Na tradicionalnom prijamu

Pupovac: Zajedništvo u nejednakosti nije moguće

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



Zajedništvo u nejednakosti nije moguće, poručio je u srijedu predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na tradicionalnom prijamu u povodu proslave pravoslavnog Božića, na koji su došle mnogobrojne poznate osobe iz društvenog i političkog života Hrvatske, među njima i predsjednik tehničke Vlade Zoran Milanović i mandatar sa sastavljanje nove Vlade Tihomir Orešković.


 »Zajedništvo u nejednakosti nije moguće i pozivanje na zajedništvo bez imanja u vidu činjenice da naše društvo iz dana u dan postaje unutar sebe sve nejednakije za svoje građane, ne može biti ostvareno kao istinsko zajedništvo. Ni zajedništvo u hrvatstvu ni u srpstvu ni u europejstvu ni u reformstvu ne može zadovoljiti moralnom imperativu niti imperativu pravednosti ukoliko ćemo ostati slijepi i gluhi za činjenicu da u našem društvu, iz dana u dan, sve više narasta nejednakost između pojedinaca, između regija, između građana, između osjećaja mogućnosti participacije u javnom i društvenom životu«, ustvrdio je Pupovac.


Dodao je da zajedništvo ne možemo graditi ako će se, kako je rekao, »država nastaviti otuđivati od svojih građana, ukoliko će država sve više služiti onima koji imaju moć, novac, utjecaj, a sve manje služiti onima zbog kojih je stvarana i stvorena, a to je svaki njezin građanin«.


Napomenuo je da je jedan od najznačajnijih oblika patriotizma koji u ovoj godini možemo izraziti, da »našu državu učinimo što je moguće efikasnijom, što je moguće bližom interesima svakoga njezinoga građanina i svakoga dana i svakoj mogućoj potrebi koju on može od države imati ili treba imati«.


Milanović: Čuvajmo ono što smo stvorili, čuvajmo jaku demokratsku i građansku Hrvatsku


Predsjednik tehničke Vlade Zoran Milanović poručio je :»Čuvajmo ono što smo stvorili, čuvajmo jaku demokratsku i građansku Hrvatsku u kojoj će biti dom hrvatskog naroda i nacije jer drugog nemamo, ali i svih ovih koji su nam susjedi, građani i na taj način i braća i sestre«. 


Rekao je da za njega, naročito od kada je prisegnuo prije četiri godine, postoji »samo jedna crkva i jedan hram u kojem se molim, a to je hrvatska država. Drugog nemam«. »I kad vidim što se sve događalo u protekle četiri godine, kolika količina mržnje, netolerancije, prijezira, dvoličnosti je preplavila ovaj naš prostor, pitam se je li vrijedilo. Vrijedilo je i vrijedi i dalje i borit ćemo se i dalje. Vrijednosti koje smo dostigli moramo čuvati i nikada se ne predavati«, poručio je. Milanović je rekao kako se udarajući na ćirilicu, udarilo isto tako i na hrvatsku povijest, na naš identitet, na našu posebnost, na ono što nas čini posebnim slavenskim narodom«.


 Poručio je da je skoro devet godina svog političkog života kao predsjednik SDP-a uložio i posvetio borbi za pravdu, jednakost i slobodu i za funkcioniranje države i njezinih mehanizama. »Kao političar ili ne kao političar ali kao javna osoba taj put i posao ću nastaviti jer smatram da je u ovom trenutku naročito važno da se od toga ne odustane«, rekao je Milanović. Tvrdi da je cijela srednja i istočna Europa preplavljena, »čak bi rekao položila oružje, građansko pružje pred valom ksenofobije, nacionalizma, netrpeljivosti, nerazumijevanja(..), i tu je hrvatska država u zadnjih pol godine položila test humanosti, uspješnosti, efikasnosti a da istovremeno ama baš ničim nije ugrozila svoje nacionalne interese. I to nas čini ljudima«, poručio je.


Na proslavi pravoslavnog Božića nazočnima su se obratili i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Domagoj Juričić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, Jasen Mesić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije. 


Orešković: smanjiti dug, raditi za bolju Hrvatsku


Mandatar Tihomir Orešković novinarima je nakon prijama rekao da će mu prvi potez biti formirati vladu a onda će uslijediti glavne reforme, no da je najvažnije smanjiti dug kako bi si mogli poboljšati rejting te zajedno raditi za narod, za bolju Hrvatsku.


