Ministrova provjera

‘Želi biti siguran’: Vlaho Orepić naložio niz internih revizija u MUP-u, preispitat će i slučajeve Darka Pajičića i Slavka Linića

Danko Radaljac

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Ministar naložio preispitivanje slučaja stradavanja Darka Pajičića. Radi se o preminulom Vukovarcu koji je sudjelovao na rušenju dvojezičnih ploča, a za kojeg dio njegovih poznanika tvrdi da je stradao zbog policijske brutalnosti



ZAGREB   Ministarstvo unutarnjih poslova jučer je priopćilo kako je ministar Vlaho Orepić »naložio preispitivanje slučaja stradavanja Darka Pajičića«. Radi se o preminulom Vukovarcu koji je sudjelovao na rušenju dvojezičnih ploča, a za kojeg dio njegovih poznanika tvrdi da je stradao zbog policijske brutalnosti.


MUP je odmah nakon tih spornih događaja, tada pod ministrom Rankom Ostojićem, obavio ispitivanje slučaja te je utvrđeno kako je Pajičić pao sa šanka u lokalnom kafiću, što su željeli potvrditi i nadzornim snimkama iz lokala. Ipak, ministar Orepić odlučio je pokrenuti novu internu istragu, kako bi i on utvrdio što se dogodilo. U priopćenju se navodi kako će ministar nakon obavljene revizije rezultate objaviti i javnosti.


Kako se neslužbeno saznaje, ovo je tek jedna od nekolicine internih revizija koje je Orepić naložio, a odnose se na događaje od prijašnjih godina. Među ostalim, naložio je propitivanje slučaja Linić, odnosno predistrage PNUSKOK-a o potencijalnom uplaćivanju novaca u stranim državama od strane obitelji Linić. Kako se doznaje, Orepiću čak i nije toliko problematična sama predistraga, jer je obavljena na osnovi informacije doušnika, koji je tvrdio da je Linić prenio novac u jednu stranu banku, već ga više zanima zašto je veliki dio rezultata te istrage isplivao u javnost, ali i u SDP, gdje je korišten za unutarstranačke obračune.




Koje su još istrage naložene, za sada se ne zna, ali navodno se radi i o nekim javno poznatim slučajevima, kao i onima koji nisu bili pod povećalom medija. Kako se neslužbeno saznaje, nakana je Orepića da mu ove interne revizije pokažu kako se u pojedinim slučajevima radilo, ali i kako su pojedini načelnici obavljali svoje poslove.