Poziv

Prijavite se za potpore: Malim i srednjim poduzetnicima za inovativne projekte 634 milijuna kuna

Hina



Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u četvrtak je objavilo da se pokreće poziv za dostavu inovativnih projekata malih i srednjih poduzetnika, kroz koji će im na raspolaganju biti 634 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.


Kako se navodi u priopćenju, poziv na dostavu projektnih prijedloga Inovacije u S3 područjima pokreće se u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, prioritetne osi 3 “Poslovna konkurentnost”. 


Riječ o prvom pozivu u cijelosti namijenjenom ulaganjima malih i srednjih poduzetnika (MSP) u okviru tematskih prioritetnih područja Strategije pametne specijalizacije RH (S3 Strategija). 




Kao nadležno posredničko tijelo, poziv objavljuje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, dok će postupak dodjele i provedbu projekata provoditi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije-HAMAG BICRO, uz Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao upravljačko tijelo. 


Raspoloživ iznos bespovratnih EU sredstava za dodjelu u okviru ovog poziva je 634 milijuna kuna, a raspon pojedine potpore kreće se od 750 tisuća kuna do 20 milijuna kuna. Poziv se provodi kao otvoreni postupak u modalitetu privremenog poziva s rokom dostave projektnih prijedloga od 15. srpnja do 15. studenoga ove godine. 


“Pozivom se daje poticaj MSP-ovima koji su u svojoj poslovnoj aktivnosti usmjereni na proizvodnju i komercijalizaciju inovativnih proizvoda ili usluga koji su novi za tržište, putem ulaganja u inovacije procesa i/ili organizaciju poslovanja. Komercijalizacija predstavlja onaj dio inovacijskog procesa u kojem se inovacija uvodi u praktičnu upotrebu, odnosno uvodi se u proizvodnju i plasira proizvod/usluga na tržište te ostvaruje proboj na željeno tržište. U pripremi poziva posebno se vodilo računa da se podrže inovativna poduzeća koja su u svojoj poslovnoj aktivnosti usmjerena na proizvodnju naprednih i inovativnih proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti”, navodi se u priopćenju.


Potpore je moguće dobiti za početna ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu u iznosu 45 posto prihvatljivih troškova za mikro i mala poduzeća i 35 posto za srednja poduzeća, pod uvjetom da su izravno povezane s projektom za koji se dodjeljuje potpora za inovacije procesa i organizacije poslovanja.


Potpore pak za inovacije procesa i organizacije poslovanja dodjeljuju se s intenzitetom do 50 posto prihvatljivih troškova. Pozivom se dodjeljuju i potpore male vrijednosti, također pod uvjetom da su izravno povezane s projektom, do 750 tisuća kuna, kažu iz Ministarstva.


Tako su prihvatljive aktivnosti one namijenjene ulaganju u materijalnu i nematerijalnu imovinu, pribavljanja patenata, troškova osoblja u svrhu uvođenja inovacije procesa ili organizacije poslovanja nužnih za proizvodnju i komercijalizaciju inovativnih proizvoda/usluga koji su novi za tržište, a isključivo u skladu s područjima identificiranim u S3 Strategiji. 


“Do sada se većina poziva vezano uz S3 Strategiju objavila u okviru prioritetne osi namijenjene jačanju gospodarstva kroz istraživanja i inovacije, a većinu prijavitelja činile su velike tvrtke. Ovim Pozivom naglasak se daje i na MSP-ove, koji su se pokazali iznimno uspješnima u povlačenju EU sredstava o čemu govori i veliki interes za prethodne pozive namijenjene inovacijama novoosnovanih MSP-ova i  komercijalizaciju inovacija MSP-ova”, napominju iz Ministarstva.