Kiša nije spriječila masovni dolazak

Tisuće mladih dočekali Svetog oca skandiranjem: “Papa, mi te volimo!”

Portal Novilist.hr

Ljubav i važnost unutarnjeg nad vanjskim glavna su poruka pape mladima



Unatoč žestokom pljusku koji je poslijepodne okupao Zagreb, papu Benedikta XVI. u subotu u 19.30 sati dočekalo je 23 tisuće mladih iz svih djelova Hrvatske. Čak i za vrijeme najgore kiše, oko 16 sati, veliki broj mladih pješice je dolazio na Trg bana Jelačića, koji je do 14 sati bio sterilna zona, odnosno policija nikoga nije puštala da dođe na mjesto okupljanja.


Veselu i radosnu atmosferu upotpunjavala je i pjesma, a mladi su papu dočekali skandiranjem “Papa mi te volimo”, a čitava ceremonija počela je predavanjem ključeva grada Zagreba Papi. To je obavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


Službenu dobrodošlicu poželio mu je pak i msgr. Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.


Benedikt XVI. je pak mladima u svom obraćanju najprije istaknuo potrebu za radošću. Naime, podsjetio je kako je još sveti Pavao pozvao “da se radujemo Gospodinu uvijek”.– Iskustvo svetog Pavla pokazuje kako je na našem putu moguće očuvati radosti i u mračnim trenucima. Na koju on to radost misli? Svi znamo da u srcu svakog čovjeka boravi snažna želja za srećom . Svako djelo, svaka odluka, svaka nakana nosi u sebi tu skrivenu i intimnu i prirodnu potrebu.




Ali vrlo često primijetimo da smo pouzdanje položili u stvarnosti koje ne ispunjavaju tu želju, nego štoviše, otkrivaju svu njihovu neizvjesnost. U baš u tim trenucima osjeća potrebu za nečim što nadilazi, što daje smisao svakodnevnom životu, rekao je papa Benedikt XVI.


“Isus je s vama”


Prvi čovjek Katoličke crkve potom se dotaknuo svih teškoća odrastanja i mladosti, vremena “velikih obzora, snažno življenih osjećaja, ali i strahova zbog zahtjevnih odluka, teškoća u življenju i radu, pitanja o otajstvu boli i patnje”. Pojasnio je mladima kako je Isus na tom putu odrastanja uvijek s njima.


–  Pustite da bude prijatelj i suputnik na vašem putu. Pouzdajte se u njega. Neće vas nikada razočarati, kaže papa. Dotaknuo se Benedikt XVI. nakon toga i stila današnjeg života, napominjujući kako će o tome govoriti i na slijedećim Danima mladih. 


– Dragi mladi prijatelji, ne dopustite da vas zavedu privlačna obećanja lakog uspjeha, načini života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine. Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja ide dalje poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti, poručuje papa mladima, a kao primjer koji se treba slijediti naveo je Ivana merza, koji je nakon proživjelih strahota u Prvom svjetskom ratu svoj kratki život, koji je završio u 32. godini, posvetio “otkrivanju ljepote katoličke vjere”.