A mnogi nisu ni primjetili da je postojao...

Vlada potrošila 15-ak milijuna kuna pa shvatila da joj trgovinski ured ne treba

Irena Frlan Gašparović

Vlada će uskoro ukinuti Državni ured za trgovinsku politiku, osnovan prije svega godinu i pol dana, i njegove kadrove i poslove pripojiti Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP). Eksperiment je državu stajao 15-ak milijuna kuna godišnje



ZAGREB Vlada će uskoro ukinuti Državni ured za trgovinsku politiku, osnovan prije svega godinu i pol dana, i njegove kadrove i poslove pripojiti Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).


Ukidanje ureda gotova je stvar, neslužbeno nam je potvrdilo više izvora iz Vlade, dodajući da bi procedura mogla biti dovršena prije ljetne stanke u zasjedanju Sabora jer je nužno izmijeniti akte o ustrojstvu državne uprave. Tako će spomenuti Državni ured formalno nestati, a da mnogi nisu niti primijetili da je postojao s obzirom da su njegove aktivnosti u proteklih godinu i pol dana ionako bile ispod radara javnosti.Službeno o razlozima ukidanja zasad nitko ne želi govoriti, ali se u neformalnim razgovorima spominje više razloga. Tako je u jednoj verziji Vlada shvatila da mora na jednom mjestu objediniti sve aktivnosti koje se tiču izvoza i pomoći hrvatskim izvoznicima pa bi onda i ured zapravo postao dio koordinacije za izvoznike koja će se najvjerojatnije formirati u okrilju MVEP-a. »Sustav je previše fragmentiran i treba ga učiniti efikasnijim, da se ne bi događalo da imamo više tijela čiji se poslovi preklapaju«, kazao nam je sugovornik iz Vlade, svjestan da je Vlada te iste argumente zanemarila kada je ured osnivala. Ujedno, kao razlog se spominje i to da Hrvatska nastoji osmisliti moderan koncept gospodarske diplomacije u kojem će zaposlenici ureda naći svoje mjesto. Drugi, pak, tvrde da je ured osnovan da bi nekadašnji potpredsjednik Vlade za vanjsku i europsku politiku Neven Mimica ipak imao »operativce« na koje se može osloniti u svakodnevnom radu, radi čega je ured i vodio njegov dugogodišnji suradnik Denis Čajo.

Kad je Vesna Pusić dobila potpredsjedničko mjesto u Vladi, a time i koordinaciju vanjske politike, ured je dijelom izgubio smisao jer je ona kao ministrica vanjskih poslova imala iza sebe cijelo ministarstvo. Još jedan prilog ukidanju ureda je i neslužbena informacija da Čajo odlazi s Mimicom u Bruxelles kada on i službeno postane povjerenik Europske komisije.


Rezultati 18-omjesečnog rada ureda za trgovinsku politiku očito nisu u potpunosti opravdali njegovo samostalno postojanje. Eksperiment je državu stajao 15-ak milijuna kuna godišnje, ali nakon gašenja ureda neće svi troškovi nestati jer će zaposlenici i dalje dobivati plaću, samo unutar drugog tijela državne uprave.