Svečano obilježavanje "Oluje"

Tisuće građana na vojnom mimohodu u Zagrebu: Hrvatska vojska pokazala najbolje što ima

P. N.

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

U povorci je sudjelovalo 3.000 pripadnika OS RH, čak 300 vozila i 30 zrakoplova



Najspremniji hrvatski vojnici i policajci, najbolje vojno naoružanje pokazani su na svečanom vojnom mimohodu kojim su Zagreb i Hrvatska obilježili 20. obljetnicu oslobodilačke akcije Oluje i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.


U impresivnoj koloni, dužoj od četiri kilometra koračali su aktivni vojnici, ratni veterani, dragovoljci, vozile suvremene Patrije, moćne pedeset tonske haubice, tenkovi M-84 i druga motorozirano-menhanizirana oklopna vozila.


Gotovo tri tisuće sudionika i 300 vozila prolazili su sat i pol zagrebačkom Vukovarskom ulicom, od Avenije Marina Držića do Savske ceste. Savršeno uvježbani, motivirani, poticani pljeskom mnoštva građana sjajno su odradili zadani im posao.


Foto N. Reberšak


Foto N. Reberšak




Foto D. Jelinek


Foto D. Jelinek



Kada je nešto iza 18 sati predsjednica Republike i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović izrekla zapovjed »Neka mimohod krene!«, nebom iznad Zagreba proletjela su tri MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a 20 topovskih plotuna još je jednom podsjetilo na 20 obljetnicu Oluje, na činjenicu da je ta akcija krenula u petak, 4. Kolovoza 1995. i da su drugog dana, 5. Kolovoza hrvatske snage ušle u Knin, središte srpske pobune u Hrvatskoj.


Knin je u utorak simbolično bio u Zagrebu, trenutak kad se prva, 20 metarska, kninska zastava zavijorila križanjem Vukovarske i Ulice hrvatske bratske zajednice, za mnoge je građane bio preemotivan, pojedinci nisu uspjeli zaustaviti suze.


Foto D. Lovrović


Foto D. Lovrović


Dodatno su emicije pojačavali stihovi hrvatske himne Lijepa naša koju je u tom trenutku maestralno pjevala djevojčica Mia Negovetić (12) uz pratnju Klape HRM sv. Juraj i orkestra Hrvatske vojske.


Kninsku zastavu na svečanost su donijeli vojni kadeti, kojima je pak, dok su prelazili Vukovarsku ulicu, glazbena kulisa bila obredni dubinski napjev Ljelja, tradicija sela Gorjani u Đakovštini.


Na mimohodu i vukovarski branitelji


Zagreb nije zaboravio ni Vukovar, dok je 204. Vukovarska brigada, u okviru pješačkog dijela vojnog mimohoda, prolazila istoimenom ulicom, građani su je bodrili pljeskom i uzvicima odobravanja.


Dojmljivo je bilo i odavanje počasti poginulima u »Oluji«, unatoč tisućama okupljenih građana, za minute šutnje čula se samo tišina.


Sam vojni mimohod bio je sastavljen od tri djela: pješačkog, letačkog i oklopno-mehaniziranog. Bila je to prilika da Zagreb na jednom mjestu pozdravi hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, veterane, invalide, da vidi živopisne povijesne postrojbe predvođene sinjskim Alkarima, koji za nekoliko dana obilježavaju 300-tu obljetnicu viteške igre alke.


Bez daha su okupljene ostavili piloti akrobatske grupe »Krila oluje«, koji su pokazali mali, ali dojmljiv dio svojih sposobnosti.


Impresivna kolona oklopnih vozila dobila je dug i snažan pljesak građana, vojnicima i vojnikinjama koji su njma upravljali, na licima se čitao ponos. Inženjerija, veza, logistika, topništvo, haubice, lanseri raketa, kamioni, topovi, svi sudjelovali u mimohodu.


Zahvaljujući tehnici i video-zidu, Zagreb se povezao i s morem, odnosno bračkim kanalom kojim su plovili brodovi Hrvatske ratne mornarice.


Vukovarskom su prošle i operativno civilne snage, službe koje nam trebaju gotovo svakodnevno, vatrogasci, Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja. MiGovi, koji su ga otvorili, zatvorili su svečani vojni mimohod.


Državni vrh pratio mimohod


Mimohod je pratilo i više stotina uzvanika, među njima državni vrh s predsjednicom Republike i vrhovnom vojnom zapovjednicom Kolindom Grabar Kitarović te predsjednicima Vlade i Sabora Zoranom Milanovićem i Josipom Lekom, bivši predsjednici države Stjepan Mesić i Ivo Josipović, generali iz Domovinskog rata, među kojima i general Ante Gotovina, koji je i simbol »Oluje« i hrvatske vojne pobjede.


