Bivša ministrica optužena za "loše zastupanje"

Teža povreda dužnosti: Škare Ožbolt pred Disciplinskim sudom odvjetničke komore

Dražen Ciglenečki

Kad me iz HOK-a izvijeste o tome, sve što imam kazat ću pred tijelom koje će voditi stegovni postupak. Ali, nitko neće na mene raditi pritisak i tražiti intervencije koje su odvjetnicima nedopuštene, štura je bila Vesna Škare Ožbolt



ZAGREB  Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore podignulo je optužnicu protiv Vesne Škare Ožbolt zbog lošeg zastupanja zagrebačke umirovljenice Božene Cigule. Bivšu ministricu pravosuđa tereti se da je počinila težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva, na način da je prekršila članak 118. HOK-a u kojem se navodi da teža povreda postoji u slučaju nesavjesnog obavljanja odvjetničkih poslova ili nestručnog zastupanja stranke. Božena Cigula još je u siječnju prošle godine, o čemu je naš list pisao, podnijela prijavu HOK-u protiv Vesne Škare Ožbolt, a Ministarstvo pravosuđa neki dan ju je obavijestilo da je prije dvadesetak dana, 14. travnja, u tom slučaju podignuta optužnica.


Pravna borba


– Mislim da ništa od ovog ne bi bilo da se za pomoć nisam obratila Ruži Tomašić. Ona je o mojim problemima s Vesnom Škare Ožbolt pisala ministru Orsatu Miljeniću i danas je tu, eto, optužnica. Svaka joj čast, rekla nam je Božena Cigula, koja je također svojedobno pisala Ministarstvu pravosuđa, upozoravajući ih na dugotrajnost stegovnog postupka protiv Vesne Škare Ožbolt. U Ministarstvu ističu da je HOK autonomna asocijacija i da nisu intervenirali u ovom predmetu nego su samo Boženi Ciguli proslijedili informaciju koju su od njih dobili.


Kako bilo, ona je uvjerena da je sada puno bliže cilju.


– Ovo je velik pomak, pokazuje se da je moja pravna borba imala smisla. Vesna Škare Ožbolt nije dobro vodila moj postupak. Nije me redovito izvještavala o stanju predmeta. Znalo se događati da bismo dogovorile sastanak, a ona bi ga naknadno odgodila, opravdavajući se da nema vremena, pa bi otišla na neku televiziju dati intervju. A najvažnije je da nije htjela podići ustavnu tužbu, kako bih iskoristila i taj pravni lijek i nakon toga mogla ići na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, naglašava Božena Cigula.Ona je 2009. angažirala odvjetnički ured Vesne Škare Ožbolt zbog parcele veličine 5.000 četvornih metara u Opatiji, područje Angeli. Nju je Božena Cigula, zajedno s prijateljem, kupila 1991., uz urednu dokumentaciju, lokacijsku i građevinsku dozvolu. No,  2007. to je zemljište, na kojem ništa još nije bilo izgrađeno, izmjenama Prostornog urbanističkog plana pretvoreno u zelenu zonu. Joško Biliškov, tada zaposlen u odvjetničkom uredu Vesne Škare Ožbolt, digao je tužbu pred Upravnim sudom, ali ona je 2012. odbačena.

Ured u mirovanju




Božena Cigula inzistirala je da se postupak nastavi ustavnom tužbom, a nakon što Vesna Škare Ožbolt, tvrdi, to nije željela, prijavila ju je HOK-u.


– Sve se to odvijalo jako sporo, tek su u prosincu prošle godine tražili moje očitovanje i poslala sam im 500 stranica dokumenata. Ipak, nisam odustajala i Vesna Škare Ožbolt napokon je optužena. Nakon što je HOK sankcionira, imat ću podlogu za žalbu u Strasbourg. U međuvremenu živim od mirovine, a imam zemlju koja bi, da nije bilo promjena Prostornog plana, vrijedila milijun eura, zaključuje Božena Cigula. Vesna Škare Ožbolt rekla nam je da ne zna ništa o optužnici protiv sebe.


– Kad me iz HOK-a izvijeste o tome, sve što imam kazat ću pred tijelom koje će voditi stegovni postupak. Ali, nitko neće na mene raditi pritisak i tražiti intervencije koje su odvjetnicima nedopuštene, štura je bila Vesna Škare Ožbolt. Prije dva i pol mjeseca ona je odmrznula svoj saborski mandat, a odvjetnički ured stavila je u mirovanje.