Ministar zdravstva zaoštrava

Varga zaprijetio: Ravnatelji bolnica koji ne žele raditi pobačaje bit će – kažnjeni

Ljerka Bratonja Martinović

Ravnatelji i sanacijski upravitelji su po zakonu dužni osigurati dostupnost pobačaja na zahtjev, ili će u protivnom snositi oštre sankcije, stoji u dopisu koji će ministar zdravlja Siniša Varga do kraja tjedna uputiti svim bolnicama



ZAGREB » Bolnice u kojima se zbog priziva savjesti liječnika više ne obavljaju inducirani pobačaji, morat će se organizirati tako da pacijenticama koje se odluče na prekid trudnoće osiguraju tu uslugu. Ministar zdravlja Siniša Varga poslat će do kraja tjedna, doznaje se u tom ministarstvu, službeni dopis svim bolnicama u kojem će ravnatelje i sanacijske upravitelje upozoriti da su po zakonu dužni osigurati dostupnost pobačaja na zahtjev, ili će u protivnom snositi oštre sankcije.


Bolnice su i dosad bile dužne, u slučaju da se dio liječnika poziva na priziv savjesti, medicinske timove organizirati tako da mogu obavljati inducirane pobačaje. Dio bolnica to nije učinio, a prema podacima nevladinih udruga među ustanovama u kojima se zbog priziva savjesti liječnika više uopće ne obavljaju pobačaji su KBC Split, KBC Zagreb, KB Sveti Duh, te opće bolnice Knin, Našice, Požega, Vinkovci i Zabok.


Ravnatelji bolnica u takvim slučajevima tvrdili su kako zakonska formulacija da se »prekid trudnoće može izvršiti u bolnicama koje imaju jedinicu za ginekologiju i porodiljstvo« zapravo znači da bolnica to može, ali i ne mora omogućiti. Iz Ministarstva zdravlja poručuju kako će inzistirati na provedbi zakona i, makar i pod prijetnjom kaznama, osigurati dostupnost pobačaja na zahtjev.




  Nevladine udruge od ministra Varge traže i da ujednači cijene pobačaja po bolnicama, koje od ustanove do ustanove variraju od 900 do 3.000 kuna, da stane na kraj praksi u kojoj isti liječnici pobačaje rade privatno, a u javnoj bolnici to odbijaju, te da zakonski regulira institut priziva savjesti. U Ministarstvu zdravlja ovim se pitanjima ne namjeravaju posebno baviti. Priziv savjesti primjenjivat će se kao i dosad uz obvezu ustanove da osigura tim za pobačaje, liječnike s prizivom savjesti koji pobačaje rade u privatnoj praksi sankcionirat će se jedino ako ministarstvo dobije takvu prijavu.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista