Sporna odluka

Smijenjena prodekanica Filozofskog koja se protivila suradnji s Katoličko-bogoslovnim fakultetom

Ljerka Bratonja Martinović

Foto D: Lovrović

Foto D: Lovrović



ZAGREB   Prodekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Branka Galić smijenjena je zbog svog protivljenja suradnji Filozofskog fakulteta s Katoličko-bogoslovnim fakultetom, priopćili su jučer iz sindikata Akademska solidarnost. Prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju smijenjena je, navode, na dekanskom kolegiju, iako procedura predviđa da to može učiniti jedino fakultetsko vijeće.


– Dekan za svoj postupak nije dao nikakvo objašnjenje, ali jasno je da je dužnosti razriješena jer se, jedina među prodekanima, od početka protivila ugovoru FF-a s KBF-om, a i govorila je u tom svjetlu na nedavnoj tribini – objavila je Akademska solidarnost na svojoj Facebook stranici. Navode da je dekan Vlatko Previšić »igrač sadašnjeg rektora i bivšeg dekana Damira Borasa«, te da se »guranjem ugovora s KBF-om nada pogurati svoju kandidaturu za članstvo u HAZU-u«. Da bi mogao smijeniti blisku suradnicu, tvrde, najavio je i prije sporne tribine, jasno rekavši prodekanici Galić da će tražiti njezinu ostavku ako ne glasa za ugovor s KBF-om.


Kako ocjenjuje profesor lingvistike Mato Kapović, jedan od protivnika ugovora, radi se o nastavku politike aktualne fakultetske uprave.




– To je samo nastavak onoga što se događa proteklih nekoliko godina. Na svaki način se pokušava progurati ugovor s KBF-om, a pritom se uporno zanemaruju procedure. U takvoj situaciji, bilo bi čudno očekivati od uprave da tolerira neposluh i drukčije mišljenje – ističe Kapović. Prodekanica Galić, kaže, nije smijenjena da bi se ugovor s KBF-om proveo, jer ona to ionako ne bi mogla spriječiti, nego zato da se pokaže da se neposluh neće tolerirati i da se od prodekana očekuje da »budu na liniji«.


Sporni ugovor predviđa da Katolički bogoslovni fakultet provodi dvopredmetni studij Religijske pedagogije i katehetike, a polaznici tog studija za drugi smjer mogu izabrati bilo koji studij s Filozofskog fakulteta. Isti ugovor bio je »na stolu« i prije dvije godine, ali je stopiran zbog pobune studenata FFZG-a, koji su upozoravali na diskriminaciju jer studenti KBF-a nisu bili obvezni polagati prijemni ispit na FFZG-u. Sporna je odredba u međuvremenu promijenjena, ali ostaju kritike na račun »nespojive« suradnje dviju visokoškolskih ustanova, od kojih je jedna pod direktnom nadležnošću Crkve. Djelatnici Filozofskog fakulteta tvrde da se radi o političkom pritisku protiv slobodnomislećih intelektualaca, te da bi suradnja dviju institucija mogla ugroziti opstanak nekih fakultetskih odjela.


Dekan Previšić i rektor Boras ugovor pravdaju obvezama koje je Hrvatska preuzela potpisom Vatikanskih ugovora, te podsjećaju da je KBF sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Unatoč tome pobuna se nastavlja. Za srijedu, 6. travnja, najavljen je studentski plenum na FFZG-u, a tom će se prilikom o svemu izjasniti i djelatnici fakulteta.


Do smijenjene prodekanice jučer nismo uspjeli doći, a obrazloženje smjene, iako smo ga tražili, od dekana Previšića nismo dobili.