Natjecanje brodomaketara

Rolandu Vlahoviću 2 zlata i 1 srebro, Leon Njirić ponovno najbolji junior

P. N.

Roland Vlahović

Roland Vlahović

Roland Vlahović ponio je kući dva zlatna odličja, i to za makete Razarač Split (96,33 bodova) te za putnički brod Abbazia (90,67 bodova) i jednu srebrnu medalju za maketu turističkog broda Marin Držić (80,67 bodova)



Na jučer održanom 24. Državnom natjecanju brodomaketara Roland Vlahović je i ove godine pomeo konkurenciju te nastavio svoj višegodišnji niz i osvojio sveukupno 3 medalje. I ove godine u natjecanju su sudjelovali i maketari u dobi do 15 godina te je u kategoriji junior zlato otišlo u ruke Dubrovčanina Leona Njirića.


U Edukacijsko-izložbeno  prostoru Centra tehničke kulture Rijeka jučer, u nedjelju, 2. lipnja, održano je 24. Državno natjecanje brodomaketara prema nacionalnim pravilima, a danas je u istom prostoru održano svečano otvorenje Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova „Rijeka 2019“ na kojem su natjecateljima dodijeljene diplome i odličja.


Ocjenjivačko povjerenstvo, u sastavu Krešimir Šurina (glavni sudac), Branko Vekarić i Nikola Budimir, ocjenjivali su 21 maketu svrstane u dvije kategorije – makete jedrenjaka i veslarki (HR-A) te makete na motorni pogon (HR-B). Svaki od njih mogao je maketi dodijeliti maksimalnih 100 bodova, a aritmetička sredina donijela je konačnu ocjenu i plasman.


Državno natjecanje brodomaketara


Državno natjecanje brodomaketara





Roland Vlahović ponio je kući dva zlatna odličja, i to za makete Razarač Split (96,33 bodova) te za putnički brod Abbazia (90,67 bodova) i jednu srebrnu medalju za maketu turističkog broda Marin Držić (80,67 bodova).


Četvorica maketara dobili su brončanu medalju i bodove od 70,33 do 72,33 bodova. Branimir Šoić s njegovom maketom Trabakul osvojio je 72,33 bodova, Mili Šantić dobio je 71 bod za maketu Trabakul, za maketu Barkantin ŠB Jadran Željko Udovč osvojio je 70,33 bodova, koliko je osvojio i teretni brod Rab brodomaketara Ivana Njegovana.


Na ovogodišnje natjecanje prijavljena su četiri rada maketara u dobi do 15 godina, te su oni ocijenjeni u posebnoj kategoriji Junior. Leon Njirić osvojio je zlato, a Lovro Prkoča srebro i broncu.


Ocjenjivanje po Nacionalnim pravilima


Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka svake godine organiziraju Državno natjecanje, a pravila prema kojima se ocjenjuje umijeće brodomaketara ovise o godini – parne godine donose natjecanje prema NAVIGA pravilima, a neparne prema nacionalnim pravilima.


Prvenstvena razlika je što se na državnim natjecanjima koja se organiziraju prema nacionalnim pravilima mogu ocjenjivati isključivo makete tradicionalnih hrvatskih bodova i brodica.


Ovogodišnje ocjenjivanje provodilo se po Nacionalnim pravilima. 


Državno natjecanje brodomaketara


Državno natjecanje brodomaketara



Izložba do 13. lipnja


Izložbu maketa građani mogu posjetiti do 13. lipnja u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka.


Od utorka, 4. lipnja, za javnost bit će otvorena Hrvatska ocjenska izložba maketa brodova „Rijeka 2019“ na kojoj će osim radova natjecatelja s ovogodišnjeg državnog natjecanja biti izloženi radovi osnovnoškolaca koji su sudjelovali u Školi brodomaketarstva Modelarskog instituta Nave Dumins te radovi djece iz riječkih vrtića. Ulaz na izložbu je besplatan za sve građane i građanke. Izložba će biti otvorena svakim radnim danom od 9:00 do 20:00 sati, vikendom od 10:00 do 15:00 sati.


Osim same izložbe održat će se predavanje „Korištenje 3D tehnologija u prikazu povijesnog broda Carpathia“ te nekoliko brodomaketarskih radionica. Predavanje će održati Nikša Mendeš na temu „Carpathia – brod u sjeni Titanic-a“, u ponedjeljak 3. lipnja, od 15:30 do 16:30, u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka. Brodomaketarske radionice će se održati u utorak 4. i u srijedu 5. lipnja, od 10:30 do 12 sati, također u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka, a namijenjena je učenicima od 4. do 8. razreda.


Državno natjecanje brodomaketara


Državno natjecanje brodomaketara



Počast Ediju Šimetiću


Organizatori su In memoriam vitrinom odali počast nedavno preminulom brodomaketaru Ediju Šimetiću čiji brodovi u boci uvijek iznova oduševljavaju.


Posjetitelji izložbe mogu kupnjom majice ili torbe izložbe glasovati za tri makete, kojima mogu dodijeliti 10, 15 i 20 bodova. Po završetku izložbe bodovi se zbrajaju te se dodjeljuje „Nagrada publike“ s pripadajućim zlatnim, srebrnim i brončanim odličjem. Nagrada publike bit će dodijeljena u četvrtak, 13. lipnja 2019., u 13 sati nakon čega će izložba biti zatvorena.


Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, uz suorganizaciju Hrvatske zajednice tehničke kulture. Izložba se odvija uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović. Izložbu su financijski poduprli Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.


Državno natjecanje brodomaketara


Državno natjecanje brodomaketara



Državno natjecanje brodomaketara


Državno natjecanje brodomaketara