Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. veljače 2020.
Stav o prijedlogu zakona

SDP protiv ukidanja Povjerenstva Vlade za trgovačka društva i nekretnine

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2018. u 17:29 2018-01-17T17:29:00+01:00

SDP smatra da je pogrešan prijedlog da jedinice lokalne samouprave moraju samo obavijestiti Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom kod donošenja prostornog plana

U središnjici SDP-a na Iblerovom trgu održan je sastanak Koordinacije za gospodarstvo koju vodi član Predsjedništva SDP-a, Ivo Jelušić.
Na prvom sastanku Koordinacije raspravljalo se između ostalog i o Prijedlogu zakona o upravljanju državnom imovinom koji će ovaj tjedan biti u saborskoj raspravi.Članovi Koordinacije su se usaglasili oko zaključaka:

- SDP se protivi ukidanju Povjerenstva Vlade za trgovačka društva i nekretnine i smatra da sadašnji Prijedlog zakona o upravljanju imovinom daje prevelike ovlasti ministru (Ministar dobiva ovlasti odlučivanja o prodaji dionica i poslovnih udjela nekretnina u vrijednosti do 7.5 mil kuna). SDP smatra da je ukidanje Povjerenstva pogrešno, jer je povjerenstvo bilo garant transparentnosti postupka (sve odluke Povjerenstava morale su se javno objavljivati, a u Prijedlogu zakona ne postoji obveza ministra o javnom objavljivanju).
- SDP smatra da je pogrešan prijedlog da jedinice lokalne samouprave moraju samo obavijestiti Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom kod donošenja prostornog plana. Stav SDP-a je da jedinice lokalne samouprave ne mogu donijeti plan bez suglasnosti Ministarstva kada je u pitanju državno zemljište. Time će se izbjeći mogućnost pogodovanja samo privatnim vlasnicima, da se primjerice njihova zemljišta povoljnije valoriziraju kao građevinska a državna stave u zone rekreacije i sl. Za donošenje i izmjene prostornog plana kojim je obuhvaćeno državno zemljište potrebna je suglasnost države u roku od najmanje 30 dana od dana kad je obavijest zaprimljena kod Ministarstva.- SDP smatra da je nedopustivo da se registar državne imovine izdvaja iz Ministarstva. To je jedan od najbitnijih elemenata za nadzor nad upravljanjem državnom imovinom i mora ostati u Ministarstvu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.