Odluka većinom glasova

Raspušten Krpinin županijski odbor Zajednice utemeljitelja HDZ-a, on kaže: ”To je odmazda”

Dražen Ciglenečki

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

S obzirom da je Krpina vrlo aktivan u borbi unutar HDZ-a protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, logično bi bilo pretpostaviti da je ovo raspuštanje zapravo posljedica tog njegovog djelovanja. No, izvor iz Predsjedništva Zajednice utemeljitelja tvrdi da se Krpinin Županijski odbor, iz navedenog razloga, namjeravalo raspustiti i prije nego što je on premijer Andrej Plenković uopće najavio ratifikaciju Istanbulske konvencije



Predsjedništvo Zajednice utemeljitelja HDZ-a donijelo je večeras, većinom glasova, odluku o raspuštanju  Županijskog odbora Zadarske županije, kojem je predsjednik bio Drago Krpina. Veteran HDZ-a, inače zamjenik predsjednika Zajednice utemeljitelja, došao je na čelo Županijskog odbora prije dvadesetak dana, a odluka o raspuštanju tog tijela službeno je donijeta zbog “nepozivanja dijela članova” na tu skupštinu, zbog čega je i Krpinin izbor “nepravovaljan”.


S obzirom da je Krpina vrlo aktivan u borbi unutar HDZ-a protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, logično bi bilo pretpostaviti da je ovo raspuštanje zapravo posljedica tog njegovog djelovanja. No, izvor iz Predsjedništva Zajednice utemeljitelja tvrdi da se Krpinin Županijski odbor, iz navedenog razloga, namjeravalo raspustiti i prije nego što je on premijer Andrej Plenković uopće najavio ratifikaciju Istanbulske konvencije.


Osim toga, naš sugovornik ističe da je na večerašnjoj sjednici u Predsjedništvo kooptiran Radoslav Dumančić, šef Zajednice utemeljitelja u Zagrebu, koji se također protivi Istanbulskoj konvenciji i traži da se o njoj krajem svibnja izjasne izaslanici Sabora HDZ-a.Krpina se, nakon dugogodišnjeg izbivanja, na mala vratio u politiku prošle godine, izborom u Predsjedništvo Zajednice utemeljitelja, a na prijedlog predsjednika Marija Kapulice postao je i njegov zamjenik.




Želio je ostaviti dojam da se politikom bavi tek rekreativno, ali ubrzo je počeo pokazivati da nije izgubio političku strast. Posljednjih dana Krpina je pokrenuo pravu kampanju protiv Istanbulske konvencije i njegov Županijski odbor donio je zaključak kojim se poziva na raspisivanje unutarstranačkog referenduma o ratifikaciji.


Plenković je odmah odbio tu ideju. Međutim, Krpina nije odustao i u nedjelju je na jednom HDZ-ovom skupu s govornice prisutnom ministru Lovri Kuščevića rekao da prenese premijeru poruku da  će “članovi stranke ustrajati na njezinom programu koji se temelji na kršćanskim vrijednostima”. Predsjedništvo Zajednice utemeljitelja podržalo je odluku Vlade da ratificira Istanbulsku konvenciju.


“Kao članovi najzrelije i najodgovornija političke stranke u Hrvatskoj, koja ima svoja tijela, svoju Vladu i parlamentarnu većinu, očekujemo da će naši zastupnici argumentiranom raspravom pridonijeti naglašavanju stvarnog značaja, sadržaja i ciljeva ove konvencije i otklanjanju svih strahova i zabrinutosti iskazanih u odnosu na način njezine primjene i mogućnosti njezina tumačenja”, naglašava se u zaključku Predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a.


– To je odmazda. Županijski odbor utemeljitelja raspustili su zbog mojeg zalaganja protiv Istanbulske konvencije. Da sam prije nekoliko dana uputio potporu tom glasovitom “svetom pismo”, vjerojatno bih večeras bio unaprijeđen u savjetnika predsjednika HDZ-a. Svakom razumnom to je jasno. Nažalost, ova unutarstranačka organizacija, koja bi trebala biti prvi jamac moralnosti i dosljednosti u HDZ-u, pretvorila se u svoju suprotnost, prva je reakcija Drage Krpine na odluku Predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a. On “običnim budalaštinama” naziva obrazloženje prema kojem je do te odluke došlo zbog nekih organizacijskih propusta.


– Predčasni Božidar Kalmeta, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Zadarske županije, uputio je Predsjedništvu Zajednice utemeljitelja jedan pamflet s nedvojbenim lažima i on je poslužio kao temelj odluke o raspuštanju. Taj je dopis predčasnog Kalmete pročitan na sjednici, ali ga meni, iako sam na tome inzistirao, nisu dali. Optužnicu, dakle, nisam dobio, a niti unaprijed sročenu presudu. To nadilazi i takozvane administrativne odluke bez suda na osnovu kojih su komunisti svoje partijske drugove nekad slali na Goli otok. Čak su i oni dobivali tekst tih adminstrativnih odluka. Moji drugovi iz HDZ-a nadmašili su tu razinu. Ja nisam dobio niti administrativnu odluku. Istinabog, neće me poslati na Goli otok. I to je nešto, rekao nam je Krpina.


On ističe da “ostaje kod svih iznijetih stavova o ovom famoznom dokumentu”.- Motivacija kojom su isforsirane te pohvale konvenciji toliko je prizemna da čovjek prema tome osjeća prijezir, zaključuje Krpina.