Pokret bi mogao dobiti globalnu dimenziju

Wall Street revolucija stiže i u Hrvatsku

Denis Romac

Informacije o globalnom prosvjedu 15. listopada i u Hrvatskoj munjevito se šire internetom i društvenim mrežama, Facebookom, Twitterom i drugim komunikacijskim kanalima



RIJEKA Nakon što se pokret »Okupirajmo Wall Street« iz srca financijskog kapitalizma na njujorškom Manhattanu uspješno proširio na stotine gradova diljem Amerike, u subotu 15. listopada, ako se obistine očekivanja aktivista širom svijeta, jedinstveni pokret protiv neoliberalnog kapitalizma mogao bi dobiti globalnu dimenziju.


Po uzoru na Wall Street, naime, diljem svijeta održat će se demonstracije i »okupacije« protiv goleme moći financijske industrije, koja uz potporu visoke politike produbljuje nejednakost među ljudima i ukida radna mjesta, a globalnim antikapitalističkim prosvjedima pridružit će se i nekoliko gradova u Hrvatskoj.


Zasad je sigurno da će se u subotu prosvjedi održati u Zagrebu, Puli i Splitu, a vjerojatno i u još nekim gradovima. U Zagrebu će se protivnici kapitalističkog sustava okupiti na središnjem Jelačićevom trgu u 18 sati, a sudjelovanje na prosvjedima već je potvrdio čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. U Splitu će također u isto vrijeme biti održani prosvjedi, i to na Peristilu, kao i u Puli, gdje će se ispred Zlatnih vrata održati demonstracije pod geslom »Ujedinjeni za globalne promjene«.




Zasad je nemoguće predvidjeti kakav će biti odziv na prosvjede, i u Hrvatskoj i u svijetu. Međutim, informacije o globalnom prosvjedu 15. listopada i u Hrvatskoj munjevito se šire internetom i društvenim mrežama, Facebookom, Twitterom i drugim komunikacijskim kanalima. Takav model već se pokazao uspješnim u organiziranju masovnih prosvjeda u Španjolskoj, od madridskog Trga Puerta del Sol, preko Trga Tahrir u Kairu, a sada i u njujorškom parku Zuccotti, koji je preimenovan u Trg Slobode.


A ondje se u nedjelju, nakon niza slavnih antiglobalista, prosvjednicima ukazao i Slavoj Žižek, slovenski filozof i »intelektualni heroj«, kako ga nazivaju svjetski mediji, ohrabrivši prisutne na razmišljanje o društvenom sistemu koji bi možda mogao zamijeniti sadašnji kapitalizam. U dojmljivom i zapaljivom govoru, bez mikrofona i megafona, kojeg su prisutni širili ponavljanjem Žižekovih riječi, popularni je filozof poručio kako je najvažnije ono što će uslijediti dan kasnije.


»Kada se vratimo svojim normalnim životima, hoće li u njima išta biti drugačije?«, zapitao je Žižek i dodao kako je temeljni problem sustav koji nas tjera na odustajanje.