Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 18° 19° 12
23. lipnja 2018.
Ujedinjena fronta

SDP-ov "plan B" za Zagreb: Boris Jokić za gradonačelnika, Mrak Taritaš i Švaljek zamjenice?

Boris Jokić, Foto: D. JELINEK
Boris Jokić, Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2017. u 9:20 2017-03-08T09:20:00+01:00

Ime voditelja kurikularne reforme pojavilo se u kombinaciji najprije vezano uz Anku Mrak Taritaš, koja mu je navodno nudila mjesto svog zamjenika na listi, ali je on to odbio

RIJEKA Dio suradnika šefa SDP-a Davora Bernardića, tražeći rješenje za izbore u Zagrebu, smatra da bi kandidat ujedinjenog lijevog centra trebao biti Boris Jokić, prvi čovjek kurikuralne reforme. »Razmišlja se o rješenju kojim bi se povezali svi u centru i lijevom centru, kako bi takva ujedinjena fronta pobijedila Bandića i HDZ«, rekli su nam u vrhu SDP-a.

Nakon što je zapelo u razgovorima s HNS-om na nacionalnoj razini, pojavila se ideja da cijeli bok ponudi jednog jakog nestranačkog kandidata, oko kojeg bi se okupilo više stranaka, pa tako i HNS s kandidatkinjom Ankom Mrak Taritaš, ali i nezavisnom Sandrom Švaljek, s kojom se Bernardić također ovih dana sretao, te se u tom smjeru razgovaralo s Borisom Jokićem.

Građanska platforma

Njegovo ime pojavilo se u kombinaciji najprije vezano uz Anku Mrak Taritaš, koja mu je navodno nudila mjesto svog zamjenika na listi, ali je on to odbio. No, to je SDP-ovcima dalo ideju da pokušaju Jokića nagovoriti na širu kandidaturu, čime bi se na izborima u glavnom gradu pojavio jedan jaki zajednički lijevo-centristički blok. Na sva pitanja o izborima u Zagrebu Davor Bernardić odgovara da SDP svakako ima »plan B«, čak i ako ne bude stao iza HNS-ove kandidatkinje, a čini se da je riječ upravo o ovoj zamisli.

No, da bi taj plan uspio, prvo se HNS mora odreći svoje kandidatkinje i nagovoriti je da bude, zajedno sa Švaljek, zamjenica Jokiću koji je navodno sklon pristati na to, no samo ako bi doista iza njega stao čitav taj blok i cijela jedna građanska platforma, uključujući i HSU, HSS, HSLS itd.

Teško ostvarivo

Zasad to izgleda doista teško ostvarivo, s obzirom na to da je Anka Mrak već doista daleko odmakla sa svojom kandidaturom i u anketama drastično raste, no čini se da će se idući dani posvetiti upravo daljnim pregovorima u ovom smjeru.

Istovremeno, HNS i IDS, kako je i najavljeno, nisu jučer pristupili SDP-ovom savezu za dobro društvo potpisanom u Koprivnici, a riječki HNS-ovci su poručili da Juraj Bukša ostaje njihov kandidat nasuprot Vojku Obersnelu. »Bez obzira na cijenu, Bukša ostaje kandidat za Rijeku, a Anka Mrak Taritaš najbolja kandidatkinja za Zagreb, s podrškom SDP-a ili bez nje«, rekao je jučer regionalni predsjednik HNS-a za PGŽ Andrej Poropat.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka