Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
20. veljače 2020.
DSHV

Žigmanov: Hrvati u Srbiji moraju se skrivati i šutjeti uoči obljetnice Oluje

Tomislav Žigmanov / NL arhiva
Tomislav Žigmanov / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 2. kolovoz 2017. u 17:03 2017-08-02T17:03:59+02:00

I ove godine, početkom kolovoza, Hrvati u Vojvodini moraju šutjeti, biti tihi, sklanjati se, skrivati, napisao je u srijedu na Twitteru predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov

SUBOTICA I ove godine, početkom kolovoza, Hrvati u Vojvodini moraju šutjeti, biti tihi, sklanjati se, skrivati, napisao je u srijedu na Twitteru predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Žigmanov kaže da su uoči godišnjice »Oluje« 5. kolovoza u javnosti osnažena protuhrvatska stajališta, negativne i osuđujuće poruke šalju se od predstavnika vlasti i organizira niz manifestacija kojim se obilježava stradanje Srba tijekom te oružane akcije.

»Oluja se imenuje kao 'zločin bez kazne' – jasno se iskazuje kako u srbijanskoj percepciji njezine naravi dominira da je ona 'zločinačka' te da je kao takvoj izostalo primjereno kažnjavanje. U kontekstu raširenih antihrvatskih predodžbi u Srbiji ovakvi stavovi dodatno krijepe stavove o Hrvatima kao stalnim 'neprijateljima' Srba«, ističe predsjednik DSHV-a.

Dodaje da su rijetki glasovi koji racionalno govore o povijesti i uzrocima vojnoredarstvene akcije »Oluje«, a još je manje onih koji su spremni priznati i odgovornost srpske strane.

Komentirajući izjave predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj, koji ističu da Srbi uoči svake obljetnice »Oluje« žive u ozračju nelagode, Žigmanov navodi da se slično osjećaju i Hrvati u Srbiji.

»Uz važnu naznaku! Hrvati u Vojvodini nikada nisu oružanom pobunom doveli u pitanje lojalnost Srbiji, to jest ne snose nikakvu odgovornost za ratna događanja 1990-ih. Ovo je vrijeme kada se više šuti, kada je poželjno biti tih, kada se ne treba pojavljivati u javnosti s hrvatskim sastavnicama…«, ističe čelnik DSHV-a.

Osvrćući se na napetosti i na planu gospodarske suradnje, poslije odluke Hrvatske da poveća pristojbe na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, Žigmanov navodi da bi mogući trgovinski rat dodatno ojačao napetosti koje ionako postoje u odnosima između Hrvatske i Srbije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.