Šef SDSS-a

U beogradskoj “Politici” izašao intervju s Pupovcem: ‘Plenković mi se javio i osudio napad, a predsjednica nije’

Dražen Ciglenečki

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

SDP i stranke lijeve građanske ideje su bliže SDSS-u i većini Srba u Hrvatskoj. Ali, politički imperativ nalaže Srbima u Hrvatskoj i drugim manjinama da podrže HDZ, ukoliko on vodi politiku otvorenu prema manjinama, rekao je Pupovac »Politici«



ZAGREB Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nije htio istupati u hrvatskim medijima nakon što je gađan komadima hrane, ali je u nedjeljnom intervjuu za beogradski dnevni list Politika opširno govorio o tom incidentu, kao i društvenoj atmosferi u Hrvatskoj koja je, prema njegovom mišljenju, do njega dovela. Pritom je Pupovac jako hvalio reakciju premijera Andreja Plenkovića, njegovog koalicijskog partnera, a predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović neizravno je zamjerio što se proteklih dana nije očitovala o ovom događaju.


Pupovac smatra da »ovakvu vrstu bezobzirnog napada do sada nismo imali«. No, ohrabrio ga je Plenkovićev odnos prema izgredu, koji je bio u suprotnosti sa šutnjom predsjednice Republike


Prvi poziv te vrste 


– Premijer Plenković me zvao poslije napada i javno osudio ono što se dogodilo, za razliku od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. To je bio prvi poziv te vrste i prvo obraćanje nekog premijera povodom bilo kojeg poznatog, javnog ili nejavnog, incidenta. Očigledno su premijer i njegovi nadležni ministri prepoznali stvar koja nije bezazlena, istaknuo je predsjednik SDSS-a.




Novinar Politike konstatirao je da, dakle, raniji hrvatski premijeri, kao što to Pupovac tvrdi, nisu prakticirali osude napada na predstavnike srpske nacionalne manjine.


– Ja sam se dosad obraćao samo predsjednici Republike, pismom prije nekoliko godina i u jednoj sličnoj atmosferi. Ali, nažalost, to pismo nije ostalo interno, kao što sam mislio, nego sam dobio javni odgovor u kome sam i ja proglašen odgovornim za to što mi se događa, prisjetio se Pupovac svog pisma Kolindi Grabar-Kitarović iz veljače 2016.


Upozorio je da je preduvjet poboljšanja srpsko-hrvatskih odnosa popravljanje položaja Srba u Hrvatskoj.


– Teško se može od Srbije tražiti da rješava probleme Hrvata u Vojvodini, a da se pritom ne čine napore da se unaprijedi položaj Srba u Hrvatskoj. Mora se mnogo uložiti u unaprjeđenje odnosa između Hrvatske i Srbije, ali, naravno, pritom se ne mogu zapostaviti svi problemi s kojima se susreću Srbi u Hrvatskoj, objasnio je Pupovac povezanost ove dvije stvari.


Požalio se da u Hrvatskoj mnogima smeta što zastupnici SDSS-a ne šute nego u Saboru govore o svemu što muči Srbe.


– Mnogima to smeta i htjeli bi nas ušutkati, a ako ne mogu onda da nas maknu. Neki ne žele manjine u svojoj državi, pa ni u Vladi. E, to u Srbiji sada nije slučaj, nije ni u Crnoj Gori, a neki bi htjeli da bude slučaj u Hrvatskoj, ocijenio je Pupovac.


Komparacije 


U razgovoru za Politiku komparirao je i poziciju SDSS-a u okviru koalicija s HDZ-om i SDP-om, pa je naglasio da su u vladama Ive Sanadera i Jadranke Kosor imali potpredsjednika, »u Vladi Zorana Milanovića maksimum je bio pomoćnik ministra«, dok su sada dogurali do razine državnih tajnika. Iz toga proizlazi da SDSS puno bolje prolazi kad surađuje s HDZ-om nego sa SDP-om.


– SDP i stranke lijeve građanske ideje su bliže nama i većini Srba u Hrvatskoj. Ali, politički imperativ nalaže Srbima u Hrvatskoj i drugim manjinama da podrže HDZ, ukoliko on vodi politiku otvorenu prema manjinama, rekao je Pupovac.


Osvrnuo se i na subotnji prosvjed u Vukovaru i negirao da je i SDSS odgovoran za neprocesuiranje srpskih ratnih zločina.


– Iza toga stoje oni koji žele da se vrate na to da mogu reketariti pojedince svojim istragama za ratne zločine, da mogu istrage za ratne zločine pretvoriti u sredstvo za političke obračune. Iza toga stoje politički i nepolitički krugovi koji ne žele da Srbi participiraju u vlasti, da nemaju mira u sredinama u kojima žive. Nije njima do istinskog suočavanja sa zločinima. Njima je najviše do toga da dobiju političku moć, zaključio je Pupovac.


Razgovor vođen prije otkrivanja Mučnjaka


Razgovor je vođen prije nego što je Saša Mučnjak, napadač na Pupovca, otkriven i prekršajno kažnjen i prije nego što je iznio svoju verziju, prema kojoj je na predsjednika SDSS-a bacio »krišku limuna i komadiće gavuna« isključivo zato što se on jednom »uvaljivao« njegovoj supruzi, a ne zbog politike. Stoga Pupovac to nije komentirao za Politiku. U trenutku kad je davao intervju, bio je uvjeran da je riječ bila o »etnički motiviranom napadu za koji se godinama stvara klima u Hrvatskoj«.