EPK susjedstva

Mlaka i Turnić s pogledom u budućnost

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Završna izložba u prostorijama Ine na Mlaci prikazuje proces rada sudionika koji su kroz godinu razvijali inovativne, umjetničke i znanstvene ideje te prolazili edukacije i radionice



RIJEKA – Jučerašnjom izložbom radova polaznika MIT Laba u prostorijama Ine na Mlaci, EPK-susjedstvo Mlaka – Turnić predstavilo je svoj program »Centar svemira« i djelomično se odmaklo od industrijskog nasljeđa kojim ovaj prostor odiše te zakoračilo prema budućnosti.
Završna izložba koju je jučer u poslijepodnevnim satima bilo moguće posjetiti okupila je radove polaznika majstorskih klasa MIT Laba, a ono što se njome prikazuje jest proces rada sudionika koji su kroz godinu razvijali inovativne, umjetničke i znanstvene ideje te prolazili edukacije i radionice. Izložba je tematski podijeljena u nekoliko prostorija unutar kojih su mentori demonstrirali naučeno i prezentirali nastale radove iz područja inovacija, robotike, analogne fotografije i radioamaterizma.


Otvorenju izložbe prisustvovali su i članovi susjedstva Kastav koji su susjedstvu Mlaka – Turnić simbolično predali vremensku kapsulu EPK-a. Kako je već poznato, kapsula sadrži sjećanja vezana uz Rijeku 2020 te poruke susjedstava za buduće generacije, a krajem EPK-a bit će položena na određenu lokaciju na sljedećih sto godina. Sven Sušanj, član susjedstva Kastav priznao nam je da ga se izložba i demonstracija radova prilično dojmila.


Druga priča


– Naše susjedstvo bilo je vezano uz očuvanje jezika, riječi i leksik koji se zaboravlja, a ovo je sasvim drugačija priča. Ne znam puno o tehnologiji, više sam okrenut humanističkim znanostima, stoga mi je sve kao u muzeju i interesantno je za vidjeti – kazao je Sušanj, kojemu se najviše svidjela prostorija Radio Kluba Kvarner, koji su na radionicama ostvarivali radioamaterske veze preko satelita i osluškivali zvukove dubokog svemira, dok je Aron Petrović posjetiteljima pokazao radioamatersku opremu. Uz njih dojmila ga se prostorija programa »Rijeka budućnosti«, gdje su prikazane inovacije riječkih srednjoškolaca, njihovih profesora i članova IN kluba inovatora Rijeka, posebice mjerač za buru, koji je dobio i posebnu nagradu za inovacije.




Izložba još uključuje radove polaznika radionice »Dizajn i (d)okolica«, koja prikazuje seriju grafika, zatim nekoliko interaktivnih ručno upravljanih pneumatskih skulptura pod nazivom »Bionički oblici«, nastalih unutar radionice pneumo-robotike i napravljenih po uzoru na meke robote. Sastavni dio programa bio je i Analogni foto film klub, koji je izložio radove svojih polaznika nastalih u procesu stjecanja vještina rada s analognim fotoaparatom i ostalim elementima rada u tamnoj komori. Također, moguće je razgledati tamnu komoru, koja je u potpunosti opremljena za sve potrebe razvijanja filma i stvaranja analogne fotografije. Među ostalim, tamna komora posebno se svidjela i Tamari, jednoj od rijetkih posjetitelja ove izložbe.



Interaktivnost


– Najviše mi se svidjela soba koja uključuje zvukove, jer se može stvarati muzika, ali najveći zakon je crna komora i radioamateri. Sviđa mi se što je sve funkcionalno napravljeno, i ako žele, posjetitelji mogu sami isprobati ili pokrenuti radove, kazala je Tamara.


Premda posjetitelja na otvaranju izložbe projekta nije bilo mnogo, susjedstvo Turnić – Mlaka ispunilo je idejni koncept te je u svom programskom pravcu okupilo različite ljude, udruge i ustanove, koji su zajedničkim aktivnostima pokazali jednu pravu riječku kvartovsku priču, ali i način kako bi se Rijeka u budućnosti trebala razvijati, pri čemu je naglasak stavljen na povezivanje i razmjenu znanja i stvaranja novih zajednica. Međusobna suradnja stvorenih partnerstava susjedstva Turnić – Mlaka može se okarakterizirati kao svojevrstan korak prema budućnosti, a ono čemu se svi sudionici programa nadaju jest da će se ona nastaviti i nakon što EPK-godina završi te da će ovaj pomalo zaboravljeni dio Rijeke vremenom oživjeti.