Učenje uz rad

Amerikanci na Kvarneru: Studenti iz New Yorka praznike provode volontirajući u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Do sada su posjetili Centar za rehabilitaciju na Brašćinama, Bazene Kantrida i atletsku stazu na Kantridi te Rektorat Sveučilišta, a ići će i u Kraljevicu te OŠ Škurinje gdje će organizirati interaktivnu radionicu s učenicima romske nacionalnosti



RIJEKA Šestero studenata državnog sveučilišta New York predvođeni izv. prof. dr. Christine A. Lai svoje su proljetne praznike odlučili provesti u Rijeci i to volontirajući u raznim riječkim ustanovama. U sklopu projekt »Civic and Community Engagement in Croatia at the University of Rijeka« studenti su jučer obišli Centar za rehabilitaciju na Brašćinima, a na popisu ustanova u kojima će provesti po jedan ili dva dana su Dom za djecu i mladež Kraljevica Oštro, kao i Osnovna škola Škurinje u kojoj će organizirati interaktivnu radionicu s učenicima romske nacionalne manjine te ih animirati za učenje engleskog jezika.


Među mnogobrojne aktivnosti uvrstili su i uređenje staze za nordijsko hodanje na Pulcu, a jučer su posjetili i Rektorat Sveučilišta u Rijeci. Navodeći kako će studenti Državnog sveučilišta New York osam dana biti gosti riječkog Sveučilišta, prorektorica za studije i studente prof. dr. Sanja Barić istaknula je da se radi o studentima čiji se studijski programi koje pohađaju bave uključenošću u zajednicu tako da se dio aktivnosti provodi kroz praktičan rad.


Učenje u praksi


– Riječ je o obrazovnim projektima i stručnoj praksi koja se realizira na konkretnom rješavanju problema pojedinih zajednica, udruga, trgovačkih društava ili potreba koje određeni dio društva ima. To je najkonkretniji i najkvaliteniji način učenja. Osam dana bit će naši gosti i već su s nama podijelili svoja iskustva te će nam pomoći da i na riječkom sveučilištu razvijemo takve vrste programa – kazala je prorektorica. Zahvaljujući riječkom Sveučilištu na gostoprimstvu, izv. prof. dr. Lai istaknula je da se studenti koji su došli u Rijeku godinama bave društveno korisnim učenjem.




– Svake godine odabiremo drugu lokaciju gdje se podiže razina svijesti o korisnosti društveno korisnog učenja i volonterstva za vrijeme studiranja. Moji su studenti željeli doći u Rijeki u sklopu programa kako bi s riječkim studentima i širom zajednicom podijelili svoja iskustav u volonterstvu i društveno korisnom učenju. Za razliku od većine američkih studenata koji proljetne praznike provode zabavljajući se moji su studenti odlučili provesti ih volontirajući. Jako nam se sviđa Rijeka i sve što smo do sada vidjeli – istaknula je izv. prof. dr. Lai.


Empatijsko plivanje


Ono što su američki studenti do sada vidjeli su Bazeni Kantrida te atletska staza na Kantridi gdje su sudjelovali u različitim aktivnostima, a prema riječima studentice završne godine Alexis R.Lewis svidjela im se i kultura te ljubaznost ljudi, dok je njen kolega Vadim V. Lebedyuk kao najveću impresiju dosadašnjeg boravka u Rijeci izdvojio plivanje s osobama s invaliditetom. U suradnji s Plivačkim klubom Forca i Jasnom Lulić Drenjak američki su studenti iskusili empatijsko plivanje.– Instruktorica nas je podučila kako plivati samo s jednom rukom te jednom nogom, kao i bez nogu.

Foto: M. GRACIN


Foto: M. GRACIN



To je bilo vrlo iznenađujuće iskustvo, jer do sada nisam znao na koji način ljudi s određenim teškoćama plivaju. Pored toga, osobe s invaliditetom koje su bile tamo govore engleski tako da sam proveo vrijeme u razgovoru s njima i jako sam zadovoljan, jer imam osjećaj da sam napravio nešto dobro – kazao je Vadim. U sklopu posjeta atletskoj stazi studenti su se okušali i u penjanju po stijeni, a dosadašnji boravak u Rijeci studentica bizinisa i ekonomije državnog sveučilišta New York Nakia C. Hock ocijenila je kao odlično isksutvo.


– Zadovoljna sam što imam mogućnost upoznati drugu kulturu, ali i vidjeti kako se riječki studenti odnose prema konceptu studentskog volonterstva i pomaganja zajednici. Koji je pristup teorijskog učenja i kako se to primjenjuje u praksi. S onim što smo do sada vidjeli, stekli smo dobro iskustvo – zaključila je Nakia.