Premijer odgovarao na pitanja tviteraša

Zoran Milanović: Josipovićev “savjet” da Vlada razmisli o Čačiću je bez sadržaja

Jasmin Klarić

"Neću dopustiti da Čačić bude žrtva svog lošeg ili grubog stila", kazao je premijer, dodavši kasnije i kako je Čačićev stil "njegova osobna stvar i stvar njegove stranke"



ZAGREB  Premijer Zoran Milanović je govoreći o slučaju Čačić odapeo jasnu strelicu prema Pantovčaku, odnosno predsjedniku Republike Ivi Josipoviću. Naime, predsjednikov javno izrečeni savjet nakon mađarske presude i uvjetne kazne šefu HNS-a o tome da ta stranka i Vlada moraju ozbiljno razmisliti o tome u kojoj mjeri Čačić kao potpredsjednik Vlade može nastaviti svoj posao, Milanović je ocijenio bezsadržajnim. “Takva vrst savjeta je dobrodošla, ali joj nedostaje sadržaja”, kazao je premijer odgovarajući na pitanja pedesetak tviteraša koje je primio u Banskim dvorima.



Milanović je na druženju s tviterašima najavio i smanjenje od daljnih dva posto zdravstvenog doprinosa, ocijenio je besmislenim nemogućnost registriranja firme osim ako joj ime na hrvatskom, grčkom ili latinskom, te dobijanje dodatnih bodova za upis u srednju školu na račun – alergije na pelud, te izrazio svoj stav o tome da je tzv. porez na samce zastarjela mjera.


Premijer je još najavio i kako će se upravljanje autocestama u Hrvatskoj objediniti u jednu firmu i racionalizirati jer su troškovi održavanja i naplate autocesta kod privatnih koncesionara tri puta manji nego u državnim firmama koje se bave istom djelatnošću.





U dvosatnom razgovoru s korisnicima ove popularne društvene mreže, Milanović i njegovi gosti nisu previše vremena posvetili temi kojom se već danima bave mediji, premijer je u vezi Čačića ponovio svoje poznate stavove o tome da je etički izbor jedno, a nehat i zla kob drugo, te tako još jednom stao iza svog prvog potpredsjednika, dodavši kako bi njegova odluka bila vjerojatno drugačija da je sud ustanovio da je Čačić vozio 180-200 kilometara na sat. No, Milanović je ipak javno spomenuo i manjakovosti Čačićevog stila – uvivši tu ocjenu u podršku. “Neću dopustiti da Čačić bude žrtva svog lošeg ili grubog stila”, kazao je premijer, dodavši kasnije i kako je Čačićev stil “njegova osobna stvar i stvar njegove stranke”.


Što se tiče krize koja guši Europsku uniju, Milanović je ustanovio kako “ona lagano ide prema svom kraju”, te kako se EU već sad dijeli na one koji su u eurozoni i koji idu prema većoj bankarskoj, fiskalnoj i političkoj uniji. “Hrvatska opet ide prema jednom obliku integracije, i to treba ljudima jasno reći”, kazao je Milanović.


U razgovoru o EU poteglo se i pitanje potencijalne sedmogodišnje zabrane za zapošljavanje hrvatskih radnika u zemljama Unije (svaka zemlja o tome zasebno može donijeti odluku). Na to je Milanović, napomenuvši da govori o najobrazovanijoj radnoj snazi poručio kako to za Hrvatsku nije problem: “Nećete naše radnike? Pa mi vam ih ni ne damo!”.


Govoreći o financiranju Crkve, ponovio je još jednom kako će revizija ući u njihovo poslovanje i kako vjeruje da Crkva nema problema s tim. “Ja sam siguran da se taj novac ne krade, svećenici žive mnogo skromnije od nas i vjerujem da nitko u ovoj sobi ne bi pristao na takvu vrstu života”, kazao je premijer, dodavši i kako su davanja Katoličkoj crkvi od države u krizi smanjena za dvadesetak posto.No, Milanović je ovo druženje iskoristio i da Kaptolu uputi poruku, naime ocijenio je kako je povrat imovine Crkvi vrlo komplicirano pitanje, koje je godinama bilo “pod tepihom”. “Trebat ćemo o tome razgovarati sa Crkvom”, kazao je Milanović.