Prijedlog

Tehnička Vlada konzultira se sa socijalnim partnerima: Minimalac raste za oko 90 kuna?

Gabrijela Galić

Arhiva NL

Arhiva NL

 Tehnička Vlada, moguće već idući tjedan, trebala bi donijeti Uredbu o visini minimalne plaće za iduću godinu. Kako se neslužbeno može čuti, minimalac bi mogao rasti za 90-tak kuna. Naime, prijedlog je da u idućoj godini minimalna plaća poraste za tri posto te bi ona sa sadašnjih 3.029,55 kuna došla do razine od 3.120 kuna bruto



ZAGREB   Tehnička Vlada, moguće već idući tjedan, trebala bi donijeti Uredbu o visini minimalne plaće za iduću godinu. Kako se neslužbeno može čuti, minimalac bi mogao rasti za 90-tak kuna. Naime, prijedlog je da u idućoj godini minimalna plaća poraste za tri posto te bi ona sa sadašnjih 3.029,55 kuna došla do razine od 3.120 kuna bruto. Obistine li se te najave, radnici na minimalnoj plaći ubuduće će umjesto 2.423,64 kune na ruke primati 72,36 kuna više, odnosno 2.495 kuna. S obzirom na izmjene u sustavu oporezivanja dohotka, minimalna plaća bi i nakon tog mogućeg rasta i dalje bila u potpunosti neoporeziva.  


Odluka o visini minimalne plaće za iduću godinu još nije donesena, otvorene su tek konzultacije sa socijalnim partnerima – sindikatima i poslodavcima – koji resornom ministarstvu rada trebaju dostaviti svoje prijedloge.


Prevelikih razgovora oko minimalne plaće neće biti s obzirom da Uredba kojom se njen iznos određuje, a temeljem Zakona o minimalnoj plaći, za dvadeset dana prestaje vrijediti. Tehnička Vlada nije imala namjeru otvarati pitanje iznosa minimalne plaće, računajući kako će odluku o tome nakon izbora donijeti nova Vlada. No, kako je jasno da će postizborni lov na većinu potrajati te da će, dok politički razgovori i pregovori traju, prestati važiti i Uredba o visini minimalne plaće, pristupilo se konzultacijama. U slučaju da tehnička Vlada ne donese Uredbu o visini minimalne plaće za iduću godinu, nastao bi problem jer ona ne bi bila propisana.




Pozicije socijalnih partnera nisu se značajno promijenile u odnosu na godine iza nas. Poslodavci su protiv rasta minimalne plaće, sindikati traže njen značajniji rast. No, argumeti prema kojima rast minimalne plaće vodi u gašenje radnih mjesta, teško više prolazi jer se pokazalo da zbog rasta minimalne plaće nisu nestajala radna mjesta u industriji, posebno u radno intezivnim djelatnostima.