Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 4
Sutra: 17° 21° 1
24. travnja 2018.
Odlazak istaknutog političara

Umro »hrvatski Mandela« Marko Veselica

Marko Veselica Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Marko Veselica Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 17. veljača 2017. u 12:28 2017-02-17T12:28:00+01:00

Kao istaknuti sudionik Hrvatskog proljeća pod optužbom za »hrvatski nacionalizam« uhitile su ga jugoslavenske komunističke vlasti i 1972. godine i osuđen je na višegodišnji zatvor

ZAGREB Marko Veselica, istaknuti ekonomist i političar kojega su zbog angažmana i zatvaranja u vrijeme Hrvatskog proljeća proglasili 'hrvatskim Mandelom', preminuo je u petak ujutro u bolnici Fran Mihaljević nakon duge i teške bolesti, doznaje se od obitelji.

Kao istaknuti sudionik Hrvatskog proljeća pod optužbom za »hrvatski nacionalizam« uhitile su ga jugoslavenske komunističke vlasti i 1972. godine i osuđen je na višegodišnji zatvor. Za Amnesty International bio je »zatvorenik savjesti«.

U svojim se istupima prije zatvaranja zalagao za tržišnu ekonomiju te za veću samostalnost i državnost Hrvatske.

Po izlasku iz zatvora bilo mu je zabranjeno javno istupanje te je ponovno 1981. uhićen i osuđen na zatvor zbog potpisivanje peticije kojom se tražilo puštanje političkih zatvorenika te intervjua njemačkom »Der Spiegelu« pod naslovom »Hrvatsko pitanje – smrtna bolest Jugoslavije«.

Sveukupno je u jugoslavenskim zatvorima proveo više 12 godina, a nakon izlaska nije htio pobjeći iz SFRJ u emigraciju jer bi ga, kako je rekao prijateljima, ubili jugoslavenski agenti.

Krajem 1980-ih sudjelovao je u osnivanju HDZ-a, a kasnije je osnovao i Hrvatsku demokratsku stranku, zajedno s bratom Vladom i Ivanom Gabelicom, a potom osniva i Hrvatsku kršćansko-demokratsku uniju.

Bio je zastupnik u Hrvatskog saboru od 1995. do 2000. godine.

U povodu 45. godišnjice uhićenja hrvatskih proljećara, prije mjesec dana, teško oboljelog Marka Veselicu posjetio je premijer Andrej Plenković.

Marko Veselica rodio se 9. siječnja 1936. godine u Glavicama kod Sinja, a studirao i doktorirao ekonomiju u Zagrebu. U vrijeme Hrvatskog proljeća bio je zastupnik Grada Zagreba u Društveno-političkom vijeću Savezne skupštine.

Bio je u vrhu Matice hrvatske kad je 1972. godine protiv njega i još deset članova podnesena kaznena prijava »zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo kontrarevolucionarnog napada na državno i društveno uređenje i kazneno djelo udruživanja protiv naroda i države«, a nakon toga uslijedilo je suđenje i zatvor.

(Hina) xrkor yln
>skr<17.02.2017. 11:07:12>res<

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka