Darko Tipurić

Stav stručnjaka: ‘Hrvatska bi morala otkupiti MOL-ov dio Ine’

Orjana Antešić

Sudionici panela pozdravili su osnivanje ministarstva koje će voditi brigu o državnoj imovini / snimio M. ANIČIĆ

Sudionici panela pozdravili su osnivanje ministarstva koje će voditi brigu o državnoj imovini / snimio M. ANIČIĆ

Sadašnji status quo je neodrživ i vodi dodatnom urušavanju vrijednosti Ine, upozorio je profesor Darko Tipurić



Uz nezaobilaznu poreznu reformu, u fokusu jučerašnjeg, drugog dana savjetovanja Društva hrvatskih ekonomista našla se i druga »vruća« tema – upravljanje državnom imovinom, pri čemu je pitanje Ine posebno apostrofirano do razine da je u jednom trenutku Ljubi Jurčiću, koji je sjedio u publici, s panela postavljeno pitanje – bi li i danas potpisao isti ugovor o prodaji prvog paketa dionica nacionalne naftne kompanije mađarskom MOL-u.


Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Darko Tipurić konstatirao je kako u ovoj krizi odnosa dvaju glavnih dioničara Ine, MOL-a i hrvatske države, nažalost, on ne vidi drugo rješenje osim da jedna strana izađe iz vlasničke strukture s obzirom na dijametralno suprotne interese u upravljanju i viziji budućnosti ove naftne kompanije. Drugim riječima, da hrvatska država kupi MOL-ov udio ili da se i preostali državni paket dionica u Ini proda. Da u sadašnjim okvirima za Inu nema rješenja, složio se i Tipurićev fakultetski kolega Vladimir Čavrak.


Prelomiti krizu


– Sadašnji status quo je neodrživ i samo vodi dodatnom urušavanju vrijednosti Ine, kako za Hrvatsku, tako i za MOL – istaknuo je Tipurić koji smatra da bi Hrvatska trebala zadržati Inu kao nacionalnu energetsku kompaniju, bez obzira što bi otkup MOL-ovog udjela značio novo zaduživanje.




– Energetske kompanije jesu multiplikatorni pokretač nacionalnih ekonomija. S druge strane, MOL-ova strategija razvoja je vrlo jasna i uključuje Hrvatsku samo s njezinim maloprodajnim tržištem. Ina već godinama ne funkcionira kao koorporacija samostalnog karaktera, što ona ustvari jest, već samo kao afilijacija MOL-a – kazao je Tipurić prema kojem se sadašnja kriza u upravljanju u Inom mora prelomiti, ma koliko bila bolna. Sve drugo vodi potpunom urušavanju vrijednosti koje Ina još ima, prvenstveno kroz segmenat Naftaplina, inženjerskih, intelektualnih i tehničkih vrijednosti koje su desetljećima stvarane, ali na ovaj način, prema Tipurićevoj procjeni, za pet do 10 godina bit će u potpunosti anulirane.


Prodaja prvog paketa


– Nacionalni interes, osim energetske infrastrukture, svakako je ulaganje i širenje naftnog biznisa prema van, pa tako i izgradnje budućih kapaciteta rafinerijskih postrojenja – zaključio je Tipurić.


Jurčić je odgovorio kako bi i danas potpisao ugovor o prodaji prvih 25 posto plus jedne dionice Ine jer je, istaknuo je, to bio dobar i transparentan potez. Podsjetio je i da se prije prodaje ovog prvog paketa dionica inzistiralo na prehodnom donošenju i usvajanju Inine Strategije razvoja. Problem je, prema Jurčiću, nastao kasnije. U obranu prve faze privatizacije Ine jučer u Opatiji stao je i Mato Crkvenac, istaknuvši kako je ulazak strateškog partnera bio nužan jer je Ina bila u rasulu, bez novaca za prijeko potrebna daljnja ulaganja.


Sudionici panel-dikusije u načelu su pozdravili osnivanje zasebnog ministarstva koje će voditi brigu o državnoj imovini, ali uz jasnu strategiju i ciljeve. Pritom ne treba bezglavo srljati u privatizaciju jer ona mora biti samo instrument, a ne cilj, bila je glavna poruka s panel-diskusije na ovu temu, s čime se složio i Marko Jurčić, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za gospodarstvo, dok je predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević zaključio kako je dosta, kako on to naziva, »ćuprija ekonomije«.