Afera Agram

Uplate nakon izbora: Na popisu svjedoka Jambina obitelj i poslovni suradnici

Danko Radaljac

Neki od onih koji su uplaćivali na sumnjivi Bandićev račun nakon kampanje u međuvremenu su preminuli. Jedan od Bandićevih donatora uhićen je s drogom, a drugi s rijetkim životinjama na granici

ZAGREB » Izvršne odluke o pritvorima za 12 osumnjičenika u aferi Agram, koje predvodi Milan Bandić, još nisu donesene, a zbog opsežnosti spisa moguće je da će odluka tek biti pred kraj tjedna. Dio odvjetnika namjerava se žaliti i na samo rješenje o otvaranju istrage, što bi i dodatno moglo produžiti rokove odluka.   Kako se neslužbeno saznaje, tijekom vikenda bilo je i novih pretraga stanova koje koriste neke prijateljice Milana Bandića u Zagrebu. U isto vrijeme, Županijski sud u Zagrebu priprema se za jednu od najopsežnijih istraga ikada, obzirom da je već sad predviđeno saslušanje preko 270 svjedoka. A neki od njih svakako su zanimljivi. Očekivano, veći dio za početne točke istražnog zahtjeva su sadašnji i bivši djelatnici Poglavarstva i/ili Zagrebačkog holdinga. No, tek u drugom dijelu istražnog rješenja su mnogo zanimljiviji ljudi.

Prije svega, tu je Tihana Colić, današnja šefica Gradske plinare, koja je tu došla jer je šef koji ju je i zaposlio – zbog toga u pritvoru. Za nju je poznato da je prije nekoliko godina bila u medijskim poslovima sa Slobodanom Ljubičićem Kikašom, kao i da je bila suvlasnica tvrtke preko koje je CIOS otkupio neka gradska zemljišta. No, ono što je manje znano je i da je jedno vrijeme provela kao referent za javnu nabavu u javnoj tvrtki HŽ Infrastruktura. Kako Novi list doznaje, od tamo je otišla s odlaskom Borisa Jerneića, nekadašnjeg šefa te tvrtke. Podsjetimo, ona je prema USKOK-u na poticaj Petra Pripuza zaposlena u Gradsku plinaru u siječnju ove godine, a u Upravu Zagrebačkog holdinga postavljena je u lipnju.


  Najzanimljivija točka istrage po pitanju svjedoka svakako je ona posljednja, za neprijavljeni račun od 24 milijuna kuna, zaostao nakon predsjedničkih izbora 2010. godine, na koji su uplate stizale do pred kraj 2012. godine. Slikovito kazano, pola Metkovića je na popisu svjedoka, jer su njihove uplate zabilježene na računu i nakon što su izbori završili. Podsjetimo, sam Milan Bandić je priznao nakon kampanje da je primio nešto manje od osam milijuna kuna donacija. Od toga da nije potrošio niti kunu, svejedno se naknadno uplatilo više od 16 milijuna kuna. A kako se saznaje, novac s računa je ipak trošen. 


  U oči odmah upada kako je čitava obitelj Stipe Gabrića Jambe na popisu svjedoka. Sam Jambo, njegova supruga, kći i brat morat će doći i pojasniti sucu istrage o njihovim uplatama na račun zagrebačkog gradonačelnika.


Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju