Aktivirao se HDZ-ov senior

Šeks zbog predstečajnih nagodbi saziva Antikorupcijsko vijeće

Zlatko Crnčec

Na njoj će se raspravljati o tome »da li primjena pojedinih rješenja iz zakonske regulative koja govori o predstečajnoj nagodbi otvara prostor korupciji«



ZAGREB » Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Vladimir Šeks izjavio je jučer za naš list da će za 25. veljače sazvati tematsku sjednicu tog tijela na kojoj će se raspravljati o tome »da li primjena pojedinih rješenja iz zakonske regulative koja govori o predstečajnoj nagodbi otvara prostor korupciji«.


  – Uvodničari na ovoj raspravi će među ostalim biti profesori Jakša Barbić, Mihajlo Dika, Dražen Gorjanski i HSS-ov gospodarski strateg Damir Novotny. U ponedjeljak ću poslati poziv preostalim članovima Nacionalnog vijeća.


  Potpredsjednica Vijeća Vesna Fabijančić Križanić (SDP) izjavila je za naš list da nema ništa protiv da se raspravlja o predstečajnog nagodbi.




  – Ne znam samo zbog čega nije predložio da se o predstečajnog nagodbi raspravlja tijekom prošle godine. Pa ne traje predstečajna nagodba nekoliko mjeseci, rekla je Fabijančić Križanić. Ona je, naime, u prosincu prošle godine zajedno sa svojim stranačkim kolegom Peđom Grbinom optužila Šeksa da tijekom cijele 2013. godine nije održao ni jednu radnu sjednicu Nacionalnog vijeća.


  Šeks pak kaže da nije bilo ni potrebe za sazivanjem sjednice tijekom prošle godine jer je Vlada krajem 2012. godine donijela Revidirani akcijski plan za borbu protiv korupcije.


  – U tom su Planu određeni termini i rokovi u kojima se od ministarstava, DORH-a, USKOK-a, Državne revizije, Povjerenstva za sukob interesa i Agencije za za kontrolu javne nabave traži realizacija mjera. Oni su to radili tijekom 2013. godine i tek sada šalju izvješća o tome pa stoga prije toga nisu ni bile stvorene pretpostavke za sazivanjem sjednice, rekao je Šeks. Dodao je da ne stoje ni zamjerke SDP-a da je Nacionalno vijeće moglo raspravljati o brojnim korupcijskim aferama koje su se dogodile tijekom prošle godine.


  – U skladu s odlukom o našem osnivanju Nacionalno vijeće ne smije raspravljati o slučajevima o kojima se vodi sudski postupak, rekao je Šeks. Fabijančić Križanić rekla je da će o ovim Šeksovim argumentima govoriti na sjednici Nacionalnog vijeća u ponedjeljak 17. veljače, prvoj nakon jednogodišnje stanke, kada je na dnevnom redu Izvješće o suzbijanu korupcije EU (prilog o Hrvatskoj).