili ne, računi svejedno astronomski

Marinko Glavan

V. Karuza

V. Karuza

Izmjenama Pravilnika uzeti su u obzir svi  parametri koji bi trebali donijeti pravedniju i pravilniju raspodjelu troškova, tvrde u Energu



RIJEKA Računi za centralno grijanje u Rijeci za prosinac i siječanj »smrzli« su dobar dio od desetak tisuća korisnika toplinske energije iz Energovih toplana, dosežući iznose i po tri tisuće kuna. Osim što su u pojedinim slučajevima ekstremno visoki, dio računa je i posve nelogičan, posebno u zgradama gdje je  većina suvlasnika svoje radijatore opremila razdjelnicima troškova i termostatskim ventilima. 


Potvrđuje to i primjer umirovljenog inženjera strojarstva (podaci poznati redakciji) koji je za centralno grijanje stana na adresi Ludvetov breg 20 na Zametu, za siječanj dobio račun od ukupno 753,81 kune. Na prvi pogled ne čini se mnogo, no u stanu trenutno ne živi nitko, te su svi termostatski ventili bili zatvoreni.


– U stanu smo imali podstanare koji su iselili 3. siječnja, što znači da su grijanje koristili svega dva dana. Od tada su svi ventili na radijatorima potpuno zatvoreni, osim onoga u kupaonici, gdje se termostatski ventil ne može do kraja zatvoriti, no riječ je o radijatoru od svega šest članaka koji je radio na minimumu, te potrošnja energije ni u kom slučaju, čak i da su u ta dva dana koliko su bili u stanu sve radijatore odvrnuli na maksmum, nije mogla iznositi 805 kilovatsati, što preračunato iznosi nešto više od 503 kune. Kada se tome pribroji mjesečni paušal i naknada za usluge kupca toplinske energije, moramo platiti čak 753 kune, iako grijanje nismo koristili. Koliki bi račun bio da se grijanje koristilo cijeli mjesec u čitavom stanu, valjda pet-šest tisuća kuna, pita se Riječanin.

Opširnije u tiskanom izdanju