TIJEK DOGAĐAJA


NOVO! 19:38 – Preletom MIG-ova završio je mimohod, koji je trajao 3-4 minute dulje od prvotnog plana, a nastavljen je kulturno umjetnički program – izvode se pjesme “Dalmatino povišću pritrujena” i “To je tvoja zemlja”


NOVO! 19:04 - Nakon pješačkog dijela mimohoda, moć Hrvatske vojske su demonstrirali i mehanizirano-motorizirani postroji, među kojima i moćna oklopna borbena vozila, uključujući atraktivne MRAP-ove i tenkove M-84. Najveća atrakcija su dvije haubice PzH 2000 teške po 50 tona, koje su, kako je Novi list prvi najavio, išle na kraju kolone na svojim gusjenicama, a ne na labudicama. To najnovije topničko sredstvo dometa od 30 do 80 kilometara može ispaljivati deset do trinaest granata u minuti.


Građani mogu vidjeti Patrije, vozila MRAP, vozila HMMWV, motorna vozila i motocikle, tenkove M-84, borbena vozila pješaštva BVP M-80, kamione Iveco, minobacače, sanitetska vozila, elektroagregat, pokretnu poljsku kuhinju, terenska borbena vozila M-ATV, namijenjena za izviđanje i potporu kretanja, te razna plovila, motocikle i druga vozila i sredstva.


Sudjeluju postroj Zapovjedništva specijalnih snaga, mehanizirani postroj, postroj Vojne policije, postroj MUP-a RH, postroj vatrogasnih motoriziranih snaga, postroj motoriziranih snaga DUZS-a i drugih operativnih snaga, vojnoobavještajni postroj, postroj Hrvatske ratne mornarice, postroj protuzračne obrane, postroj nuklearno-kemijsko-biološke obrane, inženjerijski postroj, postroj veze, logistički postroj, postroj topništva i oklopno-mehanizirani postroj.


NOVO! 18:54 – Zagreb je upravo nadletjela nova postava “Krila Oluje”. U preletu zrakoplovnog postroja i taktičkoj vježbi Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH sudjeluju 3 aviona Zlin 242 L, 3 helikoptera Mi-171Sh, 3 aviona Air Tractor AT-802, 3 aviona Canadair CL-415, 6 aviona Pilatus PC-9M, 3 aviona MiG-21 i helikopter Mi-8 MTV1.


NOVO! 18:47 - Prelet zrakoplovnog postroja krenuo je preletom po tri helikoptera hrvatske eskadrile MUP-a i tri vojna helikoptera. 


NOVO! 18:35 – Nakon prolaska braniteljskih i povijesnih postrojbi, ispred svečane bine prolazi postroj zastava zemalja koje sa svojim izaslanstvima sudjeluju u mimohodu.


NOVO! 18:20 – Krenuo je postroj pješačkih postrojbi, predvođen postrojem zapovjedništva mimohoda i postrojem zastava.


NOVO! 18:19 - Svečanu binu nadjetjela su tri MIG-a 21 BIS predvođeni legendarnom “kockicom”.


NOVO! 18:17 – “Neka mimohod krene” – naredba je vrhovne zapovjednice Grabar Kitarović. Bio je to znak za tri počasna topovska plotuna kojima je i službeno označen početak mimohoda.


NOVO! 18:08 – Nakon minute šutnje za sve koji su dali život za slobodnu Hrvatsku, nastavlja se kulturno umjetnički program.


Foto D. Krajač / Cropix


Foto D. Krajač / Cropix



NOVO! 18:05 - Mlada Riječanka Mia Negovetić i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” uz pratnju Orkestra OS RH izvode hrvatsku himnu. Mia je odjevena u majicu sa simbolom vukovarske golubice.


NOVO! 18:01 – Pripadnici Kadetske bojne na poseban kran podižu veliku zastavu s kninske tvrđave.


NOVO! 17:58 – Predsjednica se priključila uzvanicima u svečanoj loži.


NOVO! 17:40 - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general Drago Lovrić prolaze pored vojne povorke u vojnom džipu. Vojnici salutiraju vrhovnoj zapovjednici.


NOVO! 17:10 - Na čitavoj trasi mimohoda već su se okupili građani, a polako se pune i bine za uzvanike. Vojna tehnika posebno interesira djecu s kojom se vojnici rado fotografiraju.