Lenta za najljepšu drvenu brodicu gucu Ivana Senice



CRIKVENICA – S namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodica, Županijska lučka uprava Crikvenica petu godinu zaredom izabire najljepšu drvenu brodicu na području svoje nadležnosti. Nagrada nosi naziv Josip (Joško) Ivančić Cene, po najistaknutijem brodograditelju crikveničkoga kraja koji je u svojoj radionici proizveo više od 50 plovila, od kojih mnoga i danas krase crikveničke luke i razna druga mjesta na Jadranu.


 


U ovogodišnjem izboru titulu najljepše drvene brodice odnijela je brodica registarske oznake CK-4469, točnije guc u vlasništvu Ivana Senice iz Crikvenice, koja je od lani privezana u luci Selce. Nagrada za najljepšu drvenu brodicu sastoji se od priznanja i oslobađanja plaćanja godišnje pristojbe za vez za ovu godinu. O pobjedniku natječaja odlučivalo je povjerenstvo u sastavu Davor Lončarić, Goran Cerović i Vladimir Matejčić, a kriteriji odabira bili su kvaliteta, odnosno razina održavanja barke, posjedovanje vesala, jarbola i jedara, kao i ukupan dojam.




 


Pobjednički guc za čiju su izradu korištene hrastovina i jelovina izgradio je brodograditelj Dunato 1951. godine u Voloskom. Veoma je zanimljiv i put brodice od Voloskog do Crikvenice. Naime, ona je promijenila velik broj vlasnika pa se tako od prvog vlasnika iz Rijeke, preko Omišlja, prvog dolaska u Crikvenicu, pa potom Punta i Baške, drugim dolaskom u Crikvenicu 2016. godine konačno skrasila kod današnjeg vlasnika.


 


– Zahvaljujem Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica i ravnatelju Mariju Kružiću što su me učinili ponosnim vlasnikom nagrade za ovogodišnju najljepšu drvenu brodicu. Također im zahvaljujem i zbog toga što sam prošle godine postao korisnik komunalnog veza u Selcu. Iako sam rodom iz Slavonije, već 40 godina sam stanovnik Crikvenice te sam zaljubljenik u more i barke. Mi Slavonci smo između ostalog poznati i kao dobri vinari, dok su Primorci poznati kao dobri brodograditelji. Upravo između vinara i brodograditelja postoji velika sličnost, a to je da ni jedni ni drugi ne mogu napraviti svoj proizvod bez vrhunskog drva – u šali navodi Ivan Senica, vlasnik crikveničke »misice« među drvenim brodicama.


 


– Natječaj za izbor najljepše drvene brodice jedinstven je takav izbor. Glas o izboru za najljepšu drvenu brodicu pročuo se duž cijelog Jadrana i postoje određene inicijative za uvođenjem takvog izbora i u drugim lučkim upravama, što nas čini ponosnima. Na taj način se osnovna ideja za poticanje drvene brodogradnje i priveza drvenih brodica u našim lukama pokazala više nego opravdanom – ističe ravnatelj crikveničke lučke uprave Mario Kružić.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.