Tko pročita, pričat će

Zdravko Tomac predstavio »Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo«: Sramim se što sam bio član SDP-a, oni ruše Hrvatsku

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

 Deset poglavlja – Tuđman, Mučeničko hrvatstvo Alojzija Stepinca, Hrvatstvo Vlade demokratskoga jedinstva, Hrvatstvo kardinala Kuharića, Antihrvatstvo Mesića i Josipovića, Moja istina o Račanu, Hrvatstvo Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatstvo Dražena Budiše, Hrvatstvo ostalih mučenika te A.G Matoš, svjetionik hrvatskoga patriotizma



ZAGREB – Knjiga potpredsjednika Vlade demokratskoga jedinstva Zdravka Tomca »Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo« predstavljena je u četvrtak u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu.


O knjizi su govorili saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman, akademik Davorin Rudolf, književnica Nevenka Nekić i autor knjige Zdravko Tomac. Na predstavljanju je bila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.


Po riječima akademik Rudolfa, »knjiga je štivo o hrvatskom patriotizmu, slozi i zajedništvu, uspinjanju i hrvatskim padovima te o zločestim momcima u hrvatskoj politici«. Knjiga je i prinos autentičnoj povijesti, istaknuo je i ocijenio »kako je izlaz iz krize povratak Tuđmanu«.




»U Tomčevoj knjizi predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković su prototip suvremenih političara«, rekao je akademik Rudolf.


Miroslav Tuđman rekao je da je knjiga »podroban prikaz hrvatske političke pozornice« te kako Zdravko Tomac »smatra da je najveća Tuđmanova pogreška to što je prihvatio Daytonski sporazum«.


»No, unatoč tomu, zato što je stvorio hrvatsku državu, Tomac smatra Franju Tuđmana najvećim Hrvatom i jedinim državnikom među hrvatskim političarima«, istaknuo je Miroslav Tuđman.


Ocijenio je da knjiga nije povijest hrvatstva, ali jest pregled događaja na hrvatskoj pozornici i može biti predložak za temeljita istraživanja.


Književnica Nevenka Nekić ocijenila je kako se »iza slojeva Tomčeva pisanja krije transcedentno i prošlo, a oko likova Franje Tuđmana i kardinala Stepinca okupljao se hrvatski narod u teškim vremenima«, te da Tomac »prodire duboko u duše ljudi o kojima piše«.


Nekić smatra »kako se autor u svojoj knjizi okomio i na ‘vučji čopor’, čijih predstavnika danas ima i u Hrvatskome saboru, a neki pripadnici ‘čopora’ i danas kleveću kardinala Alojzija Stepinca«.


»Stepinac je bio svjestan da hrvatski narod ima pravo na svoju državu i bio je spreman položiti život za svoj narod, što potvrđuje njegovo držanje pred komunističkim sudom«, istaknula je.


Ustvrdila je kako »mističnu snagu kardinala Stepinca ne može ukinuti ni ‘vučji čopor’« te je pozvala hrvatsku mladež da »nikada više ne dopusti da nas razoružaju«.


Autor je pak istaknuo kako je »predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ’emocionalni Hrvat’ i patriot te dostojna nasljednica predsjednika Franje Tuđmana«.


»Danas se borimo s ateistima, komunistima i lažnim antifašistima«, ustvrdio je Tomac te dodao kako se »srami što je nekad bio član SDP-a« jer današnji SDP ne ruši samo Vladu, nego i Hrvatsku.


Knjiga »Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo – hrvatstvo političara, kardinala, biskupa i hrvatskih mučenika« (422 str.) podijeljena je na deset poglavlja – Tuđman, Mučeničko hrvatstvo Alojzija Stepinca, Hrvatstvo Vlade demokratskoga jedinstva, Hrvatstvo kardinala Kuharića, Antihrvatstvo Mesića i Josipovića, Moja istina o Račanu, Hrvatstvo Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatstvo Dražena Budiše, Hrvatstvo ostalih mučenika te A.G Matoš, svjetionik hrvatskoga patriotizma.


Knjigu je objavila zagrebačka nakladna kuća Tkanica.


Zdravko Tomac (1937.) bio je redoviti profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. U doba Domovinskoga rata obnašao je dužnost potpredsjednika Vlade demokratskog jedinstva (1991.-1992.). Autor je više knjiga, među kojima je i knjiga »Hrvatski patriotizam: što to znači biti Hrvat?«.