Neinformiran

Upitna sudbina terminala: Ministar Panenić ne zna ništa o selidbi LNG-a u Plomin

Bojana Mrvoš Pavić

U tvrtki LNG Hrvatska, koja vodi projekt gradnje kopnenog terminala na Krku, koji će na kraju biti plutajući, napominju kako najavu gradnje u Plominu nisu u mogućnosti komentirati



ZAGREB Ministar gospodarstva Tomislav Panenić jučer je na upit našeg lista o tome je li upoznat s planom stranih investitora – developera, navodno velikih energetskih kompanija, da u luci Plomin grade plutajući LNG terminal, umjesto da se on smjesti na Krku, samo je kratko odgovorio kako s takvim planom nije upoznat. Predstavljen mu je, kaže, plan Prvog plinarskog društva (PPD) da u partnerstvu s Vitol Grupom u luci Ploče sagradi terminal za ukapljeni naftni plin i naftne derivate, no o plominskom projektu zasad, kaže, ne zna ništa. PPD-ov je plan poznat javnosti, pločanski bi terminal trebao proraditi iduće godine, i nema nikakve veze s terminalom za ukapljeni prirodni plin, bilo u Omišlju ili u Plominu.


Podsjetimo, prema neslužbenim informacijama postoje kompanije zainteresirane za plutajući terminal u Plominu, što koindicira s propašću projekta gradnje trećeg bloka plominske elektrane na ugljen, kojim je trebao biti zamijenjen prvi blok.


U tvrtki LNG Hrvatska, koja vodi projekt gradnje kopnenog terminala na Krku, koji će na kraju biti plutajući, napominju kako namjere investitora, koji se njima nisu javili na poziv ulagačima za gradnju kopnenog terminala, nisu u mogućnosti komentirati. Na pitanje je li ih itko kontaktirao u vezi terminala u Plominu, i što o toj ideji misle, iz LNG-a Hrvatska odgovaraju kako su oni nositelji realizacije izgradnje LNG terminala na otoku Krku, dok imaju i dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti upravljanja terminala za ukapljeni prirodni plin.




»Tvrtka je za realizaciju LNG terminala na Krku dobila i pravomoćnu lokacijsku dozvolu. Zaključili smo javni poziv za investitore u LNG terminal, u tijeku su pregovori s preferiranim investitorima, tako da nismo u mogućnosti komentirati investitore koji nisu na transparentan način participirali na javnom pozivu za ulaganje u LNG terminal na otoku Krku. Lokaciju na otoku Krku izabrali su stručni konzultanti i eksperti kao najpovoljniju od devet promatranih lokacija, a sve studije kao i lokacijska dozvola izrađene su i izdane za tu lokaciju«, navode u LNG-u Hrvatska. 


Istarski župan Valter Flego će, kako je odgovoreno iz njegovog ureda, »premještanje« LNG terminala iz Omišlja u Plomin komentirati ako eventualno o tom planu dobije službenu potvrdu, dotad komentara nema.