 »Meni osobno je vrlo bitno, tri stvari ću reći: mislim da sada ne samo Europska komisija gleda na koji način će ova vlada funkcionirati i koji će biti ti potezi, nego i međunarodne agencije. Meni je bitno da smanjimo taj dug tako da si možemo poboljšati naš rejting i da pošaljemo jednu poruku koju ste danas čuli od gospodina Pupovca, evo slažem se 100-posto. Tu smo da radimo za narod. Samo ću reći da smo sada tu svi spremni i ja sam uvjeren da smo partneri, i to puno partnera u ovoj državi, i da ćemo zajedno raditi za bolju Hrvatsku«, kazao je.


U vezi s ćiriličnim pločama u Vukovaru, rekao je kako je uvjeren da će ćirilica doći u Vukovar, isto kao što je i talijanski u Istri, ali u svoje vrijeme jer su rane još svježe.


Pupovac je u vezi s ćiriličnim pločama istaknuo razliku između onih koji misle da ćirilica nije dobro došla u Hrvatsku i Vukovar i onih koji misle da treba još malo vremena da bi ćirilica došla u Vukovar.


 »Mi pravimo razliku između onih koji misle da ćirilica nije dobro došla u Hrvatsku i u Vukovar i onih koji trebaju još malo vremena da bi ćirilica došla u Vukovar. Prema tome, s prvima ne možemo surađivati, s drugima možemo surađivati i surađivat ćemo. I naći ćemo načina da to vrijeme ne traje predugo«, izjavio je Pupovac novinarima.


 Potvrdio je da je s ostalim zastupnicima manjina razgovarao s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i istaknuo kako je osnova za razgovor sa saborskom većinom da se prava nacionalnih manjina ne smanjuju.


»Sastali smo se i razgovarali smo o tome kako aktualna saborska većina, prije svega HDZ, misli prakticirati politiku prema manjinskim pravima, prema razvoju područja gdje manjine žive. Razgovarali smo o tome kako i na koji način HDZ sa svojim partnerima misli ustrojiti Vladu«, rekao je Pupovac.


Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač poručio je kako je ključno da se od ove godine počne bolje i efikasnije raditi da bi se zemlja ekonomski oporavila, ponovno stvorila harmonija u hrvatskom društvu, a na međunarodnom planu ojačao položaj Hrvatske.


 Na pitanje novinara o čemu su razgovarali s predstavnicima srpske nacionalne manjine uoči božićnog prijema rekao da su i prije toga vođeni razgovori s predstavnicima nacionalnih manjina. »To su normalni kontakti. Manjine su dio hrvatskog društva. Imamo osam predstavnika manjina u Hrvatskom saboru i kao takvi ćemo svi zajedno raditi na tome da u Hrvatskoj bude bolje«, istaknuo je Kovač.


Performans »Razbijanje latinice«


 Na proslavi pravoslavnog Božića zaslužnima su uručene i godišnje nagrade SNV-a.


 Nagradu »Nikola Tesla« za doprinos razvoju srpskih institucija dobio je Borivoje Dovniković Bordo. Nagradu »Svetozar Pribičević» za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa dobio je Ivan Horvat. Nagrada »Diana Obexer Budisavljević«, za humanizam, posthumno je dodijeljena prof. dr. Ljiljani Gehrecke. 


 Pupovac, Juričić i Milanović su pri završetku proslave na podu dvorane Hrvatskog novinarskog društva (HND) sastavili »razbijenu« ploču na kojoj je na latinici i ćirilici pisalo »Budim je zbog sunca koje objašnjava sebe biljkama zbog neba razapetog između prstiju«.


 Riječ je o umjetničkoj instalaciji razbijene ploče, performera Siniše Labroviča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisana djela nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora. Labrović je, naime, izveo novi perfomans »Razbijanje latinice« te je SNV-ove goste na podu prostorije HND-a dočekalo 11 razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisane rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora. Labrović je tako, »razbio« djela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića.


Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS) osudila je u srijedu performans razbijanja dvopismenih ploča u sklopu božićnog prijama Srpskog narodnog vijeća ocjenjujući da je »provokacija performansa bila uvod u politički igrokaz«, a Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara smatra da je to bila »bezobzirna provokacija« SNV-a.