Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Konzularna pomoć

Torcidašima u beogradskom zatvoru sutra u posjet hitaju hrvatski diplomati

Foto screenshot
Foto screenshot
Autor:
Objavljeno: 7. kolovoz 2018. u 19:17 2018-08-07T19:17:00+02:00

Od Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije zatraženo je žurno omogućavanje posjeta djelatnika Veleposlanstva svim navedenim hrvatskim državljanima, njima dvadeset sedmorici, sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima

RIJEKA Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poručilo je je osiguralo za sutra posjet predstavnika veleposlanstva Torcidašima u Okružnom zatvoru u Beogradu.

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji od samog trenutka zadržavanja hrvatskih državljana koji su se vraćali s utakmice u Bugarskoj, poduzima sve potrebne aktivnosti za pomoć hrvatskim državljanima. Veleposlanstvo je komuniciralo s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srbije, a potom i s Prekršajnim sudom u Beogradu, kao i Drugim osnovnim sudom u Beogradu, a istovremeno je zatražena i službena informacija o zadržanim hrvatskim državljanima od Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, kažu.

Veleposlanstvo je više puta kontaktiralo i uprave Kazneno popravnog zavoda u Padinskoj Skeli, u kojem se trenutno nalazi 14 hrvatskih državljana, na odsluženju dosuđene kazne zatvora od 15 dana i Okružnog zatvora u Beogradu u kojem se nalazi 13 hrvatskih državljana. Navedene uprave su potvrdile da je svim hrvatskim državljanima omogućen kontakt s obiteljima i odvjetnikom te da nitko nije zatražio konzularnu pomoć Veleposlanstva.

Djelatnici Veleposlanstva također su u stalnoj komunikaciji s većinom obitelji hrvatskih državljana, koji su potvrdili kontakt sa svojim članovima obitelji zadržanim na području Republike Srbije. Veleposlanstvo je i u stalnom kontaktu s odvjetnikom hrvatskih državljana te nije zaprimilo informacije koje bi ukazivale na eventualno kršenje njihovih prava.

- Od Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije zatraženo je žurno omogućavanje posjeta djelatnika Veleposlanstva svim navedenim hrvatskim državljanima, njima dvadeset sedmorici, sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. Za sutra, 8. kolovoza, dogovoren je posjet predstavnika veleposlanstva hrvatskim navijačima u Okružnom zatvoru u Beograd, poručuju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će putem Veleposlanstva Republike Hrvatske, sukladno međunarodnim pravilima, nastaviti pozorno pratiti situaciju. Sukladno svojoj nadležnosti pružat će i dalje konzularnu pomoć svim zadržanim hrvatskim državljanima koji to zatraže te stoji na raspolaganju za komunikaciju s njihovim obiteljima, kažu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.