Rošade na Pantovčaku

Savjetnik predsjednice Mate Radeljić ne želi podnijeti ostavku. Što ako odluči progovoriti?

Dražen Ciglenečki

Photo Davor Javorovic/PIXSELL

Photo Davor Javorovic/PIXSELL

Njegovom odlasku posebno bi se obradovali u HDZ-u, u čijem su vodstvu Radeljića označavali kao glavnog krivca povremenih sukoba predsjednice Republike i premijera Andreja Plenkovića



ZAGREB Već desetak dana se nagađa da bi iz Ureda predsjednice mogao otići savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić, a jučer se o tome ponovno spekuliralo. U međuvremenu je ostavku podnio savjetnik za nacionalnu sigurnost Vlado Galić, ali Radeljićev je slučaj drukčiji zato što on, kako se neslužbeno doznaje, ne namjerava jednako postupiti.


Radeljić navodno smatra da nije učinio ništa zbog čega bi morao dati ostavku. To onda otežava situaciju predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, koja će morati razriješiti Radeljića, ako više ne želi da joj bude savjetnik.


Šutnja Pantovčaka


»Obzirom da odluka nije donesena, ne možemo je komentirati. Nadalje, a prema dosadašnjoj praksi, o svim odlukama predsjednice Republike, bilo vezano uz razrješenja ili imenovanja u Uredu predsjednice, bit ćete pravovremeno obaviješteni«, odgovor je Pantovčaka na informacije da će Radeljić biti razriješen. Navodno se to neće dogoditi do kraja godine nego u siječnju. Predsjednica, naravno, neće morati objasniti prekid suradnje s Radeljićem, ali će se to u javnosti itekako propitivati.




Osim toga, budući da Radeljić nije kooperativan kao Galić, koji je naposljetku popustio nagovaranjima da se samoinicijativno povuče, što je Kolinda Grabar-Kitarović bez razmišljanja prihvatila, nije isključeno da će savjetnik za unutarnju politiku, koji je, po svemu sudeći, na odlasku, htjeti nešto reći o u slučaju svoje smjene.


Galić je u ostavci napisao da je podnosi zbog »moralnih i etičkih razloga« i to je bilo sve od njega. Što ako, međutim, Radeljić progovori? To za predsjednicu svakako ne bi bilo dobro na početku zadnje godine njezinog mandata. Možda se i zato to s Radeljićem toliko oduljilo, možda Kolinda Grabar-Kitarović strahuje da će on ponuditi medijima svoju verziju napuštanja Ureda predsjednice.


Premda malo tko dvoji da će se predsjednica kandidirati na izborima koji se održavaju za godinu dana, zamjena savjetnika za unutarnju politiku to bi potvrdila. Jer, da Kolinda Grabar-Kitarović nema ambicija natjecati se za drugi petogodišnji mandat, sigurno ne bi pri kraju ovog radila kadrovske rošade, sasvim bi joj svejedno bilo s kojim će savjetnicima završiti obnašanje predsjedničke dužnosti.


Razrješenje Radeljića moglo bi se, dakle, tumačiti i kao dio priprema Kolinde Grabar-Kitarović za izbore. Od tima s kojim je pobijedila na izborima 2015., Radeljić je posljednji Mohikanac na Pantovčaku.


Krivac za sukobe


Njegovom odlasku posebno bi se obradovali u HDZ-u, u čijem su vodstvu upravo Radeljića označavali kao glavnog krivca povremenih sukoba predsjednice Republike i premijera Andreja Plenkovića. Kad je predsjednik Sabora Gordan Jandroković početkom studenog izjavio da »netko namjerno pokušava izazvati sukobe između predsjednice i Vlade, možemo pretpostaviti tko«, mislio je na Radeljića. On navodno pripada struji u Uredu predsjednice koja cijelo vrijeme procjenjuje da Kolindi Grabar-Kitarović nije dovoljno da se oslanja samo na HDZ i njegovo biračko tijelo nego da za izbornu pobjedu treba i glasove desnije orijentiranih birača.


Ako bi se predsjednica isuviše vezala za HDZ odnosno za Andreja Plenkovića, smatraju u toj struji, mogao bi se pojaviti kredibilan kandidat desnice, koji bi u prvom izbornom krugu Kolindi Grabar-Kitarović mogao uzeti dosta glasova. Hrastov zastupnik Hrvoje Zekanović najavio je nedavno da će desnica imati svog kandidata za predsjednika Republike.


U tom se kontekstu najviše barata s imenom Brune Esih, predsjednice stranke Neovisni za Hrvatsku, za čiju je društvenu, pa i političku afirmaciju najzaslužnija Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je nerijetko bila njezina izaslanica, primjerice na komemoraciji na Bleiburgu i obilježavanju Dan sjećanja na holokaust, a lobirala je i da Plenković 2016. stavi Brunu Esih na HDZ-ovu izbornu listu.


U Neovisnima za Hrvatsku tvrde da o predsjedničkim izborima dosad nisu razgovarali i da su u potpunosti fokusirani na europske. Ali, svakako bi bilo zanimljivo kad bi Kolinda Grabar-Kitarović i Bruna Esih bile protukandidatkinje na izborima za predsjednika Republike.