I državne ustanove nasjele čudesnoj spravi

Prevara? Hrvatsku obilaze liječnici nudeći pregled “koji je mnogima spasio život”

Ljerka Bratonja Martinović

U Ministarstvu zdravstva kažu da nisu izdali odobrenje za postupak, a u tvrtki Amsat da su kod njih pregled već obavili radnici ministarstava, sindikata, sudova

ZAGREB Tek što su se riješili samozvanih medicinara koji su im ljetos po kućama nudili besplatno detektiranje karcinoma, dijabetesa i drugih bolesti, a onda skupo prodavali uređaj koji navodno liječi sve te bolesti, stanovnici Lošinja ovih dana našli su se na meti novih medicinskih »spasitelja«. Na letku kojim je oblijepljen Veli Lošinj, a i druga otočka mjesta, nudi im se pregled koji je »mnogima spasio život« i kojim će dobiti uvid u kompletno stanje svog organizma. Pregledom koji je, kako se ističe, »potpuno bezbolan i bezopasan«, građanima se po nepoznatoj cijeni nudi kompletna procjena zdravstvenog stanja, odnosno stupnja oštećenja svih organa, žlijezdi, kralježnice i zglobova, i dobivanje liječničkog nalaza »u samo 30 minuta, bez čekanja«.   Kako bismo provjerili radi li se o istim ljudima koji su ljetos nazivali Lošinjane i nudili im besplatne preglede radi unosne prodaje svojih čudotvornih uređaja po cijeni od 680 eura, nazvali smo broj telefona naznačen na letku. Muški glas nam je priopćio kako su svi njihovi liječnici upravo na terenu, i to u Lošinju, Puli i Splitu, gdje narednih tjedan-dva obavljaju preventivne preglede.




Ranka Štern-Padovan, predstojnica Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Zagreb ocjenjuje da je moguće da taj dijagnostički postupak nije štetan, ali on očito ulazi u alternativnu medicinu.


– Bilo bi lijepo s takvom lakoćom zamijeniti sve CT, MR i druge dijagnostičke uređaje kojima se medicina služi da bi otkrila bolesti. To sigurno nije medicinski dijagnostički postupak, i svatko mora za sebe procijeniti hoće li tome vjerovati ili ne. U svakom slučaju, ne bi bilo dobro zbog takvog pregleda odustati od službene medicine, poručuje Štern-Padovan.





– Cijena pregleda iznosi 200 kuna, a na otocima nešto skuplje, zbog naših troškova, protumačio je predstavnik zagrebačkog Diag-centra, tvrtke koja organizira ove »zdravstvene« preglede.


– Radimo sa Amsat uređajima koji imaju odobrenje Ministarstva zdravstva. Na njima rade educirani liječnici, a nakon pregleda dobit ćete nalaz s preporukom za liječnika opće medicine koje bi uputnice za specijalističke preglede trebao napisati, uputio nas je glas s druge strane slušalice.


Iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi poručuju kako Amsat uređaji nemaju odobrenje tog ministarstva. Prema očitovanju Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), uređaj nije upisan ni u očevidnik medicinskih proizvoda, što – kažu u HALMED-u – i ne treba biti obzirom da se radi o alternativnim metodama liječenja.


Dok u Ministarstvu zdravstva ocjenjuju kako se ovi uređaji ne mogu smatrati korisnim i pouzdanim za preventivne preglede hrvatskih građana, na web-stranicama Amsata hvale se kako su među njihovim klijentima bila ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa, Hrvatska gorska služba spašavanja, Sindikat policije Hrvatske, Hrvatski sindikat pošte, brojni sudovi te odgojno-obrazovne ustanove i preko 35.000 individualnih klijenata u posljednje tri godine.   Sustav Amsat sadrži uređaj za obradu signala koji frekvencijom od 10 Hz skenira 11 zona kože glave, tijela i ekstremiteta. Električni se signali dobiveni pomoću mjernog uređaja, tumači se dalje, prenose u kompjutor, gdje se na osnovu matematičkih pravila formira slika stanja pacijenta. Navodi se i kako je riječ o sustavu koji su osmislili ruski stručnjaci za svemirsku tehnologiju i medicinu, po modelu koji koriste astronauti da bi im se prije odlaska i za vrijeme boravka u svemiru stalno kontroliralo stanje svih vitalnih organa.

Sudeći prema iskustvima onih koji su prošli ovaj »preventivni pregled« pa se time pohvalili na internetskim forumima, kompjutersko skeniranje organizma nikako se ne bi smjelo shvaćati kao liječničko mišljenje ili nalaz. Iako ima građana kojima je spomenuti sustav detektirao zdravstvene probleme za koje su znali, bilo je i slučajeva u kojima je stanje organa na Amsat uređaju ocijenjeno odličnim, a nedugo nakon toga na istome mjestu konvencionalna je medicina otkrila metastazirani karcinom.