Okupili se u Zagrebu

Tisuće protiv mirovinske reforme: “Ne radu do 67., no pasaran, nema predaje! “

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Sindikati traže povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje, jer drže da predložena reforma vodi u siromaštvo



ZAGREB Prosvjedni skup protiv najavljene mirovinske reforme pod nazivom »Doživi mirovinu i tebe se tiče« u organizaciji triju sindikalnih središnjica – Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS), započeo je u podne na zagrebačkom Europskom trgu. 


Na prepunom Europskom trgu masa prosvjednika izviždala je mirovinsku reformu i ministra Pavića.


– Lopovi, lopovi, skandiraju prosvjednici koji se protive produljenju granice umirovljenja do 67 godina života.




– Nećemo da radnici trpe zbog povlaštenih mirovina od 9.500 kuna, poručuju prosvjednici, optužujući Vladu za korupciju, nepotizam i oholost.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



Srami se Vlado


Hrvatska ne voli svoje stare, Srami se protunarodna vlado, Radom do kontejnera, transparenti su kojima se šalje poruka vladi da odustane od reforme prema kojoj mnogi radnici mirovinu neće ni doživjeti.


– Ovo je zemlja zombija. Mladi koji su otišli, ne vide perspektivu. Moramo im vratiti nadu u budućnost. Nije nam cilj držati govore, cilj nam je obvezati se pred vama da nećemo stati na ovome, kaže sindikalist Krešimir Sever.


– Želite li zadržati radnike, osigurajte im bolji život u Hrvatskoj. Ne bude li tako, u Hrvatskoj će ostati samo stariji ljudi o kojima će se moći brinuti samo stare sestre i stari tehničari. Molim sve one koji predlažu ovakvu reformu da stanu na trenutak i zamisle se, žele li oni da ih jednoga dana njeguju medicinske sestre i tehničari kojima je potrebna veća skrb nego njima samima, upitala je s pozornice medicinska sestra.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



Svi se kunu u djecu, a kada treba djeci i odgajateljima koji se brinu za njihovo zdravlje i sigurnost pružiti dostojanstven rad, nema ih nigdje. Zato recimo da imamo pravo na dostojanstven rad i dostojanstvenu starost koja bi trebala biti radost. Neka se nas glas čuje i nas se tiče. Ne radu do 67, no pasaran, nema predaje!, povikala je predstavnica odgajateljica u vrtićima.


Odgovor nije u produljenju radnoga staža, na teretu već oslabljenoga narodnoga bića već u proizvodnji, pravednoj ekonomiji koja može stvarati nove vrijednosti. Tada će prestati iseljavanje i neće nam trebati rad do 67 godina. Predviđaju nam stopu rasta od dva posto – s dva posto ne možete riješiti nijedan problem ove zemlje, rekao je sindikalist Vilim Ribić. 


Dajte nam iste uvjete kao što imaju radnici u državama u kojima se radi do 67. Kada nam to date, radit ćemo i do 70., govori sindikalist Mladen Novosel.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



Zahtjevi sindikata


Sindikati traže povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje, jer drže da predložena reforma vodi u siromaštvo. U slučaju da Vlada ne prihvati njihove zahtjeve, sindikati najavljuju prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma.



SSSH, NHS i MHS su pozvali na prosvjed sve koji su za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina života i protiv povećanja penalizacije za prijevremeno umirovljenje, za sankcioniranje poslodavaca koji prisiljavaju radnike na ranije umirovljenje te one koji smatraju da je 60 godina života i 41 godina radnog staža sasvim dovoljno za ostvarivanje starosne mirovine bez penalizacije.


Također i one koji su protiv smanjenja izdvajanja u 1. mirovinski stup (javni i solidarni) na račun povećanja izdvajanja u 2. stup, jer će se time dati više privatnim mirovinskim fondovima izu kojih će se financirati veći broj umirovljenika. Nadalje, pozivaju i one koji smatraju da mirovine za posebne kategorije korisnika treba izdvojiti u zaseban mirovinski stup i uskladiti s općim propisima za umirovljenje. Navode kako će, ako Vladina mirovinska reforma prođe doprinosi radnika će biti izvor financiranja raznih interesnih skupina, a njih je sada već 19.


Tko će moći raditi do 67.?


Upozoravaju kako će svi koji neće moći radit od 67 godine života biti trajno kažnjeni smanjenom mirovinom i za više od 20 posto, a čak i oni koji su odradili 41 godinu neće moći u mirovinu prije no što navrše 62 godine života.



Na skupu se okupilo više tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske koji su nosili sindikalne zastave i obilježja te transparente na kojima je, među ostalim, pisalo »Uzimate siromašnima, dajemo bogatima«, »Očekujte otpor, tek počinjemo«, »Hoćemo Hrvatsku za radnike, a ne samo za političare!«, »S faksa na burzu, s posla na groblje«, »Mi smo izgradili, vi ste popljačkali«, »Penalizacija = siguran put u siromaštvo« itd.


Sindikat strojovođa Hrvatske dao je u petak potporu sindikalnim središnjicama u prosvjedu protiv mirovinske reforme, »Doživi mirovinu«, te je najavio da će provesti ‘industrijsku akciju’ u društvima HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo – i u subotu u podne zaustavio je na minutu svoje vlakove na području Hrvatske koji su se oglasili lokomotivskim sirenama.


Potporu prosvjedu i zahtjevima dali su i iz Sindikata hrvatskih umirovljenika i neke oporbene stranke.